- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Αντιπαράθεση Σταθάκη-Μπακογιάννη για τους πλειστηριασμούς
Απολύτως προστατευμένη η πρώτη κατοικία σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας
Με αντιπαράθεση των Σταθάκη - Μπακογιάννη για τους πλειστηριασμούς ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου - σκούπα της κυβέρνησης.
Ο νόμος Κατσέλη όπως τροποποιήθηκε με το «νόμο Σταθάκη» δεν προστατεύει μόνο σε σχέση με τις τράπεζες -για τα στεγαστικά δάνεια- αλλά προστατεύει την πρώτη κατοικία και σε σχέση με χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, υπογράμμισε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Νωρίτερα, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε ζήτημα σχετικά με τις κατασχέσεις και την προστασία της πρώτης κατοικίας, με αφορμή τη διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για χρέη στο Δημόσιο.
«Η Βουλή έχει ψηφίσει το Ν. 4354/2015 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος νόμος ισχύει μέχρι 31.12.2018. Ο νόμος Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη, είναι πολύ σαφής. Σε σχέση με το νόμο Κατσέλη, ο νόμος Σταθάκη έχει τρεις καινοτομίες. Δεν προστατεύει μόνο από τα στεγαστικά δάνεια. Προστατεύει και από την εφορία και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Συνεπώς το υπερχρεωμένο νοικοκυριό πηγαίνει στο δικαστήριο για να προστατευτεί, εφόσον δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει, για όλες τις κατηγορίες χρεών. Παράλληλα στον νόμο Κατσέλη δεν είχαν υπαχθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με το νέο νόμο υπάγονται και οι πρώην εμπόροι που έχουν χάσει την πτωχευτική ιδιότητα. Επίσης το νοικοκυριό που έχει εισόδημα έως 40.350 ευρώ και ακίνητο πρώτης κατοικίας έως 280.000 ευρώ έχει πλήρη και καθολική προστασία» είπε ο κ. Σταθάκης.
«Δεν ξέρω αν η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει σήμερα με τις κατασχέσεις. Έχουμε 1.000 κατασχέσεις την ημέρα. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία, χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που γίνεται σήμερα με κατασχέσεις άνω των 500 ευρώ, δηλαδή ότι για 500 ευρώ μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε κατάσχεση, είναι κάτι τερατώδες. Μπορεί στον ίδιο δανειολήπτη να πέσουν τρεις κατασχέσεις και για χρέος στην εφορία, και για χρέος στα ταμεία και για δάνειο σε τράπεζα» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και υποστήριξε ότι το κράτος προχωράει σήμερα σε πλειστηριασμούς με μηδενική προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και το κάνετε εσείς και πανηγυρίζετε. Διότι έχω δει βουλευτές να ψηφίζουν δύσκολα μέτρα αλλά να ψηφίζουν δύσκολα μέτρα και να πανηγυρίζουν, πρώτη φορά το βλέπω» πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το νόμο Σταθάκη τον ξέρετε, κ. Σταθάκη. Την πραγματικότητα την ξέρετε όμως κ. Σταθάκη; Διότι σήμερα που μιλάμε υπάρχουν σπίτια πρώτης κατοικίας που εκπλειστηριάζονται».
«Σας προκαλώ, φέρτε στοιχεία για πρώτη κατοικία που εκπλειστηριάζεται», απάντησε ο υπουργός Ενέργειας και περιβάλλοντος. «Αυτές που αναφέρεστε και δημιουργείτε σύγχυση είναι με ιδιώτη κατά ιδιώτη. Ούτε στις τράπεζες εμπίπτει, ούτε στα χρέη στο Δημόσιο, ούτε τίποτε από αυτά. Ιδιώτες κατά ιδιωτών που ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Σας προκαλώ για τελευταία φορά και φέρτε μια κατοικία που, ενώ προστατεύεται από το νόμο, εκπλειστηριάζεται», είπε χαρακτηριστικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται να είναι οι πιο ευάλωτες
Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σοφία Ζαχαράκη: «Ο εθελοντισμός δεν είναι απλώς μια καλή πράξη. Είναι αξία, είναι στάση ζωής»
Τι αναφέρει σε παραγγελία του προς τους εισαγγελείς της χώρας
Στα μπλόκα της Καρδίτσας και των Τρικάλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ολόκληρη η ομιλία του - Η κρίση θεσμών και η ανάγκη νέου κοινωνικού συμβολαίου
Η ερώτηση – έκπληξη που τράβηξε το ενδιαφέρον σε νέα δημοσκόπηση
«Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πλήρως» σημείωσε ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας
Προβάδισμα ενός κόμματος Καρυστιανού σε σχέση με τον Τσίπρα
Οι κυβερνήσεις είχαν κάθε λόγο να μετατρέψουν τους αγρότες σε δημόσιους υπάλληλους και οι αγρότες στην πλειονότητά τους δέχθηκαν πρόθυμα αυτόν τον ρόλο
Οι δείκτες προόδου που παρουσίασε η υπουργός Εργασίας
Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις
«Η πρόοδος της χώρας μας αναγνωρίζεται διεθνώς», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα;
Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία σε εκδήλωση
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.