Πολιτικη & Οικονομια

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη

Θα συμβάλλει στην καταπολέμηση ανεργίας και στην ενδυνάμωση της οικονομίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
utah_medical_marijuana.jpg

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα πάντα σχετικά με την καλλιέργεια και την μεταποίηση φαρμακευτικής κάνναβης.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι Υπουργοί Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου παρουσίασαν τις τροποποιήσεις του νόμου 4139/2013 και αναφέρθηκαν αναλυτικά στο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία μιας περίκλειστης τεχνολογικά εξελιγμένης μονάδας έκτασης τουλάχιστον 4 στρεμμάτων στην οποία χωροταξικά θα γίνεται και η καλλιέργεια αλλά και η μεταποίηση της κάνναβης αποκλειστικά για φαρμακευτικά χρήση.

Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανάφερε πως, πρόκειται για μια «θεσμική εκκρεμότητα που υπήρχε. Ήδη πολλές χώρες στην Ευρώπη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις που δημιουργούν ευνοϊκό πλαίσιο παραγωγής και τελικής διάθεση τέτοιων προϊόντων. Μετά από αρκετές δυσκολίες προχωρήσαμε τον Ιούνιο του 2017 σε κοινή υπουργική απόφαση με βάση την οποία θα μπορούσαν να υπάρχουν στη χώρα νόμιμα σκευάσματα που θα εμπεριέχουν φαρμακευτική κάνναβη. Είναι μία σημαντική αλλαγή ειδικά μετά την υποβάθμιση της κάνναβης από την κατηγορία Α στην Β, στη λίστα των ναρκωτικών ουσιών. Αυτό το οποίο σήμερα κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει, παρά το γεγονός ότι η κάνναβη παραμένει σε ένα καθεστώς μη νόμιμης καλλιέργειας, την καλλιέργεια και μεταποίηση του φυτού μόνο για φαρμακευτική χρήση».

Η τελική διάθεση των προϊόντων θα γίνεται με τους τρόπους του κρατικού μονοπωλίου. «Υπάρχει η ιδέα της δίγραμμης συνταγής και υπάρχουν σκέψεις και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που ανήκουν στην κατηγορία β και δ, όπως και τα οπιοειδή» πρόσθεσε ακόμη ο κ. Ξανθός.

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «η καλλιέργεια δεν θεωρείται αγροτική αλλά είναι μια φάση για την παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα ροδάκινα και να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια κάνναβης». Ωστόσο, δεν απέκλεισε τους αγρότες από το να υποβάλλουν αίτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου το κλίμα της χώρας μας είναι αυτό που κάνει πιο ανταγωνιστή την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες όπου επιτρέπεται η καλλιέργεια της Κάνναβης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου η δημιουργία μονάδων καλλιέργειας και μεταποίησης κάνναβης θα συμβάλλει στην καταπολέμηση ανεργίας και στην ενδυνάμωση της οικονομίας. «Ήδη οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κάνουν λόγο για πολλές εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Είναι δύσκολο να γίνουν ακριβές εκτιμήσεις αυτή την ώρα» είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ