Πολιτικη & Οικονομια

Μίση και πάθη «καραμανλικών»

Ο Γιώργος Βουλγαράκης προσχώρησε στο «καραμανλικό στρατόπεδο» τα τελευταία χρόνια...

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 245
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
politics_0.jpeg

Τι απέγινε η πάλαι ποτέ κραταιά, εντός της ΝΔ αποκαλούμενη «καραμανλική ομάδα», δηλαδή η πλειοψηφία των βουλευτών που στάθηκαν φανατικά στο πλευρό του Κ. Καραμανλή; Μέσα στη γενική «πτώση μετοχών» ακόμα και για τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού, με την κυβέρνηση να χάνει συνεχώς έδαφος και να μη δείχνει ικανή να διαχειριστεί τη μεγάλη οικονομική κρίση, με τη δελφινολογία και την εκλογολογία να επωάζονται εντός των τειχών, οι φυγόκεντρες τάσεις κάνουν τον «καραμανλικό» πυρήνα να θυμίζει σκορποχώρι. Ο «καραμανλισμός» των ημερών μας παρασύρεται από τα πολιτικά αδιέξοδα της ΝΔ και συνθλίβεται στις μυλόπετρες προσωπικών στρατηγικών των επονομαζόμενων «δελφίνων», αυτών που θέλουν να γίνουν «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» όταν έρθει η ώρα της διαδοχής. Νομίζετε ότι υπερβάλλουμε; Ας δούμε ορισμένα πρόσωπα που κάνουν παιχνίδι αυτές τις μέρες, στο όνομα του Κ. Καραμανλή.

Ο Γιώργος Βουλγαράκης προσχώρησε στο «καραμανλικό στρατόπεδο» τα τελευταία χρόνια,  ανέβηκε τα σκαλοπάτια της κυβέρνησης αλλά έπεσε από… ψηλά στη δίνη του σκανδάλου για το Βατοπέδιο. Ο πρωθυπουργός τον κάλυψε πέρσι τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – και το πληρώνει ακόμα… Επιστρέφει τώρα στα ΜΜΕ ο κ. Βουλγαράκης, στηρίζοντας με θέρμη τον Κ. Καραμανλή. Σε βαθμό που να δηλώνει πως «αν μου πει ο Κώστας Καραμανλής ότι πρέπει να αυτομαστιγωθώ στο Σύνταγμα για το καλό της παράταξης, θα το κάνω». Να το δούμε κι αυτό… Ο πρώην υπουργός δίνει μάχη πλέον να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Α' Αθηνών, καθώς εντός της ΝΔ υπάρχει… κίνημα «βατοπεδινών», δηλαδή βουλευτών που ζητούν από τον πρωθυπουργό να μη συμπεριλάβει στις εκλογικές λίστες αυτούς που το όνομά τους συσχετίστηκε με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Ο Σάββας Τσιτουρίδης είναι ένα ακόμη στέλεχος που παραιτήθηκε δις από υπουργός – αν και κατά κοινή ομολογία συνάδελφοί του στο υπουργικό τού φόρτωσαν κατά καιρούς δικές τους «αμαρτίες». Δυναμικό στέλεχος του πάλαι ποτέ κινήματος των «λοχαγών» –δηλαδή μιας νέας γενιάς στελεχών της ΝΔ που στήριξαν το δρόμο του Κ. Καραμανλή προς την αρχηγία της ΝΔ και την εξουσία– επιχειρεί να μαντέψει το μέλλον της παράταξης ως εξής: «Θέμα διαδοχής Καραμανλή δεν θα υπάρξει ούτε με τις προσεχείς εκλογές και αυτό είναι ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτούς που αδημονούν». Είναι ολοφάνερο ότι κάποια «γαλάζια» στελέχη επιχειρούν, στο όνομα του Κ. Καραμανλή, να κερδίσουν χρόνο για να ανασυνταχτούν, ώστε να αντιταχτούν «σε αυτούς που αδημονούν» – πιθανώς εννοούν την κ. Μπακογιάννη ή τον κ. Αβραμόπουλο.

Ο Αντώνης Σαμαράς πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου για να συναντήσει τον πρωθυπουργό μετά από 16 ολόκληρα χρόνια πολιτικής εξορίας, όταν τότε έριχνε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και τι δήλωσε; Ότι «ο Καραμανλής θα είναι ο πρώτος αρχηγός εθνικού κόμματος από τη μεταπολίτευση που θα εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωθυπουργός». Το πιστεύει αυτό στ’ αλήθεια; Άλλοι που το έλεγαν πέρσι τέτοιο καιρό, το έχουν… καταπιεί. Όμως ο κ. Σαμαράς επιστρέφει ως «ακραιφνής καραμανλικός», περιμένοντας, όταν έρθει η ώρα της διαδοχής, να συσπειρώσει αυτός τους αποθαρρημένους «καραμανλικούς», να πάρει αυτός το δαχτυλίδι της διαδοχής.

Υπάρχουν όμως και οι καραμανλικοί νεότερης γενιάς, όπως ο υπουργός Μεταφορών Ευρ. Στυλιανίδης, που έχουν κι αυτοί τις φιλοδοξίες τους. Όσον αφορά τον τελευταίο, τόσες ώστε, μόνος αυτός, να έχει λανσάρει το σύνθημα «Καραμανλής ή χάος». «Το επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις» δηλώνει, προσθέτοντας ότι «η σχολή της αξιοπιστίας και της ευθύνης  είναι μονόδρομος». Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος έχει δηλώσει ότι αν φύγει από την πολιτική σκηνή ο Κ. Καραμανλής, θα φύγει και αυτός. Τέτοια αφοσίωση. Μέχρι τότε όμως προειδοποιεί: «Πλην Καραμανλή, καθένας από εμάς μπορεί να αντικατασταθεί… Κανείς δεν δικαιούται όποτε τον βολεύει να σιωπά και όποτε δεν τον βολεύει να μιλάει, όταν χωρίς τον Κ. Καραμανλή δεν θα μπορούσε να υπάρξει πολιτικά» στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

 

Μέχρι και ο Γ. Μανώλης, που βρέθηκε στα πρόθυρα της εξόδου από την κοινοβουλευτική ομάδα του  κόμματος, προκαλώντας μια ακόμη κρίση με μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι πίνει νερό στο όνομα του Κ. Καραμανλή.

Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των στελεχών που πίνουν νερό στο όνομα του Κ. Καραμανλή; Απλούστατα δεν υπάρχει. «Καραμανλής ή χάος» που ρωτά και ο κ. Στυλιανίδης;  Μα στην παράταξη ήδη επικρατεί το χάος, με τον Κ. Καραμανλή στο τιμόνι.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ