- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Με 7 προαπαιτούμενα στις βαλίτσες του για λύση πάει στα Σκόπια ο Κοτζιάς
Ντιμιτρόφ: Απαντήσαμε στις ελληνικές προτάσεις, αλλά υπάρχουν διαφορές
Αθήνα και Σκόπια έχουν στα χέρια τους τον φάκελο με τις θέσεις που καταθέτουν στον τραπέζι, αλλά οι πρώτες εντυπώσεις δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το τελικό σύμφωνο.
Η ΠΓΔΜ έχει ήδη απαντήσει στις προτάσεις της Ελλάδας για την επίλυση του ονοματολογικού και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα κείμενα που έχουν καταθέσει οι δύο πλευρές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μιλώντας ενόψει της διήμερης επίσκεψης του ομολόγου του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, που ξεκινά την Πέμπτη, ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι εάν οι δύο πλευρές εστιάσουν σε κοινό στόχο θα κατορθώσουν να υπερβούν τις διαφορές.
Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της σκοπιανής πρότασης, λέγοντας πως αυτό θα περιέπλεκε τη διαδικασία.
Ο κ. Ντιμιτρόφ δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης πάνω στα δύο προσχέδια. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπάρχει διορία για οποιαδήποτε πλευρά.
Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η διαδικασία ανταλλαγής κειμένων με την Ελλάδα δεν έγινε γνωστή στον Τύπο διότι, κρίνοντας εξ εμπειρίας, οι δύο χώρες έκριναν ότι θα ήταν προτιμότερο να αποφύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις.
Τι ζητά η Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα hellasjournal, η Αθήνα θέτει 7 σημεία – κλειδιά για να υπάρξει συμβιβασμός με τα Σκόπια. Αυτά είναι:
- Προαπαιτούμενο για την Ελλάδα προκειμένου να συναινέσει σε συμφωνία με τα Σκόπια είναι ότι η αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας πρέπει να γίνει μέσα από μια συνταγματική διαδικασία. Να αλλάξει δηλαδή το Σύνταγμα και να αφαιρεθούν οι αλυτρωτισμοί που υπάρχουν σ’ αυτό. Κάτι που μέχρι σήμερα η πλευρά των Σκοπίων δε φαίνεται να αποδέχεται.
- Η Αθήνα ζητά τη συμφωνία επί ενός ονόματος με χρήση έναντι όλων (erga omnes). Μόνον έτσι μπορεί να υπάρξουν προϋποθέσεις για συμφωνία.
- Η ταυτότητα και οι αλλαγές που πρέπει να επέλθουν κατόπιν συμφωνίας.
- Η γλώσσα που προφανώς δεν μπορεί να λέγεται «Μακεδονική».
- Οι συντμήσεις/συντομεύσεις της ονομασίας ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες και να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.
- Τα εμπορικά σήματα που θα έχει η γειτονική χώρα.
- Και βεβαίως το όνομα για το οποίο η ελληνική πλευρά δεν έστειλε συγκεκριμένα αλλά η βάση της συζήτησης γίνεται σε σχέση με τις προτάσεις Νίμιτς. Αλλά από τα πέντε ονόματα η Αθήνα δεν αποδέχεται το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ενώ θα ήταν πιο κοντά στο Γκόρνα Μασεντόνιγια.
Η ελληνική πλευρά θέτει επίσης θέματα σχετικά με τα σχολικά βιβλία και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, καθώς και για την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Σκοπίων. Για παράδειγμα αναφέρονται περιπτώσεις που άπτονται στη σύσφιξη των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων, αλλά και της ανάπτυξης των σχέσεων των πανεπιστημίων. Επιπρόσθετα, ειδική αναφορά γίνεται και στη διαδικασία εισόδου της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Σε αυτό το σημείο περιγράφεται το πως από κοινού οι δύο χώρες θα καταστούν σαφές στα κράτη μέλη των οργανισμών αυτών πως έχει επέλθει συμφωνία στις διαφορές των δύο πλευρών.
Την επόμενη Παρασκευή, 30 του μηνός, ο κ. Κοτζιάς και κ. Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν στη Βιέννη με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός
Πληθωρισμός, στεγαστικό και τράπεζες οι προτεραιότητες για το 2025
«Βρισκόμαστε σε μια τροχιά διαρκούς αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός
«Η διακυβέρνησή σας είναι νησίδα διευθέτησης συμφερόντων και ανασφάλειας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Η κοινωνία εκφράζει σε όλα τα επίπεδα την απογοήτευσή της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Απορρίπτουμε την Ελλάδα που δημιουργείτε», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς στην ομιλία του στη Βουλή
«Δεν είναι μαγικές συνταγές. Είναι αποτέλεσμα προσπάθειας και κοινής λογικής», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών
Πόσο θα δώσετε για ένα δείπνο 4 ατόμων
«Ο κ. Μητσοτάκης ενός παράλληλου σύμπαντος» σημειώσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού
Αναμένεται αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη
«Βλέπουμε τι εννοεί η Κυβέρνηση, όταν μιλάει για Ψηφιακή Δικαιοσύνη»
Από 18 Δεκεμβρίου σε ισχύ το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»
Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.