Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί το ΝΑΤΟ δεν θα αναφέρει στην πρόσκληση για ένταξη την ονομασία της πΓΔΜ

Το «κόλπο» της διατύπωσης σύμφωνα με το Reutrers

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nato.jpg
EUROKINISSI

Ιστορική στιγμή για την πΓΔΜ, η σημερινή σύνοδος του ΝΑΤΟ, καθώς μετά την συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, η πΓΔΜ αναμένεται να λάβει πρόσκληση ένταξης στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ωστόσο, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη των Σκοπίων, πρέπει πρώτα να επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από το δημοψήφισμα της γείτονος χώρας και από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και πΓΔΜ.

Στο παρασκήνιο βέβαια της πρόκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, υπάρχει ένα «κόλπο» για την ένταξη, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν εμπόδια.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ έχουν διαπραγματευτεί μια διατύπωση, η οποία θα αποφεύγει να κατονομάζει στην πρόσκληση τη χώρα και θα αναφέρεται μόνο ως «στην κυβέρνηση στα Σκόπια». 

«Όταν θα ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί η συμφωνία, θα είμαστε σε θέση να καλέσουμε την πΓΔΜ να γίνει το 30ο μέλος υπό το νέο όνομά της, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ένα ισχυρό μήνυμα ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι και παραμένει ανοικτή» επανέλαβε, ωστόσο, χθες και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τονίζοντας ότι η ένταξη θα προχωρήσει μόνον μετά την εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα με την Ελλάδα.

«Η συμμετοχή θα σημάνει σταθερότητα και ασφάλεια για την “Μακεδονία” και τους πολίτες της, αλλά και μια ευκαιρία για ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία», δήλωσε από την πλευρά της η Ραντμίλα Σεκερίνσκα, η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων .

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY