Πολιτικη & Οικονομια

Προς 15νθήμερη παράταση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Μόνο οι μισοί φορολογούμενοι έχουν καταθέσει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουρές στην Εφορία
Εφορία © EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Σενάρια για παράταση της διαδικασίας κατάθεσης των εντύπων Ε1 τροφοδοτούν οι καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλούν για παράταση μέχρι τα μέσα Ιουλίου, χωρίς όμως να αλλάξει την ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης δηλαδή την 31 Ιουλίου.

Οι αρρυθμίες στη λειτουργία του Taxisnet, αλαλούμ με τις βεβαιώσεις του ΕΦΚΑ, προβλήματα με τους φιλοξενουμένους αλλά και τις δηλώσεις αγροτών και συνταξιούχων συνθέτουν τη φετινή εικόνα που εμφανίζει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα, από τις περίπου 6,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις που αναμένεται να υποβληθούν συνολικά, έχουν υποβληθεί περίπου 3 εκατ. Μένουν έτσι να υποβληθούν ακόμη 2,3 εκατ. δηλώσεις και ο χρόνος που απομένει για τη λήξη της προθεσμίας είναι λιγότερες από δυο εβδομάδες.

Οι λόγοι που έχουν καθυστερήσει τόσο πολλοί οι φορολογούμενοι να καταθέσουν τις δηλώσεις τους είναι πολλοί.

Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, στις ώρες αιχμής, ήτοι από τις 11 το πρωί έως και τη 1 το μεσημέρι, το σύστημα του TaxisNet αντιμετωπίζει προβλήματα με την ταχύτητα.

Την ίδια ώρα, η δημιουργία νέας φόρμας του πληροφοριακού δελτίου επιχειρηματικής δραστηριότητας Ε3, προκαλεί περαιτέρω καθυστέρηση, διότι αποδεικνύεται στην πράξη χρονοβόρα η ορθή συμπλήρωσή του.

Επίσης, έχει εδώ και μερικές εβδομάδες προκληθεί αλαλούμ με 80.000 συνταξιούχους του δημοσίου να πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση λόγω λάθους που έγινε στην προσυμπλήρωση της δήλωσης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Εν τω μεταξύ, παρουσιάζονται πολλά προβλήματα στους φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Σε αρκετές περιπτώσεις που έχουν οριστικοποιηθεί οι δηλώσεις φιλοξενούμενων και φιλοξενούντων δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διορθωτικών δηλώσεων.

Μέσα σε όλα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει καθυστερήσει η έναρξη της λειτουργίας υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Τέλος, ο ΕΦΚΑ καθυστέρησε πάρα πολύ να αναρτήσει τις βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών όταν υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ