Πολιτικη & Οικονομια

Κοντονής για πλειστηριασμούς: «Δεν γίνεται να αφήσουμε τους τρελούς να ανοίγουν τα κεφάλια των συμβολαιογράφων»

Εκτός εαυτού ο υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνθηκε της τροπολογίας για την αυτεπάγγελτη δίωξη - Παφίλης: «Ο κατήφορός σας δεν έχει τέλος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοντονής, πλειστηριασμοί

Ένταση επικράτησε το πρωί της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων μπλοκάρουν τη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Όπως είπε, η τροπολογία έχει στόχο την προστασία των συμβολαιογράφων που αναλαμβάνουν την εκτέλεση δημόσιων πλειστηριασμών, καθώς υπάρχουν και «τρελοί» εκεί έξω που μπορούν να τους ανοίξουν το κεφάλι.

«Η διάταξη αυτή δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία αλλά την προστασία όσων κάνουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Εδώ μπορεί να μπει ένας τρελός και να τους ανοίξει το κεφάλι. Δεν γίνεται να τους αφήσουμε απροστάτευτους από τη στιγμή που επιτελούν δημόσιο καθήκον» είπε.

«Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν τους μεγαλοοφειλέτες και τους μεγαλοκαρχαρίες, οι οποίοι πήραν τα δάνεια εκατομμυρίων και οι οποίοι έφτιαξαν τις βίλες και έβγαλαν τα λεφτά έξω. Δεν συνδέεται αυτή η διάταξη με πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία. Δεν μπορούμε να έχουμε 2 μέτρα και δύο σταθμά για συμβολαιογράφους. Δηλαδή να ισχύει το αυτεπάγγελτο για όσους κάνουν φυσικούς πλειστηριασμούς και να μην ισχύει και να μένουν απροστάτευτοι όσοι κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς» πρόσθεσε ο κ. Κοντονής.

Έκρηξη

Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την έκρηξη βουλευτών της αντιπολίτευσης, με τον Δημήτρη Θεοχαρόπουλο να σχολιάζει με νόημα: «Γιατί το αυτεπάγγελτο δεν ισχύει για τον Ρουβίκωνα; Έχετε επιλεκτικές ευαισθησίες;».

«Μην κοροϊδευόμαστε. Φέρνετε άρον άρον διάταξη γιατί τώρα θυμηθήκατε ότι υπάρχει νομοθετικό κενό; Γιατί μας κάνατε εδώ μάθημα για την καλή νομοθέτηση. Κι αν ίσχυε αυτή η διάταξη παλιά κάποιοι εξ ημών θα αντιμετώπιζαν ποινικές διώξεις», η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη.

Παφίλης: Το καινούργιο, κ. Κοντονή, είναι ότι ο κόσμος χάνει το σπίτι του

Ο υπουργός πέρασε στην αντεπίθεση, υπερασπιζόμενος με σθένος την τροπολογία. Μάλιστα, εξήγησε πολλάκις πως η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να επεκτείνει τα όσα ισχύουν «για τα Ειρηνοδικεία και την προστασία διεξαγωγής των πλειστηριασμών εκεί από τη δεκαετία του ’50» και στα γραφεία των συμβολαιογράφων.

Όπως είπε, δεν υπήρχαν τότε ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, επομένως δεν υπήρχε καμία ανάγκη να προστατευτούν τα γραφεία των συμβολαιογράφων.

«Και ποιος σας είπε ότι μας ενδιαφέρει τι ισχύει από το '50. Κύριε υπουργέ το καινούργιο είναι ότι τώρα γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Αυτό είναι το καινούργιο. Και θα δούμε από τον καινούργιο χρόνο τι θα γίνει. Εμείς δεν κάνουμε καμιά παραπληροφόρηση» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, απαντώντας στον ισχυρισμό του υπουργού πως «υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση για το θέμα του αυτεπαγγέλτου».

Κοντονής προς ΚΚΕ: Απόλυτη προστασία για τους δανειολήπτες

Για «δομική άρνηση στην προστασία όσων κάνουν τους πλειστηριασμούς» έκανε λόγο ο κ. Κοντονής, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση βρήκε μηδενικό πεδίο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Εμείς νομοθετήσαμε και υπάρχει σήμερα απόλυτη προστασία δανειοληπτών πρώτης κατοικίας που είτε ζητούν προστασία από το νόμο ή την παίρνουν από δικαστικές αποφάσεις. Ούτε εσείς ούτε κανένας δεν έχει βρει καμία περίπτωση πρώτης κατοικίας που να χρήζει προστασίας και να βγαίνει σε πλειστηριασμό» συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε κατήφορο, είναι απαράδεκτη η τροπολογία, ζητούμε από την κυβέρνηση να την αποσύρει σήμερα, αλλιώς θα κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία», το σχόλιο του κ. Παφίλη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ