Πολιτικη & Οικονομια

ΝΔ: Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κοροϊδεύει τους πολίτες

Αναλυτικά παραδείγματα με τις «πετσοκομμένες» συντάξεις, το πενιχρό επίδομα θέρμανσης και τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nd.jpg
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΝΔ, με ενημερωτικό της σημείωμα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο.

«Ήδη, από τις πρώτες μέρες του χρόνου, οι πολίτες νιώθουν διπλά εξαπατημένοι. Γιατί η κυβέρνηση εξακολουθεί να κοροϊδεύει και δεν παραδέχεται τις αυξήσεις σε φόρους και εισφορές, ούτε τις περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα», σημειώνει η Πειραιώς και παραθέτει τρία παραδείγματα μείωσης εισοδημάτων συνταξιούχων:

1. Συνταξιούχος που λάμβανε το 2014 συνολικά 842.5 ευρώ, το 2017 εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής ζει με 785 ευρώ, ενώ το 2018 η σύνταξή του αναμένεται να μειωθεί στα 705 ευρώ για να καταλήξει το 2019 να παίρνει μόλις 670 ευρώ λόγω της πλήρους κατάργησης του ΕΚΑΣ. Δηλαδή μείωση κατά 20,5%.

2. Σε ακόμη δυσμενέστερη θέση είναι οι συνταξιούχοι που λάμβαναν το 2014 -μαζί με το ΕΚΑΣ- λιγότερα από 670 ευρώ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος στην Αθήνα που το 2014 λάμβανε 580 ευρώ το μήνα, σήμερα παίρνει 480 ευρώ. Δηλαδή μείωση 17%.

3. Την ακραία φτώχεια έχουν να αντιμετωπίσουν και όσοι λάμβαναν αναπηρικά ή προνοιακά επιδόματα. Συνταξιούχος που το 2014 λάμβανε 574 ευρώ, τώρα καλείται να τα βγάλει πέρα με μόλις 384 ευρώ το μήνα. Δηλαδή μείωση 33%.

Κρατήσεις-φωτιά στα ειδικά μισθολόγια

Η ΝΔ συμπληρώνει πως οι μειώσεις δεν περιορίζονται στους συνταξιούχους, καθώς η ένταξη 158.000 εργαζομένων των ειδικών μισθολογίων στο ενιαίο μισθολόγιο, οδηγεί σε νέες περικοπές στα πραγματικά καθαρά εισοδήματά τους, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τις απολαβές τους υψηλότερες, λόγω της αύξησης στις μικτές αποδοχές τους.

«Το ψέμα της κυβέρνησης βρίσκεται στις δραματικά αυξημένες κρατήσεις που έχει επιβάλει στο νέο ενιαίο μισθολόγιο, που αφορά αστυνομικούς, γιατρούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και πολλούς άλλους κλάδους» τονίζει και προσθέτει:

Ενδεικτικά: Γιατρός του Ε.Σ.Υ. μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 λάμβανε καθαρά 1.692 ευρώ. Τον Δεκέμβριο -που είναι ο πρώτος μήνας πλήρους εφαρμογής του νέου μισθολογίου και παρά την αύξηση στις μικτές αποδοχές του- παίρνει πλέον καθαρά 1.567 ευρώ. Δηλαδή 125 ευρώ λιγότερα τον μήνα ή 1.500 ευρώ λιγότερα σε ετήσια βάση. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αφαιρεί κρυφίως από δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους έναν μισθό, τη στιγμή που ισχυρίζεται ότι το ενιαίο μισθολόγιο επέφερε και αυξήσεις!.

«Καίει» το επίδομα θέρμανσης

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι μειώσεις στο εισόδημα δεκάδων χιλιάδων πολιτών οφείλονται και στην περικοπή των επιδομάτων, με πρώτο και κύριο αυτό της θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται πως ενώ το 2014 είχαν διατεθεί 210 εκατομμύρια ευρώ για το επίδομα θέρμανσης, το 2018 θα δοθούν μόνο 47 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί Έλληνες να αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες θέρμανσης.

Επ' αυτού δίνει το εξής παράδειγμα:

Ζευγάρι με δύο παιδιά που ζει στην Αττική και τo 2014 λάμβανε συνολικό επίδομα θέρμανσης 451 ευρώ, θα πάρει μόνο 100 ευρώ για το 2018. Με απλά μαθηματικά η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο -την περίοδο δηλαδή που θερμαίνουμε τα σπίτια μας- τους «ενισχύει» με 14,3 ευρώ τον μήνα. Κι αυτό, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν το θράσος να το ονομάζουν κοινωνική πολιτική.

Καταλήγοντας, η ΝΔ προσθέτει: «Με άλλα λόγια και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει το άσπρο μαύρο, η πραγματικότητα πλέον τη διαψεύδει καθημερινά. Το αποτυπώνουν οι αριθμοί, αλλά κυρίως το βιώνουν οι πολίτες, οι οποίοι βλέπουν όλο και λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ