Πολιτικη & Οικονομια

Πώς θα πάρουν επίδομα ανεργίας οι απλήρωτοι μισθωτοί

Καθώς και όσοι δουλέυουν μ' επίσχεση εργασίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τις προϋποθέσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για τους πάρα πολλούς μισθωτούς που εργάζονται απλήρωτοι σ’ επιχειρήσεις, καθώς και όσοι δουλεύουν μ΄ επίσχεση εργασίας, ρυθμίζει εγκύκλιος του ΟΑΕΔ που μόλις κυκλοφόρησε.

Λεπτομερέστερα, εφαρμόζοντας το νέο νόμο, η εγκύκλιος απαιτεί να επιδώσει  ο μισθωτός εξώδικο ή αγωγή, ώστε «η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του» να λογιστεί απόλυση. Ο μισθωτός θα επιδοτηθεί εφόσον υποβάλει αίτηση στον ΟΑΕΔ μέσα σε δυο μήνες από την επίδοση Τότε, ο ΟΑΕΔ εκδίδει Δελτίο Ανεργίας και δίνει το επίδομα. Το πώς θα καταβληθεί το επίδομα, άμεσα ή μετά την τελεσίδικη απόφαση, το αποφασίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος, με υπεύθυνη δήλωση που θα πρέπει να κατατεθεί παράλληλα με την αίτηση. 

Η επιδότηση είναι δυο ειδών:

  • Άμεση με βάση το εξώδικο ή την αγωγή (και με κίνδυνο επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση που το δικαστήριο δε δικαιώσει τον εργαζόμενο) Εδώ, εργοδότης και εργαζόμενος στην περίπτωση εξώδικης δήλωσης, ή μόνο ο εργαζόμενος σε περίπτωση αγωγής, έχουν υποχρέωση να φέρουν στον ΟΑΕΔ αντίγραφο της τελεσίδικης απόφασης μέσα σε δυο μήνες
  • Αναδρομική, μετά την τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Ο ασφαλισμένος υποβάλλει αγωγή στον εργοδότη και αίτηση στον ΟΑΕΔ. Εφόσον δικαιωθεί στο δικαστήριο, ο ασφαλισμένος θα λάβει αναδρομικά το σύνολο της επιδότησης.