- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί το ΝΑΤΟ δεν θα αναφέρει στην πρόσκληση για ένταξη την ονομασία της πΓΔΜ
Το «κόλπο» της διατύπωσης σύμφωνα με το Reutrers
Ιστορική στιγμή για την πΓΔΜ, η σημερινή σύνοδος του ΝΑΤΟ, καθώς μετά την συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, η πΓΔΜ αναμένεται να λάβει πρόσκληση ένταξης στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ωστόσο, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη των Σκοπίων, πρέπει πρώτα να επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από το δημοψήφισμα της γείτονος χώρας και από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και πΓΔΜ.
Στο παρασκήνιο βέβαια της πρόκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, υπάρχει ένα «κόλπο» για την ένταξη, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν εμπόδια.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ έχουν διαπραγματευτεί μια διατύπωση, η οποία θα αποφεύγει να κατονομάζει στην πρόσκληση τη χώρα και θα αναφέρεται μόνο ως «στην κυβέρνηση στα Σκόπια».
«Όταν θα ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί η συμφωνία, θα είμαστε σε θέση να καλέσουμε την πΓΔΜ να γίνει το 30ο μέλος υπό το νέο όνομά της, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ένα ισχυρό μήνυμα ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι και παραμένει ανοικτή» επανέλαβε, ωστόσο, χθες και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τονίζοντας ότι η ένταξη θα προχωρήσει μόνον μετά την εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα με την Ελλάδα.
«Η συμμετοχή θα σημάνει σταθερότητα και ασφάλεια για την “Μακεδονία” και τους πολίτες της, αλλά και μια ευκαιρία για ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία», δήλωσε από την πλευρά της η Ραντμίλα Σεκερίνσκα, η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων .
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αναθεωρητικές και αυθαίρετες οι τουρκικές θέσεις για τα ελληνικά νησιά», αναφέρουν πηγές του Υπουργείου
«Για συμπαράταξη αμοραλιστών και απελπισμένων», κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο Νίκος Καρανίκας
Το βίντεο συνοδεύεται με τους στίχους του τραγουδιού «Αστυνομία» του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου
Tόνισε ότι δεν πιστεύει στις λογικές εσωτερικού διχασμού
Ταχύτερες συντάξεις, εξάλειψη γραφειοκρατίας και άμεση πρόσβαση στο ασφαλιστικό ιστορικό
«Οι σκοποί και οι αρχές του Χάρτη βρίσκονται υπό βαθιά πίεση», τόνισε ο Γκουτέρες
Μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν καθαριστεί και βαφτεί όλοι οι σταθμοί
Σφοδρή κριτική για τη στάση του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης την περίοδο 2019-2023
Δύο νέες εγκύκλιοι για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη
Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Απριλίου
H δέσμευση της εταιρίας για την επόμενη ημέρα
Ο πρωθυπουργός μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία από την πρόσφατη νοσηλεία της συζύγου του στον «Ευαγγελισμό»
Τι αναφέρει το policy paper του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών
Η είσοδος δύο νέων κομμάτων αλλάζει τις ισορροπίες στην αντιπολίτευση και πιέζει το ΠΑΣΟΚ
Περιοδεία στο νησί της Κρήτης πραγματοποιεί η υπουργός Πολιτισμού
Το πιο αποκαλυπτικό στοιχείο αυτής της νέας πολιτικής επανεμφάνισης δεν είναι τελικά όσα λέγονται, αλλά όσα αποφεύγονται επιμελώς
Συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με την Φιλανδή ομόλογό του
Ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς εκτίμησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα επιχειρήσει αρχικά να χτίσει πάνω στην Αριστερά
Στο «Attica Green Expo 2026» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να πείσει πως ως άλλος Σαούλ είδε το φως οδηγημένος από την ίδια την κοινωνία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.