Πολιτικη & Οικονομια

Η ελάφρυνση του χρέους διχάζει Γερμανία και ΔΝΤ

Πιο εφικτό από ποτέ το σενάριο αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15536434.jpg
EPA/FRANCOIS LENOIR

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα μετά και τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, στο οποίο διαφάνηκαν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ Γερμανίας και Ταμείου για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στη χθεσινή συνεδρίαση του Washington Group (εκπρόσωποι των θεσμών και της Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας) με θέμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους φάνηκε ότι η στάση της Γερμανίας έχει σκληρύνει σε σχέση με τους περασμένους μήνες, καθώς φαίνεται να επιμένει σε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα συνδέονται με την ελάφρυνση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά θέλει να υπάρχει ένα πλαίσιο με το οποίο κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση θα περνάει από έγκριση που θα συμπεριλαμβάνει εκτός των άλλων και το γερμανικό Κοινοβούλιο. Από πλευράς ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν φαίνεται να διαφώνησε και να είπε ότι αυτοί οι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί.

Τέλος, υπενθύμισε την πάγια θέση του Ταμείου σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα. Είπε δηλαδή ότι χωρίς σημαντική ελάφρυνση δεν θα βάλει χρήματα στο νέο πρόγραμμα. Εξήγησε ότι η ελάφρυνση θα πρέπει να το καθιστά βιώσιμο ο χρέος, σύμφωνα με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που έχει κάνει το Ταμείο και όχι αυτές των Ευρωπαίων που είναι πολύ πιο θετικές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ