Πολιτικη & Οικονομια

Πουγουδουμία και ειρωνεία της ιστορίας

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της συμφωνίας;

113810-648403.jpg
Πλάμεν Τόντσεφ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4486388.jpg
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σήμερα είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, μια ιστορική μέρα! Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Πουγουδουμίας (στο εξής: Βόρειας Μακεδονίας) συνιστά ιστορικών διαστάσεων εξέλιξη τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για ολόκληρη την Βαλκανική Χερσόνησο.

Οι απόψεις για τα υπέρ και κατά της συμφωνίας έχουν καταγραφεί. Τώρα μένει να δούμε:

- Κατά πόσο και σε πόσο χρόνο θα υλοποιηθούν οι προβλεπόμενες συνταγματικές αλλαγές (στην Βόρεια Μακεδονία) και οι διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας από τις δύο πλευρές.

- Κατά πόσο η συμφωνία αυτή θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις στις δύο χώρες.

- Ποιος θα είναι ο ευρύτερος αντίκτυπος της συμφωνίας, π.χ. σε περιφερειακό και γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που απαιτεί βάθος χρόνου.

Είναι εμφανής η διάκριση/διάσταση μεταξύ εσωτερικής πολιτικής σκηνής (και στις δύο χώρες) και εξωτερικών καταναγκασμών. Αν δεν υπήρχε η προοπτική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και έναρξης προενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Σκοπίων και Βρυξελλών, η συμφωνία αυτή δεν θα πραγματοποιείτο ποτέ.

Είναι ακόμη πιο εμφανής η ειρωνεία της ιστορίας – ασχέτως αν εκτιμά κανείς την αίσθηση χιούμορ της. Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έπεσε το 1993 λόγω της προσπάθειάς του να συνάψει συμφωνία με τα Σκόπια και 25 χρόνια αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει την συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Αλλά εκεί που η ιστορία γελάει κατσαρά είναι το γεγονός ότι η ιστορική αυτή συμφωνία υπογράφεται από τον Αλέξη Τσίπρα, τον πιο ανιστόρητο και αγεωγράφητο πρωθυπουργό που είχε ποτέ η Ελλάδα τους τελευταίους δύο αιώνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ