Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Αδυνατώ να σκεφτώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση (video)

«Ποτέ δεν έχω νιώσει τόσο άσχημα στη ζωή μου όσο όταν πήγα στο καμένο Μάτι»

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mitsotakis.jpg
©EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών κατηγόρησε κι επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης για την πυρκαγιά που κατέκαψε Ραφήνα, Μάτι και Νέο Βουτζά. Επίσης, κατονόμασε ως πολιτικούς υπεύθυνους τους υπουργούς Νίκο Τόσκα και Πάνο Σκουρλέτη, την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

«Τη Δευτέρα, 92 άτομα έχασαν τη ζωή τους με τον πιο φρικτό τρόπο. Ο αριθμός μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερος. Καθένας μας βλέπει να καθρεφτίζονται στους δικούς μας ανθρώπους τα πρόσωπα της τραγωδίας. Είναι ένα μαύρο ψηφιδωτό από οικογενειακά δράματα και δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε γιατί δεν πρέπει να ησυχάσουμε. Μπορούσε να ήταν δικοί μας άνθρωποι εκεί. Μια μάχη άδικη και άνιση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την τραγωδία στην Αττική.

Όπως είπε, βρέθηκε, ως όφειλε, πλάι σε αυτούς τους ανθρώπους, άκουσε πολύ και μίλησε λίγο, επισημαίνοντας, όμως, πως ποτέ δεν έχει νιώσει τόσο άσχημα όσο την περασμένη Πέμπτη όταν πήγε στο καμένο οικόπεδο που χάθηκαν συμπολίτες μας.

«Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης οφείλω να σταθώ με υπευθυνότητα, απέναντι στην τραγωδία. Κάθε δημόσιο πρόσωπο οφείλει να πάρει θέση. Είχαμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη τραγωδία. Ούτε εγώ, ούτε η ΝΔ, έπρεπε να εμπλακούμε σε μία ανούσια αντιπαράθεση. Αυτά που λένε αυτοί που έζησαν τη μαύρη Δευτέρα έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος και πολύ περισσότερη αλήθεια από δηλώσεις» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως οι ευθύνες θα αποδοθούν.

Όπως ανέφερε έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και θα κάνει ότι μπορεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης για να αποδοθούν. 


Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Μητσοτάκη:

  • Ξέρουμε ότι θα μπορούσαν να είναι δικοί μας άνθρωποι εκεί όπου μέσα σε λίγη ώρα τόσοι πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν να δίνουν μια μάχη επιβίωσης. Τις τελευταίες μέρες βρέθηκα στο πλάι των ανθρώπων που έζησαν τις πιο δύσκολες μάχες.
  • Ποτέ δεν έχω νιώσει τόσο άσχημα στη ζωή μου όπως την περασμένη Πέμπτη όταν πήγα στο οικόπεδο που χάθηκαν 26 συμπολίτες μας. Αυτά που είδα δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Ο θυμός και η ταύτιση με τον πόνο του άλλου είναι κάτι βαθιά προσωπικό. Όποιος είναι δημόσιο πρόσωπο οφείλει να πάρει θέση.
  • Ήταν φανερό από την αρχή ότι είχαμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη τραγωδία, αποφάσισα όμως ούτε εγώ ούτε η ΝΔ να εμπλακούμε σε μια ανούσια πολιτική κατηγορίας. Tα γεγονότα έχουν τη δική τους φωνή και είναι αμίλεικτη.
  • Ζητούμε το αυτονόητο. Ασφάλεια γι' αυτούς και τις οικογένειές τους. Δεν θέλουν αλλά ψέματα και στάχτες
  • Στέκομαι σήμερα εδώ για να αναλάβω την ευθύνη μου. Έχω μαζί μου ομάδα νέων και έμπειρων στελεχών που είναι πανέτοιμοι για επανασχεδιασμό όλης της πολιτικής προστασίας.
  • Σε μια εποχή που δεν μας απασχολούσε το θέμα έχω πει σκληρά πράγματα ειδικά για εκείνα τα αυθαιρετα που δεν μπορούν απο κανένα παράθυρο να νομιμοποιηθούν γιατί βρίσκονται σε ρέματα, αιγιαλούς και δάση.
  • Αυθαίρετα έχουμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά είναι η πρώτη φορά που έχουν καεί τόσοι πολλοί άνθρωποι. Άθλια η προσπάθεια συγκάλυψης για όλα όσα δεν έγιναν αυτές τις κρίσιμες ώρες της Δευτέρας
  • Αδυνατώ να σκεφτώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση. Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους και δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Τσίπρα, αλλά και στον κ. Τόσκα, τον κ. Σκουρλετη, την κα Δούρου. Ο γγ Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους τώρα γιατί μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν κι άλλη πυρκαγιά. Πείτει μου ποιος πολίτης τους εμπιστεύεται τώρα να διαχειριστούν κι άλλη πυρκαγιά;
  • Σχετικά με τις καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου για πλαστογράφηση εγγράφου από την περιφερειακή σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας ότι είχε δοθεί προφορική εντολή εκκένωσης, ζητώ δημόσια από τον πρόεδρο του Άρειου Πάγου και την εισαγγελέα να αναθέσουν την έρευνα σε έμπειρο εφέτη εισαγγελέα

Μητσοτάκης: Ζητώ την άμεση ανάθεση της υπόθεσης σε ειδικό εφέτη ανακριτή!

  • Ο πρωθυπουργός έκανε σόου την ώρα που όλοι γνώριζαν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια καταστροφή με νεκρούς.
  • Οι πολίτες του χρεώνουν του χρεώνουν πρωτοφανή κυνισμό και θράσος. Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει μια προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών.
  • Ποιοι μιλούν σήμερα και λενε ότι δεν έχουν ευθύνες; Εκείνοι που περοχώρησαν σε ακόμα πιο γενναιώδορες ρυθμίσεις. Σας θυμίζω το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τίτλο «το αφεντικό τρελάθηκε». Σας θυμίζω το Σπίρτζη που έδινε οδηγίες για τακτοποίηση αυθαιρέτων. Έχει και η σημερινή κυβέρνηση μεγάλη ευθύνη για τα αυθαίρετα. Κυβερνά 4 χρόνια. Ο κ. Τσίπρας κάποτε ήταν νέος και ανευθυνος. Σήμερα είναι κυνικός και καταστροφικός.
  • Έχει και η σημερινή κυβέρνηση μεγάλες ευθύνες για τα αυθαίρετα. Κυβερνά σχεδόν τέσσερα χρόνια. Κάποτε ο κύριος Τσίπρας ήταν νέος και ανεύθυνος, τώρα είναι κυνικός και καταστροφικός. Από το 2007 μιλάω για την ανάγκη εκπόνησης ενός ειδικού σχεδίου διαχείρισης καταστροφών.

Magazino | Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες | 31/07/2018

  • Ή κάποιος δεν το είπε στον πρωθυπουργό για τους νεκρούς ή έπαιζαν όλοι μαζί ένα τεράστιο θέατρο. Ήδη θρηνούσαμε νεκρούς.
  • Το δημοσίευμα ότι το Λιμενικό είχε στείλει σήμα για νεκρό από τις 19.08 επιβεβαιώνει το αυτονόητο. Όλοι γνώριζαν ότι ήμασταν αντιμετωποι με μεγάλη καταστροφή και υπήρχαν θύματα. Ή κάποιος δεν το είπε στον πρωθυπουργό και έπρεπε να φυγει χθες ή το απέκρυψαν. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο; Ολοι όμως γνώριζαν και δεν υπάρχει αμφιβολία επ' αυτού.
  • Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την απουσία Τσίπρα επι 7 ημέρες και τον τρόπο που επέλεξε να πάει. Το πώς ο καθένας βιώνει τον ρόλο τους στις περιπτώσεις αυτές είναι βαθειά προσωπικό. Υπαγορεύεται από τη συνείδηση του καθενός.
  • Σε ένα βαθμό μπορώ να δεχθώ ανικανότητα. Δεν συμβιβάζομαι όμως. Δεν συμβιβάζομαι ότι απο το πρόσωπο τους λείπει το στοιχείο της συντριβής. Δεν έχει ειπωθεί μια συγγνώμη. Μια συγγνώμη δεν ζητήθηκε. Το λέει πολύς κόσμος. Έχει τη σημασία της μια συγγνώμη.
  • Μιλώντας για την επόμενη ημέρα, θα εγγυηθώ ότι στις κρίσιμες θέσεις θα τοποθετηθούν οι πιο κατάληλοι άνθρωποι. Αναφέρομαι στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που ο επικεφαλής της θα παίρνει μόνος του αποφάσεις πάνω από υπουργούς. Ένας στρατηγός πρέπει να υπάρχει.
  • Θα εφαρμόσουμε συγκροτημένο σχέδιο που έχει προτεραιότητες: ανάλυση επικινδυνότητας περιοχών για σεισμούς, πλημμύρες και φωτιές.
  • Ξέρουμε ποιες πειοχές κινδυνεύουν απο σεισμούς ή πυρκαγιές. Για παράδειγμα, το Μάτι ξπέραμε ότι είναι σε κόκκινη περιοχή για πυρκαγιές. Στην ευρρύτερη περιοχή της Αττικής υπάρχουν 50 περιοχές αντίστοιχες με το Μάτι και θα έχουμε εντός εξαμήνου συγκεκριμένο σχεδιασμό. Ξέραμε για τη Μάνδρα ότι θα πλημμυρίσει. Αντίστοιχες περιοχές υπάρχουν. Γι αυτές τις περιοχές κατά απόλυτη προταιρεότητα θα υπάρξει σχεδιασμός.
  • Θα υπάρξει πρόληψη, ασκήσεις κι ενημέρωση.
  • Όταν επισκέφθηκα το νοσοκομείο Παίδων είδα έναν πιτσιρικά που είχε εγκαύματα αλλά είχε διάθεση να μιλήσει. Μου είπε ότι δεν κάηκε πολύ γιατί φόρεσε βρεγμένη μπλούζα και με κάλεσε να δω τα εγκαύματα άλλων στα χέρια και τα πόδια. Αν ξεφύγει η φωτιά δεν μπορεί να περιοριστεί.
  • Γιατί δεν δούλεψε το 112; Γιατί ένας χριστιανός δεν τους είπε φύγετε; 10 δευτερόλεπτα θα του έπαιρνε. Ενα sms. Αλλά ίσως κάποιοι δεν θέλανε να βγουν στο ΣΚΑΪ θεωρώντας ότι είναι εχθρικό στην κυβέρνηση.
  • Θέλω να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Νιάρχου και κάθε έναν από τους απλούς πολίτες που έχουν συνδράμει και προσφέρουν απο το υστέρημά τους. Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Υπάρχει ένα μέτρο στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με ευρωπαϊκούς πόρους 60 εκατ. ευρώ για την πρόληψη των πυρκαγιών και έχουν απορροφηθεί 0. 

Μητσοτάκης: Ζητώ την άμεση ανάθεση της υπόθεσης σε ειδικό εφέτη ανακριτή!

  • Θα κάνω τα πάντα για να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία. Μπορεί να λειτουργήσει μαζί ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Η διαχείριση του δάσους είναι στον σκληρό πυρίνα του κράτους.
  • Προφανώς και τις ποινικές ευθύνες θα τις αποδώσει η δικαιοσύνη, όμως αν έπρεπε να αποδώσω τις πολιτικές ευθύνες τότε θα το έκανα για αυτά τα πέντε πρόσωπα που προανέφερα.
  • Αν ήμουν στη θέση του κ. Τσίπρα δεν θα είχα επιλέξει για γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έναν άνθρωπο από την «παρέα» μου. Θα είχα μεριμνήσει να υπάρχει ένας στοιχειώδης σχεδιασμός. Δεν ζητώ από τον κ. Τσίπρα μεμιάς να αλλάξει το κράτος, ζητώ αυτά τα στοιχειώδη. Και δεν χρειάζεται να σας πω ότι εκείνο το μοιραίο βράδυ της φωτιάς δεν θα έκανα αυτά που σας είπα νωρίτερα.
  • Δεν είμαι εγώ αυτός που δεν επεδίωξε την εθνική συνεννόηση. Το ποιος έχει πολωτικό και διχαστικό λόγο το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Για αυτό άλλωστε τηλεφώνησα στον κ. Τσίπρα για την κίνηση του ιδρύματος Νιάρχου.
  • Το κλίμα στο τηλεφώνημα στον κ. Τσίπρα ήταν τυπικό.
  • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε εκτεθειμένη στην αλλαγή του κλίματος.
  • Εμείς γνωρίζαμε από τις 8 το βράδυ ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα και σώθηκαν από ιδιωτικά αλιευτικά και υπάρχουν μαρτυρίες ότι καθυστέρησε το Λιμενικό. Βεβαίως όλα αυτά μένει να ερευνηθούν, δεν είμαι εισαγγελέας.
  • Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομογένεια και σε όλους τους Έλληνες που έσπευσαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους.
  • Σας είπα πώς αντιλαμβάνομαι την πολιτική παραίτηση. Στο δικό μου το λεξιλόγιο η πολιτική ευθύνη συνεπάγεται με παραιτήσεις. Εδώ δεν υπάρχει ούτε μία. Είναι όλοι κολλημένοι στην καρέκλα τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ