Πολιτικη & Οικονομια

Κυβερνητικό αλαλούμ στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Να ακυρωθεί η απόφαση χορήγησης ασύλου ζητεί τώρα η κυβέρνηση - Προηγήθηκε σκληρή ανακοίνωση της Άγκυρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυβερνητικό αλαλούμ στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016, κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν άσυλο, θέμα για το οποίο υπήρξε ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι η αρμόδια Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών έδωσε άσυλο στον έναν από τους Τούρκους στρατιωτικούς, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, κρίνοντας ότι δεν αποδείχθηκε ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα και ότι δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία καθώς δεν θα έχει δίκαιη δίκη. Μάλιστα, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν οι άλλοι εφτά, αναμένοντας την απόφαση της επιτροπής για την αίτηση ασύλου που έχουν καταθέσει.

Στη συνέχεια σε μια σκληρή ανακοίνωση προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την απόφαση πολιτική, που θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Αμέσως μετά εκδόθηκε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στο οποίο σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης της απόφασης να χορηγηθεί άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό, κάνοντας λόγο για πάγια θέση της κυβέρνησης στο θέμα που έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY