Πολιτικη & Οικονομια

10 τζούρες φαρμακευτικής κάνναβης

Επειδή τα κόμματα στη Βουλή θα το κάνουν τσίρκο και θα μας μπαφιάσουν στην μπούρδα, ας βγάλουμε τα sos 

96282-643740.jpg
Γιώργος Δημακόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
376697-777596.jpg
EPA/LUIS EDUARDO NORIEGA

Επειδή τα κόμματα στη Βουλή θα το κάνουν τσίρκο και θα μας μπαφιάσουν στην μπούρδα (όπως και με το πρόσφατο ν/σ για την ΝΑΤΦ), για να μην τα μπλέξουμε και πάλι, ας βγάλουμε τα 10 sos, γιατί με τη «φαρμακευτική κάνναβη» τα πράγματα είναι σχετικά απλά.

1. Η cannabis indica που θα χρησιμοποιηθεί για ιατρική χρήση θα καλλιεργείται σε λίγες ειδικές αδειοδοτημένες και ελεγχόμενες μονάδες κλειστής καλλιέργειας. Επειδή το κέρδος θα είναι εξασφαλισμένο, καμία εταιρία παραγωγής δεν θα διακινδυνεύσει να χάσει την άδεια της. Η παραγωγή θα συντελείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η σταθερή περιεκτικότητα της σε δ-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και κανναβιδιόλη (CBD).

2. Οι ασθενείς (μόνο οι ασθενείς) θα προμηθεύονται φαρμακευτική κάνναβη (ως εκχύλισμα κάνναβης ή αποξηραμένα άνθη), και μόνο με συνταγή γιατρού από τα φαρμακεία σε συγκεκριμένο όριο (30gr/μήνα). Αν ως Ελληναράδες καταφέρουμε να ξεχειλώσουμε και αυτό, είναι άλλο θέμα-πρόβλημα. Μέχρι το 1937, (που θεσπίστηκε ο νόμος Marijuana Tax Act με τον οποίο η κάνναβη καταχωρήθηκε στις παράνομες ουσίες)  περισσότερα από 30 φαρμακευτικά προϊόντα περιείχαν κάνναβη. Η «φαρμακευτική» κάνναβη ανακουφίζει από χρόνιους πόνους, επιληψία και δερματικά νοσήματα, και χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση συμπτωμάτων καρκίνου, πάρκινσον, σκλήρυνσης κατά πλάκας, ρευματοπάθειες κ.ά. Θα απαγορεύεται η ιατρική χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο.

3. Επειδή στο ΣΥΡΙΖΑ ένα σύμπλεγμα με το κρατικό μονοπώλιο το έχουν, και με τα σοβαρά θέματα καλό είναι να μην παίζουμε, ούτε σκέψη για παραγωγή σε δημόσια έκταση και υπό κρατικό διοίκηση. Σε τι έχει πετύχει το κράτος για να πετύχει σε αυτό; Αναγκαστικά λίγες άδειες μόνο σε ιδιώτες και με αυστηρό έλεγχο. Ας διορίσουν κάπου αλλού τους αφισοκολλητές τους. Ούτε σκέψη για καλλιέργεια από πολλούς μικροπαραγωγούς, εκτός και δεν αναφερόμαστε πια σε φαρμακευτική κάνναβη, αλλά κατευθυνθούμε σε ελεύθερη ανοικτή καλλιέργεια παραγωγής και χρήσης κάνναβης. Αυτό όμως είναι άλλη κουβέντα και άλλο νομοσχέδιο. Και δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θέλει να το πιάσει. Κουβέντα να γίνεται, να περνά η ώρα με τον φρέντο καπουτσίνο.

4. Το Ημερολόγιο γράφει Οκτώβριος 2017. Για την ΕΕ ήδη η χρήση ιατρικής κάνναβης είναι νόμιμη στην Αυστρία, τη Βρετανία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Γερμανία κ.ά. Δεν θα κάνουμε κάτι ριζοσπαστικό ή κάτι που δεν γίνεται ήδη κάπου αλλού.

5. Και εγώ, όπως και η πλειοψηφία όσων πολιτών υποστηρίζουμε τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, ξεχωρίζουμε τη χρήση της αποκλειστικά σε ασθενείς. Οι ψεκασμένοι μπάφοι που θα ακούσουμε όλοι μας τις επόμενες ημέρες, θα ξεπεράσουν τις μπούρδες για τις αλλαγές «φύλλου» (με 2 λ!) στα 15χρονα. Όταν το 40% των πολιτών πιστεύουν ότι τους ψεκάζουν, μοιραία έτσι θα γίνεται ο διάλογος. Αλλά, κάποτε, θα πρέπει όλοι να μάθουμε να συζητάμε σοβαρά. Δεν υπάρχει μόνο το «να αφήνουμε τα θέματα στους ειδικούς». Το βασικό είναι «να αφήνουμε τα θέματα στους λογικούς». Έτσι ίσως να απαντήσουμε γιατί επιλέγουμε κάθε χρόνο να πεθαίνουν 300 άτομα από κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, και γιατί το 40% των κρατουμένων στις φυλακές κρατείται για υποθέσεις που αφορούν παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.  

6. Η κυβέρνηση «πρότυπο» (σύμφωνα με πολλά ελληνικά κόμματα) της Κύπρου πρόσφατα στις 26/07/2017 ενέκρινε στο Υπουργικό της Συμβούλιο το νομοσχέδιο που αφορά την καλλιέργεια και διάθεση της ιατρικής κάνναβης στην κυπριακή επικράτεια. Ο υπουργός Υγείας, κος Παμπορίδης, αναφέρθηκε σε 2 άδειες και ότι επιδιώκουν «να προσελκύσουμε start ups, νέες επιχειρηματικές προσπάθειες νέων ερευνητών, οι οποίοι θα έρθουν στην Κύπρο για να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι είναι νόμιμη η καλλιέργεια και η εμπορική εκμετάλλευση της ιατρικής κάνναβης, προκειμένου να εμπλακούν σε ερευνητικά προγράμματα». Από τον Φεβρουάριο του 2017 είχαν ετοιμάσει σχετική οδηγία. Καμία σχέση με τους αρπακόλλα του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, δεν ξέρω αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει απάντηση στη γελοία ερώτηση της ΝΔ περί «τι πίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και δεν μας δίνει;». Η αντιπολίτευση οφείλει να είναι χρήσιμη, όχι ανόητη.

7. Το 2013 με την ψήφιση του ν.4139 επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που εξαιρεί την κλωστική κάνναβη Cannabis sativa L από τα ψυχοτρόπα φυτά (όπως η cannabis indica), άνοιξε ο δρόμος για την καλλιέργειά της στην Ελλάδα, μετά την απαγόρευσή της το 1957. Το ΦΕΚ με το ρυθμιστικό πλαίσιο, βάσει του οποίου ποιος και πώς μπορεί να καλλιεργεί την κλωστική κάνναβη και να εμπορεύεται τα προϊόντα, έμεινε στο «συρτάρι» και εκδόθηκε 3 χρόνια μετά! (Βέβαια, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί προβοκατόρικα ότι την πόρτα στην κάνναβη την άνοιξε η ΝΔ το 2013! Τι όχι;). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης επιδοτείται από το 1990, και για το 2015 η συνολική καλλιεργούμενη έκταση κλωστικής κάνναβης στην Ευρώπη έφτασε τα 252.240 στρέμματα.  

8. Η ΝΔ μασάει και παίζει στο παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ, ξεγυμνώνοντας τη «μεταρρυθμιστική» προβιά του Κυριάκου, και αποκαλύπτοντας  ένα βαρύ συντηρητικό φοβικό προφίλ που της στερεί ψήφους από προοδευτικούς πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει ψήφους, αν και νομίζει, απλά φτιάχνει ένα «προοδευτικό» προφίλ με ν/σ που θα είχαν ψηφιστεί ήδη επί κυβέρνησης ΓΑΠ, (αλλά τότε, μαζί με τους αγανακτισμένους της ΝΔ και των ναζί, έριχνε τα κάγκελα για την εξουσία), και υπογράφει και κάποια μεταρρυθμιστικά (αν και συντηρητικά και λειψά) νομοσχέδια, να έχει να αφηγείται κάτι πέρα από τα μνημόνια. Το Ποτάμι περνάει, έστω και έτσι, κάποια από τα νομοσχέδια που είχε στο δικό του πρόγραμμα. Οι πολίτες κερδίζουν. Χάνει ο φόβος, η προκατάληψη, η ακινησία, η συντήρηση.

​9.​ Το βασικότερο: το νομοσχέδιο θα συγγράφει και θα μπει σε διαβούλευση, αλλά λογικά δεν θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή. ​O ΣΥΡΙΖΑ (βγάλε έξω κάποιους φοβικούς βουλευτές του) δεν έχει ​την πλειοψηφία να το περάσει. Το Ποτάμι είναι το μοναδικό κόμμα που έχει θετική γνώμη με συγκεκριμένους όρους ακόμα και για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης με ερωτήσεις στη Βουλή. ​Το ΚΚΕ θα ​συνεχίσει το γνωστό τροπάριο μπίζνες-καπιταλισμός-χειραγώγηση, η Χρυσή Αυγή και οι Λεβέντηδες τ​α παραμύθια για τους εχθρούς της πατρίδας, οι ΑΝΕΛ τον γνωστό αχταρμά λέμε ό,τι να 'ναι - υποσχόμαστε ό,τι να 'ναι - ψηφίζουμε ό,τι να 'ναι -η καρέκλα να είναι στη θέση της, η ΔΗΣΥ προτιμά να λέει παρών αντί να ψηφίζει. Οπότε λογικά το ν/σ δεν περνάει.

​10. Για το προσωπικό γλαστράκι στο μπαλκόνι που είχε προτείνει το 1997 ο ΓΑΠ (και για το παράδειγμα της Ουρουγουάης) νομοθετικά ισχύει ό,τι και πριν, και ούτε πρόκειται να αλλάξει κάτι στο άμεσο μέλλον.

Θυμάμαι ότι στα 17 μου είχα γράψει μία εργασία στο λύκειο για την προώθηση της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης (και μερικά ακόμα πιο ριζοσπαστικά). Μόνο που δεν είχαν φρικάρει οι καθηγητές με την άποψή μου. Φτάνω στα 45 χρόνια μου, και η συζήτηση περί φαρμακευτικής  κάνναβης εξακολουθεί να προκαλεί τα ίδια ρίγη στη συντηρητική μουχλιασμένη ραχοκοκαλιά της χώρας «όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες». Καιρός να τολμήσουμε να πάμε μπροστά. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ