Πολιτικη & Οικονομια

Πόλεμος δηλώσεων για τη Novartis

Στα χέρια των ενδιαφερομένων και σελίδα - σελίδα στα δημοσιογραφικά γραφεία η επίμαχη δικογραφία

62224-137655.jpg
Newsroom
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προανακριτική Novartis
Novartis © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το αδιαχώρητο γινόταν από το πρωί στον πρώτο όροφο της Βουλής και στο γραφείο 131, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φυλάσσεται αυστηρά η δικογραφία, τόσο αυστηρά, που ήδη οι πρώτες σελίδες της δικογραφίες έχουν φωτογραφηθεί και σταλεί σε δημοσιογράφους. Στην ουρά, προκειμένου να παραλάβουν τη δικογραφία, κάθισαν κάποιοι από εκείνους που τα ονόματά τους εμπλέκεται στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis και οι εκπρόσωποι που έχουν ορίσει τα κόμματα, ώστε να ενημερωθούν σχετικά με το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι που έλαβαν αντίγραφο της δικογραφίας ήταν οι  Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνεδρίαση έγινε μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν νομικά ζητήματα της δικογραφίας.

Επιπλέον η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ  ματαιώθηκε, αφού δεν έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις για το χειρισμό της υπόθεσης. Εάν δηλαδή θα προχωρήσουν σε προανακριτική ή εξεταστική επιτροπή.

Στην περίπτωση της προανακριτικής επιτροπής θα  πρέπει να συγκεντρωθούν 30 υπογραφές από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στην συνέχεια η Ολομέλεια θα αποφασίσει κατόπιν ψηφοφορίας τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του athensvoice.gr, από κοινοβουλευτικές πηγές, στους βουλευτές έχει λεχθεί ότι η υπόθεση θα προχωρήσει οπωσδήποτε, ενώ δεμένες καλά λένε ότι είναι οι κατηγορίες τουλάχιστον για δύο πρόσωπα, Γεωργιάδη και Σαλμά.

Αρκετά κοινοβουλευτικά στελέχη ανησυχούν για το ενδεχόμενο της προανακριτικής, καθώς θεωρούν ότι ενδεχομένως να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς τα αδικήματα στα οποία φέρονται να εμπλέκονται οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και οι οκτώ πρώην υπουργοί έχουν παραγραφεί.

Καταιγισμός δηλώσεων

Καθώς η υπόθεση ξετυλίγεται βροχή δηλώσεων πολιτικών προσώπων, εμπλεκομένων και μη στη δικογραφία, έχουν κατακλύσει τα ΜΜΕ:

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη δήλωσή του για τη Novartis ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  εξαπολύει ακόμη μια φορά επίθεση προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «εκείνος και οι συνεργοί του οδηγούν τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια», συμπληρώνοντας πως «επιδικώκει να αποπροσανατολίσει την κοινωή γνώμη από το τέταρτο Μνημόνιο».

Ολόκληρη η δήλωσή του:

 «Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του οδηγούν τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Το βλέπουμε και στην υπόθεση της Novartis. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να απροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το Τέταρτο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα που έχει ήδη υπογράψει. Από την καθημερινή ζωή των πολιτών, που κάθε μέρα γίνεται δυσκολότερη. Από τις υποχωρήσεις της στα εθνικά θέματα και ιδίως τους χειρισμούς στο Σκοπιανό ζήτημα, που αποδοκιμάζονται πια από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Προσπαθεί να διασωθεί με το μόνο που ξέρει να κάνει καλά. Να συκοφαντεί τους πολιτικούς της αντιπάλους και να διχάζει τους πολίτες. Με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που καταλύουν το κράτος Δικαίου.

 Σε μια Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του Ελληνικού λαού. Απαιτώ την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis. Όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη Παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο. Που η Κυβέρνηση, μάλιστα, παραδέχθηκε σήμερα ότι τους γνωρίζει.

 Αποδεικνύεται, πλέον, ότι ο κ. Τσίπρας είναι επικίνδυνος, όχι μόνο για την οικονομία και τα εθνικά θέματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών. Όμως σε μια Δημοκρατία -και η Ελλάδα παραμένει Δημοκρατική Πολιτεία- καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει καθεστώς. Ο ελληνικός λαός παραμένει κυρίαρχος. Και το Σύνταγμα είναι ασπίδα νομιμότητας και ομαλότητας. Και όσοι μετέχουν σε αυτή τη βρώμικη επιχείρηση, να ξέρουν ότι θα λογοδοτήσουν σύντομα ενώπιον του ελληνικού Λαού, αλλά και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Και, όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία αυτού του τόπου, οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι πολύ πιο ισχυροί από αυτούς που επιδιώκουν να τους υπονομεύσουν. Το Κράτος Δικαίου πάντα επιβάλλεται στο παρακράτος. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά».

ΠΑΣΟΚ

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, για το θέμα της Novartis, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

(1) Το σκάνδαλο Novartis διερευνάται διεθνώς, και στην χώρα μας.

Συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθεια πολυεθνικών  φαρμακευτικών εταιρειών να κερδοσκοπήσουν, μέσα από την υπέρμετρη αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών.Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνες που προχώρησαν σε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ επί Κυβερνήσεων Ν.Δ. (2004-2009) η φαρμακευτική δαπάνη υπερδιπλασιάστηκε (από 2,43 σε 5,1 δις ευρώ) , την περίοδο 2009-20011 με τα μέτρα που πήραμε κατέβηκε στα 2,8 δις ευρώ.

Την ίδια περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε στην Βουλή όλα τα μέτρα, κάθε εξυγιαντική προσπάθεια ενώ από το 2015 ως Κυβέρνηση, δεν ανέλαβε καμμία περαιτέρω  προσπάθεια μείωσης.

Είναι ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που το 2015 «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων. Ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που αυξάνει σήμερα τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων, που καταργεί την επιτροπή τιμολόγησης στον ΕΟΦ και τη μεταφέρει στο γραφείο του Υπουργού Υγείας!

(2) Σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επιχειρεί με βάση ενορχηστρωμένο σχέδιο, να «στήσει» πολιτική σκευωρία γενικότερα εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων, εις βάρος του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του, τα οποία ήδη έχουν δώσει τις απαντήσεις τους.

Από την πρώτη μελέτη της δικογραφίας, γίνεται φανερό πως ο Κυβερνητικός σχεδιασμός στηρίζεται αποκλειστικά σε ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις ανθρώπων, που μάλιστα δεν έχουν προσωπική ανάμιξη για τα όσα καταμαρτυρούν.

Θυμίζουν πολύ έντονα μεθοδολογία του «βρώμικου ‘89» με τους ψευδομάρτυρες και τα pampers.

Είναι σαφές ότι η όλη μεθόδευση καθοδηγείται από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, με εκτελεστικούς βραχίονες Υπουργούς όπως τον πρώην Διοικητή της ΚΥΠ επί Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή , Δ. Παπαγγελόπουλο και θύλακες που αυτός ελέγχει στην Δικαιοσύνη.

Δεν ενδιαφέρονται για την «διαφάνεια», επιχειρούν μόνο να καθαρίσουν «πολιτικούς λογαριασμούς» με τους αντιπάλους τους.

Αυτά τα σχέδια δεν θα περάσουν.

Εμείς θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε και να αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα του λαού.

 (3) Πέρα όμως από τις μεθοδεύσεις και τις ραδιουργίες της Κυβέρνησης και των πρόθυμων συνεργατών της, η αλήθεια πρέπει να λάμψει.

Δεν θα κουραστούμε να το λέμε: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ.

Με βάση τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες.

Με την Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να κάνει την δουλειά της.

Να βρεθούν και τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι.

Να αποκαλυφθούν και να γίνουν γνωστά όλα τα γεγονότα που σχετίζονται  με την υπόθεση.

Όχι όπως τα φαντασιώνονται και τα πλάθουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όπως είναι στην πραγματικότητα.

Δημήτρης Αβραμόπουλος

 Για «ατεκμηρίωτη» και «διάτρητη» δικογραφία κάνει λόγο, σε δήλωσή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, που βλέπει, επιπλέον, προσπάθεια εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.

Προειδοποιεί ότι ψευδομάρτυρες και ηθικοί αυτουργοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την τακτική δικαιοσύνη και ζητά να χυθεί άπλετο φως.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει, τέλος, ότι θα προβεί σε πλήρη ενημέρωσης της Κομισιόν και των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών.

Ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου έχει ως εξής:

«Σήμερα έλαβα γνώση της ατεκμηρίωτης και διάτρητης δικογραφίας. Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι πρόκειται για σκευωρία χωρίς προηγούμενο, που σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να σταθεί. Μόνο νοσηρά μυαλά θα μπορούσαν να την εμπνευσθούν και να την επιχειρήσουν.

Ωστόσο δεν αρκούν οι χαρακτηρισμοί αυτοί. Θα ήταν αρκετοί εάν δεν υπήρχε συγχρόνως παραβίαση σοβαρών θεσμικών κανόνων λειτουργίας, στην προσπάθεια να θιγούν και να εξοντωθούν πολιτικοί αντίπαλοι.

Οι ψευδομάρτυρες, οι ηθικοί αυτουργοί και συναυτουργοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την τακτική δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι για σοβαρά αδικήματα, όχι μόνο κατά όσων σήμερα κατονομάζονται αλλά και κατά της ομαλής λειτουργίας της πολιτικής ζωής του τόπου

Όλα και όλοι στο φως της δημοσιότητας άμεσα και το πλήρες κείμενο της δικογραφίας, ώστε να αποκαλυφθούν η σκευωρία και οι προθέσεις των σκευωρών.

Και αυτό, για να μην μείνει καμία αμφιβολία ότι μπορεί να πετύχει η απόπειρα υπονόμευσης του κράτους δικαίου.

Η πολιτική και η δικαστική καταδίκη όλων αυτών των ενεργειών και των εμπνευστών τους θα είναι συντριπτική και απόλυτη.

Από πλευράς μου, θα προβώ σε πλήρη τεκμηριωμένη και αναλυτική ενημέρωση του Προέδρου, των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ευρωπαϊκών Θεσμών».

Παύλος Πολάκης

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis είναι πρώην στελέχη της εταιρείας που τους έπιασαν με πλουτισμό τον οποίο δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης.

«Τι είναι, από τον Άρη ήρθαν;», διερωτήθηκε ειρωνικά ο υπουργός μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1, συμπληρώνοντας στο ίδιο ύφος: «Δεν είναι αγαθά παιδιά, βρήκαν τον πλουτισμό, τους πίεσαν και κελάηδησαν».

«Είμαι ενημερωμένος» παραδέχθηκε ο κύριος Πολάκης, αποδίδοντας όμως την ενημέρωσή του αυτή στο ότι είναι... γιατρός και τα ξέρει αυτά από χρόνια, ενώ υποστήριξε πως τα έχει άλλωστε καταγγείλει αυτά από καιρό στη Βουλή.

«Φάρμακα της Novartis εκτόπισαν άλλων εταιρειών με διαδικασίες αθέμιτου ανταγωνισμού», είπε για να αποδείξει ότι αυτό ήταν γνωστό σε όλους. «Τον κύριο Τσοχατζόπουλο, συγγενείς του που παίρνανε μίζες, δεν τον δώσανε; Όταν βγαίνει στη δημοσιότητα αυτό που έχεις κάνει, πρέπει να είσαι πιο σεμνός και ταπεινός και όχι να απειλείς με μηνύσεις.

Την αξιοπιστία των μαρτύρων την έκρινε η δικαιοσύνη», είπε ο κύριος Πολάκης, ενώ δεν δίστασε να παραλληλίσει την υπόθεση με την δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι μάρτυρες που θα οδηγήσουν στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής, είπε, είναι προστατευόμενοι γιατί είναι πρώην στελέχη της οργάνωσης, που γνωρίζουν τη δομή από μέσα.

«Η Novartis, όπως και πολλές φαρμακευτικές, έχουν κατακλέψει τον πλανήτη και τολμάτε να μου λέτε εμένα, ότι εμείς τους σκίσαμε;», διερωτήθηκε επίσης με ειρωνεία, υποστηρίζοντας πως «εδώ και δύο χρόνια, έχω αποδείξει με στοιχεία ότι στην Ελλάδα από τα 320 δισ. δημοσίου χρέους, τα 85 δισ. είναι από μαύρο χρήμα στην Υγεία». «Ξέρετε τι άλλα πράγματα θα βγουν ακόμα;», «υποσχέθηκε» τέλος, ο κύριος Πολάκης.

Πάνος Σκουρλέτης

Ως μια από τις πιο ακραίες εκφράσεις διαφθοράς και διαπλοκής, αποτύπωμα του παλαιότερου κυρίαρχου πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, χαρακτήρισε το σκάνδαλο Novartis, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM".

Ταυτόχρονα απέκρουσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης περί "στημένης υπόθεσης" και "πολιτικής δίωξης", υποστηρίζοντας ότι το σκάνδαλο δεν αποκαλύφθηκε από ελληνικούς κύκλους και μεγάλο μέρος των στοιχείων προήλθε από τις ξένες Αρχές. Κάλεσε δε τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση να ασχοληθούν με τις απολογίες τους και ζήτησε η υπόθεση να φτάσει μέχρι τέλους και να αποδοθούν οι ευθύνες.

"Πρόκειται για μία από τις πιο ακραίες εκφράσεις διαφθοράς και διαπλοκής ως αποτύπωμα του παλαιότερου κυρίαρχου πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Και αν πρόκειται περί αυτού και επιβεβαιωθεί, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία υπόθεση που πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους και να αποδοθούν οι αντίστοιχες ευθύνες αδιακρίτως" είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Σχολιάζοντας συγκεκριμένες αντιδράσεις των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου περί ανυπαρξίας κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: "Έχουν κάθε δικαίωμα να το λένε, από τη στιγμή μάλιστα που τα ονόματά τους εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση θα κληθούν να αποδείξουν εάν έχουν σχέση με την υπόθεση, εάν οι κατηγορίες που τους αποδίδονται ευσταθούν. Εκείνο που για την ώρα θέλω να διαπιστώσω είναι ότι βλέπω έλλειψη ψυχραιμίας, έναν εκνευρισμό που αποπνέει τελικά μάλλον μία κατάσταση ενοχής. Εκείνο που ζητά ο κόσμος πλέον, και δικαίως, είναι αυτό το μέγα σκάνδαλο να αποκαλυφθεί σε όλες του τις διαστάσεις".

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε ότι δεν είναι μια πρακτική που ανακαλύφθηκε τώρα και ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει η έρευνα σε βάθος. "Πρόκειται για υπόθεση που δεν αρχίζει και τελειώνει στα όρια της εγχώριας, της ελληνικής δικαιοσύνης.

Γνωρίζουμε άλλωστε ότι ξεκίνησε από το FBI. Αρα ας αφήσουν κατά μέρος αυτοί που κατηγορούνται τις κατηγορίες περί στημένης υπόθεσης και καλά θα κάνουν να οργανώσουν την απολογητική τους στάση από εδώ και μπρος. Αυτή η ιστορία δεν αποκαλύφθηκε, ή δεν παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη από την Ελλάδα, από ελληνικούς κύκλους. Τις πρώτες πληροφορίες της πήραμε από το εξωτερικό. Ένα μεγάλο μέρος των στοιχείων που διαθέτουμε είναι με τη συνδρομή ξένων Αρχών. Δε στέκουν αυτά, είναι δικαιολογίες που νομίζω περισσότερο βαρύνουν τη θέση αυτών που κατηγορούνται" υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι εάν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες θα πρόκειται για έναν "πολιτικό σεισμό", που όμως δεν εκπλήσσει τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, διότι "στη συνείδησή τους το παλαιό κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και διεφθαρμένο ήταν και τέτοιους είδους πρακτικές σε μικρότερη κλίμακα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ακολουθούσε".

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, από την υπόθεση το ελληνικό Δημόσιο έχει ζημιωθεί με κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που όλο αυτό το διάστημα γίνονται προσπάθειες για την εξοικονόμηση πόρων με πολύ μικρότερα ποσά και όταν ένας ολόκληρος λαός πένεται στο μεγαλύτερό του κομμάτι και έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια "για να μπορούν κάποιοι να παίζουν με τις ζωές του, τις δουλειές του και τα χρήματά του".

Άδωνις  Γεωργιάδης

Με αφορμή τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη που είπε το πρωί ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της Novartis «που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και κελάηδησαν», μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να αποκαλυφτούν αμέσως οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Διερωτήθηκε τι κάνει η εισαγγελία μετά τις σημερινές δηλώσεις του κ. Πολάκη. Ο χρόνος περνάει, σημείωσε, και η εισαγγελία πρέπει να τοποθετηθεί, υπάρχει σπίλωση των πολιτικών του αντιπάλων. «Έχει ευθύνη η εισαγγελέας, να δώσει σήμερα, τώρα, τα ονόματα. Κάθε στιγμή που περνάει είναι επιβαρυντική», είπε.

Σύμφωνα με το νόμο, διευκρίνισε, μόνο η εισαγγελία έπρεπε να ξέρει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, βάσει του νόμου, και από τη στιγμή που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τους ξέρει, πρέπει να αποκαλυφθούν.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μίλησε για στημένη ιστορία από τον κ. Πολάκη και τον κ. Παπαγγελόπουλο, και αποκάλυψε ότι φίλος του κ. Κοντονή είπε στον ίδιο ότι την υπόθεση την έστησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Ακόμη ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε «τι έκανε ο κ. Τσίπρας πέρυσι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους Ρότσιλντ στο Παρίσι» προσθέτοντας ότι «φανταστείτε τι θα γίνει να βγει ένας προστατευόμενος μάρτυρας και να πει ότι ο κ. Τσίπρας πήγε να ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζά τους για να βάλει μαύρα χρήματα». «Έχω καταθέσει πολλές φορές ερωτήσεις γι’ αυτό το θέμα και δεν έχω πάρει απάντηση» είπε.

Αντρέας Λοβέρδος

Ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μίλησε στον Αlpha 989. «Κωμικές οι κατηγορίες εναντίον μου, έχουν συκοφαντικό περιεχόμενο και πολιτική στόχευση», είπε ο Λοβέρδος κάνοντας λόγο για «συμμορίτες» ενώ προανήγγειλε μηνύσεις και αγωγές.

Βασικά στοιχεία της συνέντευξης:

 Αυτοκαταργήθηκαν οι συκοφαντίες με το που δημοσιεύτηκαν. Ο νομικός μου σύμβουλος που πήγε και τα είδε, με ενημέρωσε για δύο κατηγορίες εναντίον μου, κωμικές, που αν δεν είχαν σκοπό την εξόντωσή μου, θα γελούσα με αυτά. Ωστόσο επειδή έχουν συκοφαντικό περιεχόμενο και πολιτική στόχευση, σας δηλώνω ότι δεν θα ηρεμήσω, δεν θα ησυχάσω, εάν οι συμμορίτες οι οποίοι οργάνωσαν όλο αυτό, δεν δώσουν λόγο στην Δικαιοσύνη.

 Εγώ έκανα περίπου 2 χρόνια θητείας στο υπουργείο Υγείας, γλίτωσα το δημόσιο από δισεκατομμύρια με τα μέτρα που πήρα και να φέρνουν τώρα έναν «κουκουλοφόρο» στη Βουλή να λέει ότι μάλλον του είπαν ότι με την μεσολάβηση δημοσιογράφων, πρέπει να πήρα (λεφτά) από ένα πρόσωπο, το οποίο το έχω δει μια φορά στη ζωή μου, με κόσμο όχι μόνο του. Αυτό δεν θα μείνει έτσι.

 Όλοι αυτοί που συμμετείχαν ως «συμμορία» σε αυτή την υπόθεση, θα δώσουν λόγο στον νόμο. Όλα αυτά κατέρρευσαν, από την στιγμή που δημοσιεύτηκαν και η κατάρρευσή τους θα συνεχιστεί και μάλιστα με πολιτικό ράπισμα.

Μάριος Σαλμάς

Ότι είναι ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός της φαρμακευτικής γιατί αποκάλυψε αθέμιτες πρακτικές της, υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Υγείας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.

Για ψευδομάρτυρες που τον στοχοποίησαν γιατί τον Οκτώβριο του 2012 άλλαξε την τιμολόγηση φαρμάκων και μειώθηκε κατά 30% ο τζίρος της NOVARTIS στην Ελλάδα έκανε λόγο στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο πρώην υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Σημείωσε ότι είναι ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός της συγκεκριμένης εταιρίας γιατί αποκάλυψε αθέμιτες πρακτικές και ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επισήμανε ότι στην NOVARTIS έλεγαν ότι ο Σαλμάς αντιστέκεται και είναι ο μόνος πολιτικός που το κάνει.

"Από μένα ενημερώθηκε ο Κοντονής και ο Παπαγγελόπουλος" είπε και τόνισε ότι προσήλθε μόνος του στις Αρχές και έδωσε στοιχεία.

Επισήμανε ότι ο ψευδομάρτυρας είπε ότι άκουσε πως ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρίας είπε σε εργαζόμενους της εταιρίας ότι πήγε στον Σαλμά 120.000 ευρώ.

Υπογράμμισε ότι η NOVARTIS σε 10 χώρες ακολουθεί αθέμιτες πρακτικές, αλλά σε επίπεδο γιατρών και μεσαίων στελεχών που διαμορφώνουν τιμές.

Ο κ. Σαλμάς, είπε οι μάρτυρες στην Αμερική εμπλέκονται στην διαφθορά, ενώ σε περίπτωση που επιβληθεί πρόστιμο στην εταιρία παίρνουν 15-20% του προστίμου.

Ανδρέας Λυκουρέντζος

«Παντελώς ανυπόστατη η κατηγορία που μου αποδίδεται, δεν ανησυχώ για ο,τιδήποτε», είπε στον Αlpha 989 ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος. Θα στραφεί προειδοποίησε, εναντίον όσων των εμπλέκουν.

«Μου αποδίδεται κατηγορία, η οποία είναι εντελώς ανυπόστατη. Υπονοούν χρηματισμό. Όταν κατηγορούν εμένα με τέτοιου είδους ενοχή, μόνο ως αστεία εκλαμβάνεται η υπόθεση. Έχω κάνει μια πορεία με διαφάνεια στον δημόσιο βίο της χώρας, με ηθική και πολιτική ακεραιότητα και σας διαβεβαιώνω ότι δεν ανησυχώ για ο,τιδήποτε. Αυτό όμως που θα κάνω είναι ότι θα στραφώ με σφοδρότητα εναντίον όλων εκείνων οι οποίοι εμπλέκονται στην σπίλωσή μου» σχολίασε.

 Στην ερώτηση τι επαφές είχε με τη Novartis, ο πρώην υπουργός απάντησε κατηγορηματικά: «Καμία διότι δεν είχα την αρμοδιότητα, όπως έγινε η κατανομή μεταξύ των στελεχών της τότε πολιτικής ηγεσίας, αρμόδιος ήταν ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος χθες και προχθές μίλησε και είπε ότι ήταν δική του η αρμοδιότητα. Δεν είχα λόγο να έχω καμία επαφή με καμία φαρμακευτική. Ήξερα και ξέρω να προστατεύω τον εαυτό μου. Χάθηκαν και δύο ανθρώπινες ζωές πχ στην υπόθεση Βατοπεδίου. Εκεί είναι το τραγικό της υπόθεσης, ότι σπιλώνονται προσωπικότητες, χρεώνονται ευθύνες».

Παναγιώτης Πικραμένος

 «Ποτέ μου δεν γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους, ούτε έχω έρθει ποτέ σε επαφή μαζί τους», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, απαντώντας σε ερώτηση για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κλαυσίγελο» την εμπλοκή του και μίλησε για γελοιότητες και αθλιότητες, καθώς όπως είπε, «λένε ότι μου έχουν δώσει 100.000 ευρώ», αλλά ούτε πού, πώς, πότε, γιατί, ποιος.

Ανέφερε ότι δεν έχει πάρει ακόμα τη δικογραφία στα χέρια του, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που γνωρίζει «ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες καταθέτει ότι είδε πάνω στο γραφείο του Φρουζή τα χρήματα και όταν ρώτησε "για ποιον είναι αυτά τα χρήματα" έλαβε την απάντηση ότι "είναι για τον Πικραμμένο"».

Σχετικά με τις επαφές που είχε με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, εξήγησε ότι ο τότε αντιπρόεδρος της Novartis ήταν και πρόεδρος του συνδέσμου φαρμακοβιομηχανιών και ασχολήθηκε γιατί «ο ΕΟΠΥΥ δεν έδινε τα χρήματα στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει τα φαρμακεία και αναζητούσαμε τρόπους για να μπορέσουμε να δώσουμε φάρμακα»

Υποστήριξε ωστόσο ότι, δεν ήταν ο ίδιος που είχε έρθει σε επαφή μαζί του, αλλά οι συνεργάτες της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

«Βλέπω έναν εφιάλτη! Θα κάνω αυτό που πρέπει, είναι σοβαρό το θέμα. Δεν ξέρω αν θα κάνω μηνύσεις ή όχι, θα το αποφασίσω όταν δω περί τίνος πρόκειται και από πού ήρθε αυτό το πράγμα», σημείωσε και διερωτήθηκε «γιατί εγώ; Έχουν περάσει πέντε χρόνια και δεν έχει ακουστεί τίποτα από κανέναν. Και τώρα ξαφνικά;».

Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι εμπλέκεται το όνομά του στην υπόθεση, ο κ. Πικραμμένος απάντησε: «Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί με εμπλέκουν. Ίσως ενοχλεί η παρουσία μου και οι σχέσεις που είχα με την οικογένεια Μητσοτάκη».  «Θα ζητήσω τα στοιχεία της δικογραφίας, για να δω τις περαιτέρω ενέργειες. Δε θα κάτσω με σταυρωμένα χέρια», κατέληξε.

Στ. Θεοδωράκης

 Στον χώρο του φαρμάκου χρειάζονται καθαρές σχέσεις και καθαρές δουλειές υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς, το φάρμακο έγινε πρωτοσέλιδο για τον λάθος λόγο» δήλωσε, χθες το βράδυ, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στον χαιρετισμό του σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κάνοντας ευθεία αναφορά στην υπόθεση Novartis.

 «Ο χώρος χρειάζεται καθαρές συμφωνίες, καθαρό ρυθμιστικό πλαίσιο, καθαρές σχέσεις και τελικά καθαρές δουλειές. Όσο αυτά τα όρια καταπατώνται, τόσο αυτοί που κερδίζουν είναι οι επιτήδειοι και οι κολλητοί της κάθε εξουσίας» πρόσθεσε.

 Ο κ. Θεοδωράκης εκθείασε την προσπάθεια που καταβάλουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα, καθώς έτσι, όπως είπε, συμβάλλουν στο συλλογικό καλό.

 Τον επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευε ο Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής Αττικής και γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου.

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας 

«Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ανεχθεί σκιές με αφορμή την υπόθεση Novartis. Από τη στιγμή που το ζήτημα ετέθη στο τραπέζι, πρέπει να διαλευκανθεί, ειδικά αν πρόκειται για συκοφαντία. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί εάν επιτρέψουμε να μπούμε σε μια διαδικασία πολτικών διώξεων, όπου ο καθένας κατηγορεί κάποιον, διενεργεί μια προανακριτική επιτροπή και τον στέλνει στο δικαστήριο ή τον κρατάει ως κατηγορούμενο και ύποπτο για τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να κερδίσει εν τω μεταξύ τις εκλογές, μπαίνουμε σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς που δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία τη δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, Βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε συνέντευξή του στον Ηλία Κανέλλη στον «Αθήνα 984».

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Ένα αφορά την περίοδο υπουργίας του κ. Αβραμόπουλου, γιατί πριν το 2010 έγινε ό,τι έγινε σε αυτή τη χώρα με τα φάρμακα. Το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5.1δις€, τεράστια με όλους τους όρους και η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν στην Ευρώπη. Από την άλλη, ο κ.Λοβέρδος ήταν στο Υπουργείο από το 2010 έως 2012 όταν η Novartis και όλες οι άλλες εταιρίες του κλάδου έχασαν το 50% του τζίρου τους, γιατί η δαπάνη από τα 5.1δις€ κατέβηκε στα 2.4δις€ μέσα σε λίγα χρόνια.

Εκείνη την εποχή οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι γιατροί και οι συντεχνίες βρίζανε εν χορώ και τις κυβερνήσεις και τον κ.Λοβέρδο, ακριβώς επειδή μείωνε τις τιμές. Εκείνη την εποχή εταιρίες σαν την Novartis απειλούσαν ότι θα φύγουν από τη χώρα, αν κοπεί η φαρμακευτική δαπάνη, και μαθαίνουμε τώρα ότι ταυτοχρόνως έδιναν και μίζες. Μπορεί να συμβαίνει κι αυτό, όμως κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει το κίνητρο».

Κλείνοντας, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κανέλλη για πιθανή συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «Ο εθνολαϊκισμός και ο λαϊκισμός είναι ο εχθρός είτε προέρχεται από την κυβέρνηση - που έχει και με το παραπάνω - είτε προέρχεται από τη δεξιά εκδοχή της. Νομίζω ότι η διαχωριστική γραμμή που πρέπει να βάλει ο χώρος μας και πρέπει να μπαίνει από όλους τους πολιτικούς χώρους είναι η γραμμή που χωρίζει την πολιτική από τον λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό.

Αυτό είναι υπεράνω πολιτικών διαχωρισμών στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει ξεφύγει και απειλεί την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας. Κανένας μας δεν πρέπει να συνεργαστεί ή να δικαιώσει τους λαϊκισμούς και τους τυχοδιωκτισμούς, οι οποίοι πηγαίνουν τη χώρα πίσω».

Επείγουσες ερωτήσεις Κούλογλου προς Κομισιόν και Ντράγκι για Novartis και Στουρνάρα

 Με αφορμή τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε επείγουσες ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφορικά με την εμπλοκή στην υπόθεση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις:

Προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης διαπιστώνονται εκτεταμένες πρακτικές διαφθοράς από την Novartis στην Ελλάδα, με δωροδοκίες ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ και άμεση εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Στουρνάρας, Υπουργός κατά την επίμαχη περίοδο και νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα «σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον, πριν συναντηθεί ο Φρουζής (Αντιπρόεδρος της NOVARTIS), µε τον κ. Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονοµικών, είχε µαζί του µια µαύρη αντρική τσάντα, γεµάτη χρήµατα, τα οποία είµαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιο ότι ο κ. Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα ποσό τουλάχιστον 1εκ ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε µέσω MINDWORK (εταιρία που ελέγχεται από τη σύζυγό του)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως Υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο, ο κ. Στουρνάρας είχε επιβάλλει μέτρα δρακόντειας λιτότητας στους Έλληνες πολίτες.

Ερωτάται η ΕΚΤ:

Είναι ενήμερη για τις κατηγορίες προς το πρόσωπο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος;

Τι σκοπεύει να κάνει για να διαφυλάξει το κύρος της;

 Προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για πρακτικές διαφθοράς από την εταιρεία Novartis στην Ελλάδα όπου γίνεται λόγος για δωροδοκίες ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ και άμεση εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων.

Με τις δωροδοκίες σκοπός ήταν η διαμόρφωση υψηλών τιμών για τα φάρμακα της NOVARTIS. Δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών στην Ευρώπη, οι πρακτικές της Novartis, επηρέασαν τις τιμές των φαρμάκων και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι σκοπεύει να κάνει για να διαπιστώσει αν και πόση ζημιά προκλήθηκε στα Κράτη Μέλη;

2. Με ποιο τρόπο προτίθεται να δράσει ώστε να προλάβει παρόμοιες περιπτώσεις διαφθοράς, αθέμιτου ανταγωνισμού και επηρεασμού της εσωτερικής αγοράς σε επίπεδο ΕΕ;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ