Πολιτικη & Οικονομια

Μέρκελ: Όχι στην εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Κομισιόν

Kαι ο Ολάντ εναντίον της Επιτροπής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42423-89451.jpg

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ αντιτίθεται στο να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμφωνεί με τη Γαλλία ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να συνεργαστούν πιο στενά σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, όπως δήλωσε σε μια συνέντευξη μέρος της οποίας προδημοσιεύθηκε σήμερα.

Το Βερολίνο υποστήριζε πάγια το να καταστεί η Κομισιόν ισχυρότερη, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δει την επιρροή της να εξασθενεί κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενώ η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είναι αυτή που όλο και περισσότερο παίρνει τις αποφάσεις.

"Δεν βλέπω καμιά ανάγκη τα επόμενα χρόνια να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Επιτροπή", είπε η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Σπίγκελ, προσθέτοντας πως συμφωνεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να συνεργάζονται στενότερα όσον αφορά οικονομικά θέματα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Παρίσι την Πέμπτη η Μέρκελ και ο Ολάντ κάλεσαν να υπάρξει αυτή η στενότερη συνεργασία κι ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν μια έγγραφη κοινή πρόταση για την μελλοντική οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη στους ηγέτες των υπολοίπων κρατών της ΕΕ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Ο Ολάντ στράφηκε εξάλλου εναντίον της Επιτροπής εξ αφορμής των λεπτομερειακών της προτάσεων που δόθηκαν στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη Γαλλική οικονομία, λέγοντας πως η Κομισιόν δεν μπορεί να "υπαγορεύει" μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο τόνος του, που ορισμένοι θεώρησαν εθνικιστικό, αναστάτωσε όχι μόνο τις Βρυξέλλες, αλλά κι ορισμένα μέλη του κεντροδεξιού συνασπισμού της Μέρκελ.

Οι δηλώσεις της Μέρκελ σχετικά με την Επιτροπή ίσως προκαλέσουν ανησυχία σε μικρότερα κράτη-μέλη της ΕΕ αφού αυτά τείνουν να θεωρούν το υπερεθνικό αυτό όργανο ως ένα μέσο προάσπισης των συμφερόντων τους στην Ευρώπη, αφού χωρίς αυτή θα αναγκάζονται να υποχωρούν όλο και περισσότερο στις αξιώσεις των ισχυρότερων κρατών.

Η συνέντευξη της Μέρκελ εξάλλου δημοσιεύθηκε μερικές ημέρες αφού η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη τάχθηκαν ανοικτά εναντίον του να επιβληθούν σημαντικοί δασμοί στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών που παράγονται στην Κίνα, υποσκάπτοντας τις προσπάθειες των Βρυξελλών να ασκήσει πιέσεις στο Πεκίνο για τις εμπορικές του πρακτικές.

 Γ.Δ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.