Πολιτικη & Οικονομια

Γεννηματά: Από σήμερα κηρύσσουμε Ανένδοτο Αγώνα

Το μήνυμα προς το εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φώφη Γεννηματά
Φώφη Γεννηματά © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με ομιλία της της Φώφης Γεννηματά ξεκίνησε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για ανένδοτο αγώνα για την ισχυροποίηση της Ελλάδας.

«Από σήμερα, κηρύσσουμε Ανένδοτο Αγώνα για την Αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο». Με αυτά τα λόγια η Φώφη Γεννηματά έθεσε τον στόχο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε από τους πολίτες να τις δώσουν «τη δύναμη για να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ». Προέβλεψε πάντως ότι οι πολίτες θα το αναδείξουν τρίτο κόμμα στις εκλογές και δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει την επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας.

Ως προς τις μετεκλογικές εξελίξεις η κυρία Γεννηματά προέβλεψε πως «το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή» και έθεσε το πλαίσιο προς τα υπόλοιπα κόμματα:

«Απευθύνω από τώρα το ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ : Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας; Περιμένω καθαρές απαντήσεις. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη συγκυριακή σύμπραξη κομμάτων, με μια στείρα λογιστική λογική: «δεν βγαίνουν τα κουκιά». 

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση σε τέσσερις τομείς:

1. Οικονομικά: πίσω στην Ελλάδα ψωροκώσταινα.
2. Εθνικά: πίσω από το Ελσίνκι και την ενδιάμεση συμφωνία
3. Πολιτικά: πίσω στις άθλιες μεθοδεύσεις κατά πολιτικών αντιπάλων, στο ρουσφέτι και στις πελατειακές σχέσεις
4. Θεσμικά: πολύ πιο πίσω, όταν δεν ήταν «κεκτημένο» ο σεβασμός στους θεσμούς και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. 

«Αυτό το σχέδιο θα θέσουμε ως βάση για επίτευξη προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας όταν θα πάρουμε την εντολή μετά τις εκλογές. Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή» τόνισε και πρόσθεσε: «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη συγκυριακή σύμπραξη κομμάτων, με μια στείρα λογιστική λογική: «Δεν βγαίνουν τα κουκιά». Αλλά από μια ειλικρινή, ιστορικά υπεύθυνη και συνεπή συμφωνία. Πάνω σε ένα στέρεο προγραμματικό πλαίσιο, που θα στοχεύει στην ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας, με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης». Η Φώφη Γεννηματά μάλιστα, απηύθυνε από τώρα το ερώτημα τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προς την ΝΔ: «Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας; Περιμένω καθαρές απαντήσεις».

Η κυρία Γεννηματά δεσμεύθηκε για:

- Κατώτερο μισθό στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 
- Κατώτερη εγγυημένη σύνταξη, που δεν μπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ. 

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έστειλε ωστόσο μήνυμα και προς το εσωτερικό του κόμματος. Υπενθύμισε ότι «τους τελευταίους μήνες, δώσαμε πολλή ενέργεια και αφιερώσαμε πολύ χρόνο μιλώντας μεταξύ μας. Για να χτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης ανάμεσα στα πολλά ρεύματα του κινήματός μας, που μέχρι χτες ήταν χωριστά και τώρα βρίσκονται μαζί.Για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν φωνή, με αμοιβαίο σεβασμό, ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς».

Οπως παραδέχθηκε «δεν ήμουν πάντοτε ικανοποιημένη από τον τρόπο που έγινε αυτή η συζήτηση – αρκετές φορές αισθάνθηκα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περισσότερη γενναιοδωρία, από όλες τις πλευρές». Μάλιστα εξήγησε ότι «γι αυτό δέχτηκα, σε αυτή τη μεταβατική φάση, αντί τις εκλογές, τη συνθετική αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα. Βάρυνε σε όλους μας η πίστη στο εγχείρημα». Ωστόσο πρόσθεσε με νόημα: «Από αύριο βέβαια, όλοι δοκιμάζονται και κρίνονται».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ