- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ με… αέρα κοπανιστό
Πώς ο υπουργός Παιδείας προωθεί ρυθμίσεις με ακοστολόγητες δαπάνες που ξεπερνούν τα 36.000.000 ευρώ
Την ώρα που η κοινή γνώμη, συγκλονισμένη, έχει στραμμένη την προσοχή της στην τραγωδία στο Μάτι, η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με μια πρωτοφανή μεθόδευση, που αποκαλύφθηκε από τη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: οι ακοστολόγητες δαπάνες του νομοσχεδίου ξεπερνούν τα 36.000.000 ευρώ την ώρα που κοστολογούνται μόλις 71.400 ευρώ, για τα επιδόματα θέσεων ευθύνης των προϊσταμένων τμημάτων των γραμματειών. Κι αυτό, την ώρα που στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για ένα σχέδιο νόμου που επιχειρεί την αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς τη στοιχειώδη πρόνοια για το πού θα βρεθούν οι πόροι για τη συγχώνευση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για ένα ακόμη ψηφοθηρικό νομοσχέδιο του ποδαριού. Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ βουλευτής Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου, που παρουσίασε τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού του νομοσχεδίου, έκανε λόγο για σκάνδαλο, καθώς -όπως τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή- προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία δεν κοστολογείται ούτε αναλύεται στο σύνολό της, ενώ αναλύονται δαπάνες οι οποίες δεν προκαλούνται για την αντιμετώπιση των αναγκών των δύο Πανεπιστημίων.
Τα «μαθηματικά» της κυβέρνησης
Ειδικότερα όπως είπε η κ. Κεφαλίδου, δεν υπάρχει εκτίμηση κόστους για μια σειρά ρυθμίσεις, όπως:
- τα λειτουργικά έξοδα των νέων τμημάτων
- η σύσταση 56 νέων θέσεων ΔΕΠ
- η προσωπική μισθολογική διαφορά για τα μέλη ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ των ΤΕΙ που εντάσσονται στα ΑΕΙ
- η μισθολογική εξωμοίωση των μέλων ΕΠ και ΕΔΙΠ των ΤΕΙ με τα αντίστοιχα μέλη των ΑΕΙ
- η καταβολή επιδόματος διδασκαλίας και έρευνας στα μέλη ΕΠ και ΕΔΙΠ
- η διενέργεια κοινών εισιτηρίων εξετάσεων στα τμήματα μουσικών σπουδών Ιονίου και Μακεδονίας
- η ίδρυση ΠΕΚ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (καθώς στο αρθρ. 7 παρ. 6α προβλέπεται κρατική επιχορήγηση)
- η ίδρυση ΠΕΚ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (καθώς στο αρθρ. 14 παρ. 6α προβλέπεται κρατική επιχορήγηση)
Επιπρόσθετα στο παρόν νομοσχέδιο υπάρχουν και άλλες ακοστολόγητες δαπάνες που δεν αφορούν στα δύο πανεπιστήμια, αλλά γενικότερα σε άλλες εκπαιδευτικές δαπάνες, όπως :
- τα λειτουργικά έξοδα από τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης
- τη σύσταση 13 θέσων στην ανωτέρω Γενική Γραμματεία (καθώς δεν θα καλυφθούν όλες από αποσπάσεις και μετατάξεις θα μπορούσε να έχει γίνει μια εκτίμηση δαπάνης)
- την πρακτική άσκηση των φοιτητών και των σπουδαστών ΙΕΚ
- την υλοποίηση του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»
- τη χιλιομετρική αποζημίωση σε μέλη ΕΕΠ (ειδικότητας Ψυχολόγων και Κοινωνικών λειτουργών) και εκπαιδευτικούς (αρθρ. 27)
- τις επιχορηγήσεις σε ΑΠΘ και ΕΚΠΑ για εξετάσεις του έτους 2018 για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.
Το νομοσχέδιο, σχετικά με την κατάργηση των ΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίων Νήσων και ένταξή τους στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Ιόνιο αντίστοιχα, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο σύνολό του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις.
Αν και η αντιπαράθεση επί του νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια πια, αναμενόταν να κορυφωθεί αύριο Πέμπτη, όπου ήταν και η ημέρα ψήφισής του, το θέμα κλείνει εσπευσμένα απόψε, οπότε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Όσο για τον κ. Γαβρόγλου, θα συνεχίζει να εξαγγέλλει ακόμα και προσλήψεις που αυξάνουν το κόστος του εγχειρήματος. Για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα δημιουργηθούν 42 νέες θέσεις εργασίας και ένα εκατομμύριο ευρώ για την ενίσχυση του εργαστηριακού εξοπλισμού και των υποδομών του, ενώ στο Ιόνιο πανεπιστήμιο θα δοθούν 18 θέσεις και 500.000 ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών του και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Με μια «λεπτομέρεια». Αυτά θα δοθούν σε βάθος… τριετίας. Έτσι για να μεταφέρεται το κόστος και στις επόμενες κυβερνήσεις.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.