Πολιτικη & Οικονομια

Πώς να ξεχωρίσετε έναν εθνικιστή (και να μην τον μπερδέψετε με έναν πατριώτη)

Ένας πολύ μικρός οδηγών 8 σημείων

Μάνος Βουλαρίνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο εθνικισμός είναι η άρρωστη όψη του πατριωτισμού. Είναι για τον πατριωτισμό ό,τι για το ποδόσφαιρο ο χουλιγκανισμός ή ό,τι είναι για το σεξ ο βιασμός. Στη χειρότερή του εκδοχή είναι ένα πάθος που οδηγεί στη βία και τον θάνατο και στην καλύτερη είναι μια παιδιάστικη συμπεριφορά που χαρίζει απλόχερα το γέλιο με την αυθαιρεσία, την αφέλεια και την άγνοια των φορέων του.

Επειδή πολλοί συμπολίτες μπερδεύονται και δεν μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν έναν πατριώτη από έναν εθνικιστή, έφτιαξα έναν πολύ μικρό οδηγό 8 σημείων που θα τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν τον εθνικιστή και να τον ξεχωρίσουν από τον απλό πατριώτη. 

1. Ο εθνικιστής δεν ενδιαφέρεται και συνήθως δεν μπορεί να αντιληφθεί το συμφέρον της χώρας του. Σε αντίθεση με τον πατριώτη, που οι θέσεις του καθορίζονται από το συμφέρον της πατρίδας (όχι των βουνών ή των ποταμιών, αλλά των κατοίκων της), ο εθνικιστής δρα όπως ο οπαδός που πετάει φωτοβολίδες στο γήπεδο. Εκείνος νομίζει ότι η συμπεριφορά του βοηθά την ομάδα, ενώ οι υπόλοιποι καταλαβαίνουμε ότι την οδηγεί στην τιμωρία και καμιά φορά στην καταστροφή. 

2. Ο εθνικιστής μπορεί να αντιληφθεί τον κόσμο χωρισμένο σε εχθρούς και φίλους. Και μάλιστα αυτός ο διαχωρισμός, για να είναι όσο το δυνατόν πιο απλός για το μυαλουδάκι του, γίνεται σε εθνικό επίπεδο. Ο κόσμος δηλαδή για τον εθνικιστή αποτελείται από κακούς Τούρκους, καλούς Σέρβους, κακούς Αλβανούς, καλούς Ρώσους, κακούς Αμερικάνους κ.οκ. Εννοείται πως οι κακοί είναι πολύ περισσότεροι από τους καλούς, προκειμένου ο «αγώνας» του (τα ποστ στο face το book και τα συλλαλητήρια) να μοιάζει πιο ηρωϊκός.   

3. Ο εθνικιστής, συνήθως, δεν ξέρει καλά ελληνικά. Με μια μικρή έρευνα στα μέσα της κοινωνικής της δικτύωσης θα διαπιστώσετε ότι η γνώση συντακτικού, γραμματικής, ορθογραφίας και σημασίας των λέξεων είναι αντιστρόφως ανάλογη του πάθους για την Ελλάδα, τη σημαία και τη Μακεδονία (τη Νότια). 

4. Ο εθνικιστής πατάει το caps το lock στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή και μετά σπάει το πλήκτρο. Κανείς δεν ξέρει γιατί, αλλά η συνήθεια αυτή είναι εξαιρετικά διαδεδομένη ανάμεσα στους εθνικιστές με αποτέλεσμα ό,τι γράφουν ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ! Ή για να το γράψω με τον τρόπο που θα το έγραφε ένας πραγματικός εθνικιστής, ΕΙΝΕ ΚΑΠΟΣ ΕΤΣΗ!!11!! Μια εξήγηση είναι ότι ο εθνικιστής θέλει να φωνάζει ακόμα κι αν δεν ακούγεται, καθώς υποσυνείδητα ξέρει πως (ελλείψει επιχειρημάτων) η φωνή και η ένταση είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσει μια διαφωνία.  

5. Ο εθνικιστής συνήθως δεν έχει ιδέα από ιστορία (αν είχε, δεν θα ήταν εθνικιστής). Οι ιστορικές του γνώσεις προέρχονται από τα πρωτοσέλιδα της Ελεύθερης της Ώρας, τις ταινίες με τον Κώστα τον Πρέκα και ιντερνετικά άρθρα σε σάιτ με ελληνορθόδοξους τίτλους όπως manoualieleftherias.gr, hellaspower.gr ή JesusandMousaka.com. Παρότι καμαρώνει για τις ιστορικές του γνώσεις, αυτές είναι ανάλογες των λογοτεχνικών γνώσεων που έχει κάποιος που το μόνο που έχει διαβάσει είναι τα Κλασσικά Εικονογραφημένα. To αποτέλεσμα είναι να μην γνωρίζει ότι η μάχη των Θερμοπυλών κάθε άλλο παρά νικηφόρα ήταν (και ως εκ τούτου κακό παράδειγμα προς μίμηση), ότι η Ελληνική Επανάσταση του '21 απέτυχε (και τελικά επικράτησε σε ένα κομμάτι της Ελλάδας μόνο χάρη στην επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων) και ότι στις Ηνωμένες τις Πολιτείες ποτέ δεν έγινε καμία ψηφοφορία για την επίσημη γλώσσα και ως εκ τούτου τα ελληνικά δεν την έχασαν για μία ψήφο. 

6. Τα μόνα επιχειρήματά του έχουν να κάνουν με τι είναι (ή τι νομίζει ότι είναι) αυτός με τον οποίο διαφωνεί. Αδυνατώντας να σχηματίσει επιχειρήματα άποψης χρησιμοποιεί επιχειρήματα προσωπικότητας. Το αποτέλεσμα είναι αυτός που διαφωνεί με έναν εθνικιστή να έχει άδικο όχι επειδή οι απόψεις του καταρρίπτονται, αλλά επειδή είναι πράκτορας του Σώρρος, ευρωλιγούρης, εβραιόφιλος, κίναιδος (κάπως περίεργη κατηγορία για κάποιον που δηλώνει περήφανος για την Αρχαία Ελλάδα, αλλά έτσι είναι οι άνθρωποι, γεμάτοι αντιφάσεις), υποστηρικτής της Νέας Τάξης Πραγμάτων (πράγμα μάλλον καλύτερο από το να είναι υποστηρικτής της Μουχλιασμένης Τάξης Πραγμάτων) ή απλώς προδότης.   

7. Είναι όλοι ΑΕΚτζήδες και γι' αυτό στις συγκεντρώσεις τους εκτός από τις γαλανόλευκες ελληνικές έχουν και τις κιτρινόμαυρες με τον δικέφαλο.

8. Οι εθνικιστές θεωρούν τα σύμβολα ανώτερα των ανθρώπων, παρότι τα σύμβολα είναι ανθρώπινες επινοήσεις και δημιουργίες. Εκεί που ο πατριώτης θα θυσίαζε μια σημαία για να σώσει έναν άνθρωπο, ο εθνικιστής θα θυσίαζε έναν άνθρωπο για να σώσει μια σημαία. Αν κανείς σκεφτεί τον χρόνο που χρειάζεται για να κατασκευαστεί μια σημαία και τον χρόνο που απαιτείται να κατασκευαστεί ένας άνθρωπος, θα καταλάβει ότι η στάση αυτή εκτός από απάνθρωπη είναι και εντελώς ασύμφορη. 

Με πολύ λίγα λόγια ο εθνικιστής είναι η προσωποποίηση του απογειωμένου παραλογισμού που αγωνίζεται σε βάρος της προσγειωμένης λογικής. Και έχει και πολλές ελπίδες να τη νικήσει. Γιατί, δυστυχώς, ο χωρίς αμφιβολίες φανατικός είναι συνήθως πιο αποφασισμένος από τον άνθρωπο του οποίου η σκέψη αναπόφευκτα οδηγεί στην αμφιβολία. Και μπράβο του.  

Υ.Γ. Εννοείται πως όλα τα παραπάνω αφορούν τους ερασιτέχνες εθνικιστές. Οι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, αρχιερείς, παρουσιαστές και άλλοι παπατζήδες που βιοπορίζονται πουλώντας Ελλάδα και Ορθοδοξία είναι μια εντελώς άλλη κατηγορία με εντελώς διαφορετικά γνωρίσματα.