Eurogroup: Καμία συμφωνία για το χρέος - Πάγος από Μοσκοβισί για επαναδιαπραγμάτευση συντάξεων
«Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος
Συνολική συμφωνία για το χρέος, μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου, υποσχέθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup, όπω ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
«Προτεραιότητα» είναι στο Eurogroup του Ιουνίου να αποφασιστούν όλα τα επιμέρους ζητήματα για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
Ο Μ. Σεντένο υπογράμμισε ότι υπάρχει «δέσμευση» από όλες τις πλευρές και δήλωσε «αισιόδοξος» ότι αυτό θα επιτευχθεί. Όπως ανέφερε, στη συνεδρίαση επικυρώθηκε η τεχνική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών για την τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι όταν υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» και «κυριότητα των μεταρρυθμίσεων» είναι δυνατή η εύρεση «συμβιβασμών».
Επιπλέον, ανέφερε ότι σήμερα συζητήθηκε το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του και διαπιστώθηκε κάποια «σύγκλιση». Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε η εντολή να στους θεσμούς να προετοιμάσουν μια τελική έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας (DSA) και στους εκπροσώπους των υπουργείων οικονομικών (EWG) να ολοκληρώσουν την τεχνική εργασία σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της απόφασης, ο Μ. Σεντένο είπε ότι o ΔΝΤ εργάζεται με την Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος, ενώ συμπλήρωσε ότι όλοι οι θεσμοί εργάζονται στενά με στόχο την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η οποία σημαίνει ότι θα έχει διασφαλίσει «πλήρη πρόσβαση στις αγορές». «Όλοι θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ », υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και η «σκληρή δουλειά» προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μοσκοβισί: Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν
Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «πραγματική» πρόοδο στο δρόμο προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup. «Είδα μια καθαρή και ισχυρή δέσμευση από όλους για κατάληξη τον Ιούνιο» είπε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι μένουν ακόμα «πολλά να γίνουν» αλλά δήλωσε σίγουρος ότι είναι εφικτό.
Ο Γάλλος επίτροπος έστειλε επίσης σαφές μήνυμα στους εταίρους της Ελλάδας ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το «μερίδιο» της συμφωνίας που της αναλογεί και τώρα πρέπει και αυτοί να λάβουν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Όπως είπε, οι αποφάσεις αυτές πρέπει μεν να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες των χωρών τους αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι «αξιόπιστες» για τις αγορές και να διασφαλίζουν στην Ελλάδα προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Εξάλλου, επανέλαβε ότι η Επιτροπή εργάζεται και για τον προσδιορισμό του πλαισίου της επιτήρησης μετά την 20η Αυγούστου που «δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα τέταρτο πρόγραμμα».
Πάγος για τις συντάξεις
Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου στην ΕΡΤ με τις οποίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της περικοπής των συντάξεων το 2019, δεν άφησε κανένα περιθώριο τονίζοντας ότι η τεχνική συμφωνία είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι ελληνικές αρχές τηρούν τις δεσμεύσεις τους και ότι προφανώς τώρα υπάρχει η ανάγκη της εφαρμογής. «Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται και να γίνονται σεβαστές, απ' όλους», σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Εκκρεμεί 1 δισ. ευρώ
Τέλος, ο επικεφαλής το Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλιγκ χαιρέτισε και αυτός την τεχνική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας ότι αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη και τελευταία εκταμίευση, ενώ υπενθύμισε ότι εκκρεμεί και η εκταμίευση για ένα ακόμα δισ. ευρώ που συνδέεται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και την καλή λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όπως είπε, τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να κατατεθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, καθώς τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα ως τα μέσα Ιουνίου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ESM εργάζεται για την τελική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το πλαίσιο της μελλοντικής επιτήρησης και επεσήμανε ότι «από την πλευρά της Ελλάδας το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή» των συμφωνηθέντων.
Η ΝΔ για τα αποτελέσματα του Eurogroup
«Η τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση, που επιβεβαιώθηκε στο σημερινό Eurogroup, αποδεικνύει τελικά ότι “το κρασί νέρωσε πολύ”, αναφέρει η Νέα Δημοκρατία για τα αποτελέσματα του Eurogroup υπογραμμίζοντας πως «οι δεσμεύσεις της χώρας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης παραμένουν βαριές για τα επόμενα χρόνια και η εποπτεία αυξημένη και αυστηρή».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΝΔ:
«Επιβεβαιώνεται η υλοποίηση των ήδη ψηφισμένων από την Κυβέρνηση μειώσεων συντάξεων από το 2019 και του αφορολόγητου ορίου από το 2020, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο η τελευταία μείωση να έρθει χρονικά νωρίτερα.
Επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, της τάξεως του 3,5% του Α.Ε.Π. για μία πενταετία.
Αναδεικνύεται η δέσμευση συνεπούς υλοποίησης συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια, αποδεικνύοντας έτσι ότι η “καθαρή έξοδος” από τα προγράμματα είναι μία ακόμη κυβερνητική αυταπάτη.
Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ στα σημερινά επίπεδα, επιβάλλεται η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. και στα υπόλοιπα νησιά και ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάργησης του ΕΚΑΣ.
Όσο για τις αναγκαίες ρυθμίσεις για το χρέος, για μία ακόμη φορά αναβάλλονται
Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να πει όλη την αλήθεια στους πολίτες για τις μεγάλες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου που μόνη της ψήφισε και έρχονται σε λίγους μήνες».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βίντεο του υπουργού Υγείας από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά - Η ανάρτησή του λίγη ώρα μετά
«Δεν είναι πια ούτε στις λίστες των ανενεργών μελών της ΝΔ»
Τι επιλογές έχει όποιος ψηφίζει εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στην πραγματικότητα;
«Δεν θα συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας της χώρας. Είναι αδιαπραγμάτευτα»
Η ιστορική ναυμαχία, ο Καποδίστριας και η φρεγάτα «Κίμων»
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την προμήθεια των φρεγατών Belharra
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, το ανάποδο συμβαίνει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.