- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πράσινο φως από την γερμανική Βουλή στην εκταμίευση της ελληνικής δόσης
Συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου
Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος προσαρμογής του ΕΜΣ για την Ελλάδα, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, έδωσε νωρίτερα σε έκτακτη συνεδρίασή της η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι εισηγήσεις της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και των Φιλελευθέρων (FDP) εναντίον της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία και απορρίφθηκαν.
Η Επιτροπή, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενέκρινε ακόμη τις εισηγήσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού CDU/CSU και SPD για «μεταπρογραμματική» επιτήρηση καθώς και για το δικαίωμα της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Bundestag να εξαρτά από τη δική της συγκατάθεση την εκταμίευση των λεγόμενων κερδών από SΜP των ετών προϋπολογισμού 2017 και 2018 προς την Ελλάδα, καθώς και για τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τα 28 εκατομμύρια ευρώ που θα λείψουν από τα έσοδα, λόγω της διατήρησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε ελληνικά νησιά ως το τέλος του έτους, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να τα καλύψει με περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% δεν απειλείται, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κοινοβουλίου.
Η σημερινή απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού, με την οποία απελευθερώνεται η εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος δείχνει ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να λύνει από κοινού τα προβλήματα, όταν επικρατούν η σύνεση και η αλληλεγγύη, επισημαίνει ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Προϋπολογισμού Άχιμ Ποστ και τονίζει ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. «Πρόκειται για ένα λογικό βήμα και για ένα σημαντικό μήνυμα», αναφέρει ο κ. Ποστ και προσθέτει ότι έτσι το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, όπως προβλέπεται.
«Η Ελλάδα έχει τα τελευταία χρόνια καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους των μεταρρυθμίσεων. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα δικά της πόδια.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας δείχνει ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να λύνει προβλήματα από κοινού, όταν επικρατούν η σύνεση και η αλληλεγγύη - και όχι λαϊκιστές ψευδολύσεις», επισημαίνει το στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
«Δεν αρνηθήκαμε ότι υπήρχε σοβαρό θέμα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
«Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027, δεν ξέρω τι και πώς θα εμφανιστεί», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Φόβοι για νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Γνωστοποίησε την παραίτησή του στον Νικήτα Κακλαμάνη
Το χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ
«Η ερμηνεία της στο κλασικό "Αθήνα κόρη τ’ ουρανού" χάρισε στην πόλη ένα από τα πιο αγαπημένα μουσικά της αποτυπώματα»
«Πολιτικός απατεώνας όποιος υπόσχεται αυτόματη εξαφάνισης της ακρίβειας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά με αιχμές
Οι καταγγελίες για φωτογραφικό διαγωνισμό και υπερκοστολόγηση
«Αν στόχος του κ. Τσίπρα είναι να επαναλάβει το ποσοστό του 2023 με το οποίο έφυγε ηττημένος, κανένα πρόβλημα»
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.