- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αμανατίδης: Ήδη 140 χώρες αποκαλούν «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ – Σινιάλο πως η Ελλάδα μπορεί να αποδεχτεί τον όρο «Μακεδονία»
«Στόχος της Αθήνας είναι μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων»
Σινιάλο πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί, υπό προϋποθέσεις, τον όρο «Μακεδονία» στη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ έστειλε το πρωί της Τετάρτης μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Στον απόηχο των δηλώσεων του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, που φωτογράφιζαν λύση που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ο κ. Αμανατίδης αέφερε ότι περισσότερες από 140 χώρες ήδη αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ο κ. Αμανατίδης δεν απέρριψε την χρήση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα, απηχώντας θέση που έχει εκφράσει και ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, ενώ υπενθύμισε ότι και η προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».
Επισήμανε ότι στόχος της Αθήνας είναι μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων – δηλαδή που θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ όσο και στο εξωτερικό – και απαλοιφή των αλυτρωτικών βλέψεων των Σκοπίων. Δεν έκανε αναφορά σε γεωγραφικό προσδιορισμό.
Τόνισε πάντως πως υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που θα επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική διπλωματία δεν πρόκειται να αποκαλύψει ακόμα τις «κόκκινες γραμμές» της.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να υποβαθμίσει την πρόταση δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό που φαίνεται να έκανε ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος μέσω άρθρου του στον κυριακάτικο Τύπο, λέγοντας ότι στο κείμενο η λέξη «δημοψήφισμα» δεν εμφανίζεται ούτε μία φορά.
Ο κ. Αμανατίδης προσέθεσε πως από τις δηλώσεις Καμμένου κρατά την εμπιστοσύνη που έχει εκφράσει στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στη δέσμευσή του ότι θα δεχτεί λύση που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και απολαμβάνει ευρεία συναίνεση.
Όσον αφορά στις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει η ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο κ. Αμανατίδης είπε πως η κυβέρνηση πάντα λαμβάνει μεν υπόψη της την Εκκλησία αλλά διατηρεί την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση.
Οι δηλώσεις Αμανατίδη ήλθαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ υπό τον κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα σήμερα αρχίζει η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νεότεροι ψηφοφόροι μπαίνουν στην εκλογική διαδικασία με διαφορετικές εμπειρίες, αξίες και τρόπους ενημέρωσης
Πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΕΑΤ
Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για ασφαλιστική κάλυψη σε καταναλωτικά δάνεια
Απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο, με τους καταναλωτές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα
Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου των τελευταίων 7 ετών και κριτική στην αντιπολίτευση
«Σχεδιάζουμε και εκτελούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού, με δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας», τόνισε η υπουργός
Στο βίντεο με τη χρήση ΑΙ για animation, ο πρωθυπουργός περιγράφει όλα όσα πέτυχε η χώρα
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Για οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Με μεθοδική δουλειά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.