Πολιτικη & Οικονομια

Βουλή: "Προδότες", "κρεμάλες", "γουναράδικα" κλπ κλπ

Τι προβλέπεται για σήμερα Τετάρτη

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
45628-95156.jpg

Με έντονη συζήτηση στη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε στη 1.30 π.μ., ορισμένες τροποποιήσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση και μεγάλες, αλλά χωρίς επεισόδια, κινητοποιήσεις στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων, προχώρησε χτες το θέμα του πολυνομοσχεδίου, η επιψήφιση του οποίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη εκταμίευσης της νέας δανειακής  δόσης προς την Ελλάδα. Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή θα συνεχιστεί και αναμένεται να πάρουν το λόγο τα ηγετικά στελέχη των κομμάτων και της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, σήμερα συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι κινητοποιήσεις εναντίον του πολυνομοσχεδίου, με «μπροστάρηδες» την ΚΕΔΕ (Δήμοι), την ΠΟΕ - ΟΤΑ (συνδικάτο εργαζομένων στους Δήμους) και την OΛME (καθηγητές). Οι ψηφοφορίες για το πολυνομοσχέδιο θα γίνουν απόψε, και ονομαστικά κατά περίπτωση, εφόσον ζητηθεί. Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή δοκιμασία της δικομματικής, πλέον, κυβέρνησης. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία αφήνουν να διαρρεύσει ότι δεν αναμένονται διαρροές.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις

• Στις 10.30 το πρωί οι δήμαρχοι θα διαδηλώσουν και θα φτάσουν ως τη Βουλή, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην κατάργηση οργανικών μονάδων της Αυτοδιοίκησης, στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων τους -σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί- και στην καταστρατήγηση της «συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ» με τις πρόσθετες διατάξεις για το Παρατηρητήριο και τους προϋπολογισμούς των δήμων. Μάλιστα, επαπειλείται πιθανή ομαδική παραίτηση μεγάλου αριθμού των δημάρχων.

• Στις 11.00, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, ενώ διάφορα δημοτικά κτίρια ανά την Ελλάδα συνεχίζουν να είναι κατειλημμένα και πολλοί εργαζόμενοι στους Δήμους είναι μονίμως «στο δρόμο». Ανάλογα συλλαλητήρια θα γίνουν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών.

• Στις 7 το απόγευμα οργανώνεται συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στην Πλατεία Συντάγματος. Έχει ανακοινωθεί «περικύκλωση της Βουλής».

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε χθες συνάντηση με τον αντιπρόεδρο και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, προς αναζήτηση των σημείων εκείνων που θα εξασφαλίσουν την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και από τους 155 βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης, θα οδηγήσουν σε κλείσιμο του μετώπου με τους δημάρχους της χώρας και θα αμβλύνουν τις αναμφισβήτητες επιπτώσεις για το προσωπικό που τίθεται σε κινητικότητα. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Οι Περιφέρειες και το Επιστημονικό Συμβούλιο

Με τους δημάρχους συμπλέει και η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που καταγγέλλει ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις για το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ.

Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής υποστηρίζει έμμεσα τους Δήμους, με συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προβληματισμούς σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Στο άρθρο 76 -που αφορά στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, άρθρο για το οποίο διαφωνούν οι δήμαρχοι- στην έκθεση επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη ρύθμιση εγείρει προβληματισμό για το εάν οδηγεί σε περιορισμό ή κάμψη της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Τα μέλη του συμβουλίου προσθέτουν ότι οι ΟΤΑ έχουν τεκμήριο αρμοδιότητας επί των τοπικών υποθέσεων, το οποίο θεμελιώνεται απευθείας από το Σύνταγμα και αυτοτέλεια των τοπικών τους αρχών, οι οποίες εποπτεύονται από την κεντρική διοίκηση μόνο ως προς τη νομιμότητα των πράξεων ή παραλείψεων τους και όχι προς την σκοπιμότητά τους και αναφέρουν συγκεκριμένα ότι «Οι παρεμβάσεις δεν φαίνεται να συνάδουν με τις εγγυήσεις του άρθρου 102 του Συντάγματος».

Στο άρθρο 90 (διαθεσιμότητα) εκφράζεται αντίρρηση για την γενική εξουσιοδότηση που δίνεται σε υπουργούς να καταργούν θέσεις ανά κατηγορία κλάδο, ή ειδικότητα σε υπουργεία, και λοιπές δομές του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, και επισημαίνεται ότι για να είναι συνταγματική επιτρεπτή η νομοθετική εξουσιοδότηση πρέπει να είναι ειδική και ορισμένη. Ειδικότερα για την σύσταση ή κατάργηση θέσεων σε ΟΤΑ α και β βαθμού, αναφέρεται ότι αυτό συνιστά περιορισμό ή κάμψη της αυτοτέλειας των δήμων.

Εντάσεις υπάρχουν και για το άρθρο που προβλέπει ασυλία στα μέλη του ΤΧΣ για αστικές και ποινικές υποθέσεις, όμως το συγκεκριμένο άρθρο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα το αποσύρει.

Τροποποιήσεις και αλλαγές

Διά της «σαλαμοποίησης» των εργαζομένων όσον αφορά το ζήτημα της διαθεσιμότητας και εμφανίζοντας ως «κοσμογονία» νομοτεχνικές βελτιώσεις επί του πολυνομοσχεδίου, γράφει «Το Βήμα», η κυβέρνηση επιχειρεί να οδηγήσει σε εκτόνωση τις αντιδράσεις για την κινητικότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες «εργοστάσιο» παραγωγής «διορθώσεων» επί του πολυνομοσχεδίου επί των άρθρων που αφορούν το υπουργείο Εσωτερικών. Επιδιώκεται να λειτουργήσουν οι επιμέρους αλλαγές σε παραγράφους ή άρθρα για τους δημοτικούς υπάλληλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα, αλλά και για το ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου των οικονομικών των δήμων ως «βαλβίδα αποσυμπίεσης».

Μάλιστα, έπεσαν σαν βροχή οι προαναγγελίες από το επιτελείο του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη -ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόντος του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου- για νομοτεχνικές βελτιώσεις προς κατάθεση στη Βουλή.

Συγκεριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε την πρόθεσή του να καταθέσει πέντε αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο. Παραμένουν στους δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο. Όταν αυτό ακούστηκε το πρώτο που έλεγαν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ είναι «κοροϊδία», τονίζοντας ότι αφορά ελάχιστους εργαζόμενους και σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρχουν σχολικοί φύλακες με τέτοια προσόντα και μικρός ο αριθμός των δημοτικών αστυνομικών με μεταπτυχιακό (άλλοι λένε 60 άλλοι ανεβάζουν τον αριθμό στους 200 ) - και όλα αυτά επί συνόλου περίπου 6.000 εργαζομένων αυτών των ειδικοτήτων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα!

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη της δυνατότητας των σχολικών φυλάκων να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους δήμους, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Ως προς τα οικονομικά θέματα των δήμων:

• απαλείφεται η διάταξη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών) σχετικά με τον έλεγχο των προϋπολογισμών στο στάδιο κατάρτισής τους και πλέον το Οικονομικό Παρατηρητήριο και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών δεν θα έχουν αποφασιστική παρέμβαση όπως οριζόταν αλλά θα δίνουν οδηγίες για την κατάρτιση.

• αντί για Προεδρικά Διατάγματα, η διαδικασία ένταξης των δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία θα γίνει πολύ πιο γρήγορα, με απλές Υπουργικές Αποφάσεις

• η ρύθμιση των θεμάτων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων θα γίνεται σε συνεργασία με τους οικείους δήμους.

• εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα ως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία για τους δήμους που το επιθυμούν, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των οικείων δημάρχων, μπορεί να ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, σε έναν ή περισσότερους δήμους, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.

Υπήρξε παράλληλα η ενημέρωση -χωρίς να έχει περιληφθεί στο δελτίο Τύπου του υπουργείου- ότι με νομοτεχνική βελτίωση θα αναγνωρισθεί στους σχολικούς φύλακες η αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου, κατόπιν εξαγοράς, χρόνου απασχόλησης έως και πέντε έτη. Το θέμα είναι στον αέρα.

Τι έγινε χτες στη Βουλή

Σε κατά βάση ανούσιους μονολόγους, με λεκτικές «κορώνες», πεζοδρομιακή γλώσσα και πολλές «εξυπνάδες», εξελίχτηκε κατά κύριο λόγο και χτες, δεύτερη μέρα της συζήτησης, η μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής.

Ο εισηγητής της ΝΔ κ. Ανδρέας Κουτσούμπας που πήρε το λόγο για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έχουν κάνει «έθιμο την κατάθεση ενστάσεων αντισυνταγματικότητας» με στόχο να μπλοκάρουν κάθε μεταρρύθμιση και εξυγίανση του δημοσίου βίου. Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε ειδικότερα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή τους να συναντηθούν με τους διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος, το πρωί της Τρίτης, ξεκινώντας με πανό από το ίδιο το Κοινοβούλιο: «Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου. Αύριο θα τους φέρετε μέσα στη Βουλή» σχολίασε σε υψηλό τόνο.

Ανταπαντώντας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης παρατήρησε πως «το πολυνομοσχέδιο μεταμορφώνει το καθεστώς σε δικτατορία» και κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης «να ορθώσουν το ανάστημά τους», πιστοί στον όρκο που έχουν δώσει για πιστή τήρηση του Συντάγματος.

Στη συνέχεια, έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βαγγέλη Διαμαντόπουλου και κ. Σοφίας Σακοράφα.

Ο μεν κ. Διαμαντόπουλος, θέλοντας να απαντήσει στις κατηγορίες του κ.Κουτσούμπα για το πανό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «είμαστε αυτοί που θα ενώσουμε ξανά αυτό τον κύκλο που έσπασε το σάπιο πολιτικό σας σύστημα. Από το λαό στη βουλή και ξανά στο λαό. Είμαστε έξω και ακούμε όλους αυτούς, που δεν έχουν καταθέσεις, δεν είναι στη λίστα Λαγκάρντ, δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού».

Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Όλοι αυτοί μας λένε ότι δεν εκβιάζονται και είναι αποφασισμένοι για ρήξη και ανατροπή. Εχουν αυτή την αποφασιστικότητα που θα πει αυτό που έλεγε και ο Αρης Βελουχιώτης όταν πήγαινε με τους συντρόφους του για να απελευθερώσει τον τόπο: "Ραντεβού στα γουναράδικα"».

Από την πλευρά της η κ. Σοφία Σακοράφα, χαρακτήρισε το Παρατηρητήριο για τους ΟΤΑ «αποθέωση της άμεσης δικτατορίας», χαρακτήρισε την κυβέρνηση «συμμορία της καταστροφής» και θεώρησε πως είναι «καθήκον της να καταλογίσει προσωπικές ευθύνες» στους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο, Μητσοτάκη και Καψή, διακρίνοντας στην πολιτεία τους, «επιβιώσεις του κατοχικού δωσιλογισμού», δεσμευόμενη πως «θα προσπαθήσει να μην μείνουν ατιμώρητα αυτά τα εγκλήματα».

«Με τέτοιες εκφράσεις, ορολογία και λεξιλόγιο θέλετε να προάγετε τον διάλογο εδώ μέσα; Δεν ξέρω αν είναι λαϊκισμός, ή ανοησία, αλλά είναι σίγουρα χυδαιότητα» απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου.

Αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα της Βουλής, μίλησε ευθέως για την «διασύνδεση κομμάτων με την τρομοκρατία». «Λαμβάνουν χώρα μέσα στο κοινοβούλιο συμπεριφορές οι οποίες είναι έξω από το πνεύμα, το γράμμα και την ουσία της δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκουρέντζος και πρόσθεσε: «Ακούσαμε ομιλίες που ήταν προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι δηλώσεις αυτές «παραπέμπουν στις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Αν ο κ. Τσίπρας δεν τους αποπέμψει, τότε είναι προφανές ότι λειτουργούν κατ΄ εντολήν του» τονίζει, σε γραπτή του δήλωσή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Έντονο διάλογο είχαν επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ιορδάνης Τζαμτζής και η βουλευτίνα των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή. Η αρχή έγινε όταν η κ. Μακρή διέκοψε τον κ. Τζαμτζή που μιλούσε επί της αίτησης αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου. «Κάτσε κάτω... εσύ διορίστηκες με το ΠΑΣΟΚ στο Δημόσιο και τώρα μιλάς;» είπε ο κ. Τζαμτζής. «Θα σας κρεμάσουμε όλους» ήταν η απάντηση της κ Μακρή. Ο κ. Τζαμτζής συνέχισε την φραστική επίθεση στη βουλευτή η οποία είπε «τιμή μου να με βρίζουν προδότες», προκαλώντας την παρέμβαση του προεδρεύοντος κ. Γιάννη Τραγάκη.

Αλλά και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Ηλίας Κασιδιάρης μίλησε με ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηριστιμούς, κάνοντας λόγο για ένα κοινοβούλιο που συνιστά την «καταστροφή της κοινωνίας» και για «καραγκιόζηδες και κατάπτυστους νόμους», προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Νωρίτερα, την έντονη διαμαρτυρία του βουλευτή της ΝΔ κ. Νικήτα Κακλαμάνη προκάλεσε η απουσία των υπουργών Οικονομικών και Υγείας από την αίθουσα της Ολομέλειας. «Δεν είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή» τόνισε ο κ. Κακλαμάνης και σε έντονο ύφος αναρωτήθηκε που είναι ο υπουργός Οικονομικών για να απαντήσει, όταν τα 3/4 του πολυνομοσχεδίου αφορούν θέματα της αρμοδιότητάς του και ποιός θα απαντήσει από το υπουργείο Εσωτερικών ή το Υγείας. «Δεν έχω ανάγκη να τα ακούσουν οι ψηφοφόροι μου, αλλά οι υπουργοί οι οποίοι πρέπει να δώσουν κάποιες απαντήσεις», τόνισε, πριν αποχωρήσει από την αίθουσα, λέγοντας ότι θα επανέλθει στη συζήτηση επί των άρθρων.

«Δεν έχει άδικο ο κ. Κακλαμάνης διότι το πολυνομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία και θα έπρεπε να είναι ισχυρότερη η εκπροσώπηση της κυβέρνησης», παρατήρησε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Μαρκόπουλος.

Εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ – Παρασκήνιο για την Παιδεία

Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να δείξει ότι η δική του συμμετοχή και πίεση έφερε τις όποιες βελτιώσεις. Ως προς τη σημερινή μέρα, εκτιμούν ότι οι ψήφοι των βουλευτών θα είναι «μπετόν» και θα ψηφισθεί σήμερα το πολυνομοσχέδιο. Θεωρούσαν εντελώς απίθανο να εκδηλωθεί σήμερα κάποια ανταρσία ή έστω η καταψήφιση συγκεκριμένων άρθρων, π.χ. από τους κ.κ. Π. Κουκουλόπουλο, Γ. Ντόλιο και Θεοδώρα Τζάκρη που είχαν τις τελευταίες ημέρες δημοσιοποιήσει εντονότερα επιμέρους διαφωνίες.

Εξάλλου, φαίνεται να κάμφθηκαν και οι έντονες επιφυλάξεις που εξέφρασαν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου σε σχέση με την κατάργηση των Τεχνικών Λυκείων και οι οποίες είχαν επιβαρύνει το κλίμα ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Χρειάστηκε για αυτό να γίνει έκτακτη συνάντηση, αργά προχτές το βράδυ, με τη συμμετοχή των κ. Κ. Αρβανιτόπουλου και Δημ. Σταμάτη από πλευράς Ν.Δ. και Χρ. Πρωτόπαπα και Π. Ρήγα από το ΠΑΣΟΚ, στην οποία οι δεύτεροι υποστήριζαν ότι διασφάλισαν την ικανοποίηση τριών αξιώσεων της Ιπποκράτους: πρώτον, το υπουργείο Παιδείας να επισπεύσει τις διαδικασίες και να φέρει την προσεχή εβδομάδα τον νόμο για τα Τεχνικά Λύκεια στη Βουλή. Δεύτερον, να ανακοινωθεί παράλληλα και το σχέδιο αναδιοργάνωσης της τεχνικής εκπαίδευσης με τη συμπερίληψη νέων ειδικοτήτων που έχουν διασύνδεση με την αγορά εργασίας σε τομείς όπως το περιβάλλον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ. Και τρίτον -και κυριότερον- να υπάρξει ρητή δέσμευση του υπουργού Παιδείας ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί των υπό κατάργηση Τεχνικών Λυκείων που έχουν ειδικότητες σχετιζόμενες με την υγεία θα απορροφηθούν στα νοσοκομεία, στην πρόνοια ή και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

H OΛΜΕ

Δημόσια έκκληση προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης να μην ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, που οδηγεί στην ανεργία 2.500 καθηγητές και πολλούς άλλους εργαζόμενους, εξέδωσε η ΟΛΜΕ (καθηγητές μέσης εκπάιδευσης).

Μ.Φ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.