Πολιτικη & Οικονομια

Κοντονής για τον απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη: Δεν είναι κυβερνητική απόφαση το ότι δεν του χορηγείται άδεια

«Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε με αποφάσεις, πρέπει να επιδεικνύουμε μια αυτοσυγκράτηση και μια σοβαρότητα»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Δεν είναι μια απόφαση κυβερνητική. Τις άδειες στους κρατούμενους δεν τις δίνει η κυβέρνηση, τις δίνει το συμβούλιο της φυλακής στο οποίο προΐσταται αντιεισαγγελέας εφετών και αν υπάρξει προσφυγή, την δίνει το συμβούλιο πλημμελειοδικών» αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για την απόρριψη της αίτησης του Βασίλη Δημάκη για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, προκειμένου να παρακολουθήσει με βραχιολάκι τα μαθήματά του στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Κοντονής πρόσθεσε για τον κρατούμενο που βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας και έχει χάσει κατά 8% το σωματικό του βάρος: «Ο κρατούμενος ζητάει να γίνει χρήση εκπαιδευτικής άδειας από μέρους του για να μπορεί να παρακολουθεί κάποια μαθήματα στην σχολή στην οποία έχει εισαχθεί. Το συμβούλιο έκρινε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν έχω δει την απόφαση αλλά φαντάζομαι πού το στηρίζουν. Το στηρίζουν στο γεγονός ότι υπάρχουν και πειθαρχικές παραβάσεις. Μπορεί ο κρατούμενος να επανέλθει με νέο αίτημά του. Θεωρώ ότι θα πάρει την άδεια για να εξεταστεί στα μαθήματα τα οποία πρόκειται να δώσει αλλά αυτό είναι στην κρίση ενός δικαστικού οργάνου».

«Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε με αποφάσεις, πρέπει να επιδεικνύουμε μια αυτοσυγκράτηση και μια σοβαρότητα. Μπορούμε να πούμε βεβαίως την γνώμη μας» κατέληξε για το θέμα του Βασίλη Δημάκη κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον Αlpha 989.

Για την απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ

«Είναι σοβαρό πρόβλημα ότι διαρρέουν οι αποφάσεις προτού καθαρογραφούν», δήλωσε αναφορικά με τις διαρροές για απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας διατάξεων του νόμου για τον ΕΦΚΑ. Ο Σταύρος Κοντονής είπε πως ελέγχονται για τις διαρροές αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει αναλόγως σε οποιαδήποτε απόφαση. 

Για τον ηλικιωμένο που πυροβόλησε τους ληστές στη Γλυφάδα

Για το θέμα της αυτοδικίας ο κ. Κοντονής είπε πως κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε έναν πολίτη να αμυνθεί όταν δει τον δράστη μέσα στο σπίτι του αλλά πρέπει να έχει κατά νου ότι προέχει να προστατευθεί η ζωή του και όχι η περιουσία του. «Αν έχει την δυνατότητα να αντιδράσει και αισθάνεται ότι δεν απειλείται η ζωή του, μπορεί να αντιδράσει, το πρώτο που πρέπει να προστατεύσει όμως είναι η ζωή και η σωματική του ακεραιότητα», είπε χαρακτηριστικά. 

Για τους 2 στρατιωτικούς

Για το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την 1η Μαρτίου στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο κ. Κοντονής τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια και στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων και στο επίπεδο των διεθνών. Έχουμε δύο στρατιώτες, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν στα χέρια τους το κατηγορητήριο και αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να ενεργοποιηθεί και ενεργοποιείται ο διεθνής παράγοντας. Πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι. Ως υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχουμε καμία εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση. Την χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών κατά κύριο λόγο».

Για τους αστυνομικούς

Για τις αντιδράσεις αστυνομικών ότι η αστυνομία πιάνει τους κακοποιούς και η δικαιοσύνη τους αφήνει, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Δεν είναι έτσι. Δεν είναι σωστό αυτό το οποίο ακούγεται. Όταν συλλαμβάνεται κάποιος, διατίθεται στην δικαιοσύνη για την πράξη του. Ο εισαγγελέας και ο ανακριτής αποφασίζουν αν θα φυλακιστεί κάποιος, αν θα κρατηθεί προσωρινά ή αν του επιβληθούν άλλοι περιοριστικοί όροι.  Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα τελευταία χρόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας κ Τόσκα είχαμε σοβαρότατες επιτυχίες της ελληνικής αστυνομίας με την εξάρθρωση κυκλωμάτων».