Πολιτικη & Οικονομια

Ελληνική διγλωσσία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Άλλα είπε ο Καμμένος, άλλα ο Τσίπρας

Σε άλλο μήκος κύματος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επανέλαβε τα περί μη αποδοχής της συμφωνίας για την πΓΔΜ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras-kammenos-merkel.jpg
©EUROKINISSI/Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Με δύο γραμμές στο Σκοπιανό πήγε η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Με την πλειονότητα των ξένων αξιωματούχων να συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών που ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της πΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος διαχώρισε τη θέση του. Ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε ότι δεν δέχεται τη συμφωνία και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να περάσει από την πΓΔΜ.

_abf4125.jpeg

Η διάσταση απόψεων της συγκυβέρνησης στο Σκοπιανό αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών του κ. Καμμένου με ομολόγους του. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφερε ότι η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, καθώς δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή της πΓΔΜ ούτε από το δημοψήφισμα.

«Μπορεί να μαζεύουν προσκλήσεις και να φωτογραφίζονται, αλλά στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μπουν όσο χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

_abf4134.jpg

«Οσο δεν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή, δεν θα έχουμε εκλογές» πρόσθεσε ακόμη, υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι αν το μπαλάκι της συμφωνίας περάσει στο ελληνικό γήπεδο, τότε θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Μέλος του ΝΑΤΟ μόνο ως «Βόρεια Μακεδονία»

Ήδη, πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του πως «η πΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος της Συμμαχίας, αν δεν αλλάξει την ονομασία της και αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα».

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον λαό της πΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα» εξήγησε.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε αυτό που είχε διαρρεύσει νωρίτερα, ότι δηλαδή ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματος της χώρας. Εφόσον εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών, το ΝΑΤΟ θα καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ