- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Ήθελα να σκοτώσω πολιτικούς» είπε κατά την ανάκριση. Η βία δεν είναι άγνωστη στην πολύπαθη Ιταλία.
Ένας πενηντάρης άνεργος εργάτης από την Καλαβρία, εθισμένος στο διαδικτυακό τζόγο, διαζευγμένος και προφανώς θυμωμένος, σηκώνει πιστόλι και πυροβολεί αστυνομικούς την ώρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας. Κλασικός πολίτης της Νοτίου Ευρώπης, ο παρ’ ολίγον φονιάς ακινητοποιείται από τους καραμπινιέρους. Αργότερα ο εισαγγελέας θα αποφανθεί πως δεν είναι ψυχοπαθής. «Ήθελα να σκοτώσω πολιτικούς» είπε κατά την ανάκριση. Η βία δεν είναι άγνωστη στην πολύπαθη Ιταλία.
Η βία προσωποποιημένη, με το μεσήλικα ξαπλωμένο στην άσφαλτο να μορφάζει, αποτελεί είδηση. Ο Σόιμπλε, σε μία κρίση αυτογνωσίας, το είχε πει προ ημερών. «Φοβούμαι κοινωνική αναταραχή». Στη Ρώμη οι πάντες κατάλαβαν πως το 2013 δεν εκτονώνεται ούτε με τα καραγκιοζιλίκια του κωμικού Μπέπε ούτε με τις φιοριτούρες του καρναβαλιστή Μπερλουσκόνι. Πόσο δε μάλλον από την πολιτική παντομίμα μιας Κεντροαριστεράς η οποία για πολλοστή φορά απέδειξε πως δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την κοινωνία που την ανέδειξε στις πρόσφατες εκλογές.
Ένας εξήντα και βάλε πολιτικός, ο Αντώνης Σαμαράς, συντηρητικός από τα γεννοφάσκια του αλλά αποφασισμένος να «γράψει ιστορία», επιβάλλει την πολιτική κυριαρχία του στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ποιος θα το πίστευε. Οι δύο συγκυβερνώντες απλά επιζητούν διεξόδους για να παραμείνουν ζωντανοί. Η άσκηση κεντροαριστερής γυμναστικής είναι από δύσκολη έως απογοητευτικά αναποτελεσματική. Η ΔΗΜΑΡ διατηρεί στην καλύτερη περίπτωση το ποσοστό της. Το ΠΑΣΟΚ είναι πια ένα μικρό κόμμα χωρίς δυναμική. Το «όλον ΠΑΣΟΚ» έχει μεταφερθεί (ψυχή τε και σώματι) στην Κουμουνδούρου. Οι ελεγκτικές εταιρείες ανακάλυψαν τρύπα 135 εκατ. ευρώ στην Ιπποκράτους. Τα παιδιά του ΓΑΠ ταξίδευαν πολυτελώς ελέω Σοσιαλιστικής Διεθνούς στα πέρατα του κόσμου χωρίς παραστατικά. Μένουν εκτεθειμένοι ο ΓΑΠ, ο Νίκος Αθανασάκης, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος και κάποια Καλογεροπούλου.
Τα κολεγιόπαιδα του Μαξίμου μαζί με τα παλιόπαιδα της Ιπποκράτους έκαναν τη δουλειά τους. Ο Βενιζέλος συναντήθηκε με τον ΓΑΠ στη Βουλή για να τα συζητήσουν. Στον επίμαχο λογαριασμό συμπεριλαμβάνονται και δύο ταξίδια του κ. Παπανδρέου στην Κόστα Ρίκα και τη Νότιο Αφρική. Μετά την πτώση του, δηλαδή. Το παρελθόν θα κυνηγά ανελέητα το παρόν της θλιμμένης Κεντροαριστεράς. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους Γάλλους σοσιαλιστές, που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν σκηνοθέτη. Μπορεί και να βρουν, αλλά τους λείπουν οι πρωταγωνιστές και το καλό σενάριο.
Στην Αθήνα οι τράπεζες ανακεφαλοποιούνται με λεφτά δανεικά που θα τα πληρώσουν τα εγγόνια του σημερινού Έλληνα σαραντάρη. Ευτυχώς που πλάκωσε νωρίς το καλοκαίρι. Τα πάντα κινούνται σε ρυθμούς Μέρκελ. Όλα εξαρτώνται από τις γερμανικές εκλογές του επόμενου Σεπτέμβρη. Η Ευρώπη τελεί σε ιδιότυπη, αλλά εξαντλητική ομηρεία. Ο Χάμπερμας το είχε προφητέψει, αλλά ποιος δίνει σημασία πια στους φιλοσόφους ή ακόμη χειρότερα στους ιστορικούς... Άλλωστε και οι ποιητές έχουν μείνει ορφανοί. Το «έτος Καβάφη» τούς μάρανε.
Δύο χαμένα παιδιά από το Νταγκεστάν, προσφυγόπουλα τσετσενικής καταγωγής, χαλασμένα από τους θείους και τις γιαγιάδες, αποτελειωμένα από το Διαδίκτυο, με μία χύτρα ταχύτητας και πολύ μίσος κατάφερνα να μονοπωλήσουν για λίγα εικοσιτετράωρα το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Είναι πολύ εύκολο τελικά αν η «δοσολογία» είναι αποτελεσματική. Ο μικρός, 19 μόλις ετών, άρχισε από την αρχή να «ξερνά» στους ανακριτές του FBI. Αν και δεν μπορεί να μιλήσει, εντούτοις περιγράφει με ραβασάκια το θανατερό οδοιπορικό των δύο αδελφών.
Δεν είναι δυνατόν να το χωρέσει ο νους του ανθρώπου. Και όμως, στον εγκέφαλο αυτών των δύο παιδιών η βαλβίδα ασφαλείας ξεχαρβαλώθηκε. Σκότωσαν ένα μικρό οκτάχρονο παιδί και δύο γυναίκες. Το Ισλάμ μπορεί να είναι περήφανο, οι δάσκαλοί τους επίσης. Θα το δείτε. Ο Σόιμπλε με ή χωρίς αντικαταθλιπτικά έχει δίκιο. Η κοινωνική αναταραχή που φοβάται πολλές φορές επικεντρώνεται σε προσωπικές πρωτοβουλίες. Από τη χύτρα ταχύτητας στους πιτσιρικάδες ληστές της Βέροιας και από εκεί στο σύγχρονο προλετάριο της Καλαβρίας ο δρόμος φαίνεται μακρύς, αλλά δεν είναι. Αντίθετα, η πληροφορία ταξιδεύει με ταχύτητες μεγάλες και τα φρένα είναι σπασμένα εδώ και καιρό.
Δίπλα μας, στη Συρία, οι Αμερικανοί εξοπλίζουν μέσω Σαουδικής Αραβίας τζιχαντιστές για να ανατρέψουν τον Άσαντ που υποστηρίζεται από τους Σιίτες του Ιράν. Τι νομίζετε; Ένα τσιγάρο δρόμος είναι μέχρι τα παιδιά του πολέμου να μετακινηθούν στην Τουρκία ή την Κύπρο και από εκεί στα νησιά του Αιγαίου για να μεταφέρουν το πάθος τους για την επικυριαρχία του Ισλάμ. Ο πόλεμος στη Συρία εκκολάπτει το προσεχές «Αφγανιστάν», μόνο που το προσεχές θέατρο πολέμου είναι εδώ, στην άμεση γειτονιά μας.
Στη Μανωλάδα η Ελλάδα αναστέναξε, αλλά ο ρόγχος της ήταν απεχθής. Κλείσαμε τα μάτια και όταν τα ανοίξαμε προσδιορίσαμε τους φταίχτες, το μεγαλοκαλλιεργητή με τους τρεις μπράβους. Κανείς δεν άντεχε την πραγματική εικόνα. Ποιος, άλλωστε, αντέχει την αλήθεια. Η Ελλάδα είναι μία απέραντη Μανωλάδα. Από τα λαντζέρικα της Αθήνας μέχρι τα σπαράγγια της Μακεδονίας. Κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει το θεσμικό φασισμό. Ούτε καν εκείνοι που κατά τεκμήριο και κατά παράδοση είναι απέναντί του. Είναι, βλέπετε, οι ψηφοφόροι. Οι μετανάστες δεν ψηφίζουν, ως γνωστόν, ούτε επιχορηγούν με ρευστό τα κόμματα και τους πολιτευτές τους, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.
Πηγαίνετε μια βόλτα στην Ηλεία και θα αντιληφθείτε τις λεπτές ισορροπίες που διατηρούνται μεταξύ Πύργου και Αμαλιάδας. Ο Νίκος Δένδιας ταξίδεψε μέχρι την Αμερική. Εντός των τειχών, μίλησε στους παράγοντες των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ και ομολόγησε πως στην Ελλάδα συμμορίες με βαρύ οπλισμό επιτίθενται στους πολίτες. Εκτός των τειχών, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για μία Αθήνα εντελώς ασφαλή όπου το έγκλημα έχει μειωθεί κατά... 16 φορές. Είναι προφανές πως η Αμερικανική Πρεσβεία επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας έχει εντελώς αντίθετη γνώμη.
Μόλις προχθές η ΕΛΑΣ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για ένα βίαιο συμβάν, όπου πρωταγωνίστησαν τρεις αστυνομικοί. Μιλάμε για ένα βάρβαρο ξυλοδαρμό μεταναστών από ΖΗΤΑΔΕΣ και... πολίτες στην πλατεία Αμερικής. Η ΕΛΑΣ ισχυρίζεται πως διεξήχθη ΕΔΕ και πως οι νταήδες αστυνομικοί τιμωρήθηκαν με επιβολή... προστίμου. Λένε πως φέτος θα καταφθάσουν πολλοί τουρίστες. Περισσότεροι από άλλες χρονιές. Για να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι λεβεντόμαγκες με τα χρυσαυγίτικα γαλόνια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για την Ελλάδα, ο πόλεμος αποτελεί ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
«Δεν είχαμε ενημέρωση των Ισραηλινών και Αμερικανών για το Ιράν», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ
Ιδιωτική δωρεά καλύπτει μηνιαία ενίσχυση για γιατρούς σε 47 νησιά έως 4.000 κατοίκους
«Δύσκολα θα υπάρξει αντίρρηση», ανέφερε σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Λεμεσού
Τέσσερα F-16, ATR-72, CN-235 και UAV πέταξαν στο Αιγαίο – Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά
Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου και συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζητά συμπλήρωση υπογραφών και γνωμοδότηση του ΝΣΚ για να προχωρήσει θεσμικά η διαδικασία
«Η επίθεση αυτή ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της καλώς εννοούμενης κριτικής» δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Επικοινωνία με τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΑΕ για εξελίξεις και επαναπατρισμό Ελλήνων
Παρέμβαση για Κύπρο, επαναπατρισμό Ευρωπαίων και ανάγκη διπλωματίας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο
Ο Κ. Βελόπουλος με επιστολή του ζητά παραπομπή Φλώρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής - Ο ανεξάρτητος βουλευτής απαντά με δική του εκδοχή
Τέσσερα drones κατευθύνθηκαν προς Κύπρο και Ελλάδα – Η κυβέρνηση παραπέμπει στον Δένδια
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο για την αμυντική συνδρομή που παρέχει η Ελλάδα στην Kύπρο
Απτόητος απάντησε ότι «δεν έχουμε συνηθίσει να γλείφουμε σόλες παπουτσιών και γόβες πρεσβευτών»
Τι αναφέρουν τα πορίσματα των κομμάτων
Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
Μια χαμηλού κόστους αλλά υψηλής απόδοσης μεταρρύθμιση που μπορεί να αλλάξει το τοπίο της έρευνας
Η στάση του Ισπανού πρωθυπουργού στην επίθεση των ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον Ιράν μπορεί να είναι «σωστή» ή «λάθος» αναλόγως του αποτελέσματος. Όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.