Πολιτικη & Οικονομια

Εορταστικό ωράριο και πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι

Και τι ακριβώς πρέπει να γίνει με όσους εργαστούν Κυριακές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ερμού
Ερμού © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι για το εορταστικό ωράριο, που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα μέλη του, σε όλη τη χώρα, θα παραμένουν ανοικτά:

  • Τις καθημερινές έως τις 21:00
  • Τα Σάββατα έως τις 20:00
  • Τις Κυριακές 17/12/2017, 24/12/2017 και 31/12/2017 θα είναι ανοικτά από 11:00 έως και 20:00.

Πώς θα γίνει η αμοιβή των εργαζομένων

Η απασχόληση των εργαζομένων αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Αυτές δηλαδή που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές. Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την αμοιβή, ισχύουν τα εξής:

«Μισθωτοί απασχολούμενοι κατά τας Κυριακάς και τας κατωτέρω αναφερομένας εορτάς δικαιούνται προβλεπομένης προσαυξήσεως εξ 75% κατά τα υπό των εν λόγω αποφάσεων, ως αύται ισχύουν σήμερον, οριζόμενα».

Σε ότι αφορά στο ρεπό των εργαζομένων που θα εργαστούν κατά τις ως άνω Κυριακές, ισχύουν:

«Μισθωτοί απασχολούμενοι κατά Κυριακήν δικαιούνται αναπληρωματικής εβδομαδιαίας αναπαύσεως διαρκείας 24 συνεχών ωρών κατ΄ άλλην εργάσιμον ημέραν της αρξαμένης την Κυριακήν εβδομάδος, αρχομένων από της ώρας λήξεως της εργασίας».

Συνεπώς, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν από τις επιχειρήσεις κατά τις εν λόγω Κυριακές, θα έχουν προσαύξηση 75% επί της νόμιμης ημερήσιας αμοιβής τους. Παράλληλα, δικαιούνται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης κατά την εβδομάδα που ακολουθεί την Κυριακή που εργάστηκαν. Όχι την μεθεπόμενη εβδομάδα ή σε άλλο χρονικό σημείο.  Την ημέρα ανάπαυσης ορίζει ο εργοδότης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ