Πολιτικη & Οικονομια

Μαχαίρι σε ΔΕΚΟ, Άμυνα, Δημόσιο το 2018, αν δεν πιαστούν οι στόχοι

Η υπερφορολόγηση στράγγιξε τους πολίτες 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
373574-771215.jpg

Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση για την πορεία των εσόδων. Τα τελικά συμπεράσματα συμπεράσματα για τον αν η χώρα είναι εντός ή εκτός στόχων, θα εξαχθούν στο τέλος του μήνα, οπότε και θα συγκεκριμενοποιηθεί η συζήτηση με τους δανειστές για τη δημοσιονομική προοπτική.

Καθώς δε η υπερφορολόγηση έχει στραγγίξει τους πολίτες και είναι πια φανερό ότι δεν μπορεί να καλύψει ένα ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό, η κυβέρνηση στρέφεται σε μέτρα ποτυ αφορούν περικοπές στην Άμυνα, το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, ώστε να καταφύγει σε περίπτωση αποτυχίας 

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν εντοπίσει καθυστερήσεις στις περικοπές των αμυντικών δαπανών για το 2015 και το 2016, αφού έναντι συνολικής περικοπής 600 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί, έγιναν περικοπές λίγο περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ, ενώ και για το 2017 υπάρχει πρόβλεψη για μικρή αύξησή τους.

Στο Δημόσιο αναμένεται η επανεξέταση κάποιων από τα επιδόματα «ειδικών κατηγοριών» που δίνονται στο ευρύτερο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, στις αναπτυξιακές εταιρίες των δήμων και ίσως των ειδικών μισθολογίων. Η γενική εντολή είναι στο πλαίσιο της επανεξέτασης των δαπανών να εντοπιστούν όλες οι κακές (μη παραγωγικές) δαπάνες και να περιοριστούν όσο αυτό είναι δυνατό.

Κατά την ίδια πηγή, το μεγάλο κεφάλαιο των ΔΕΚΟ θα ανοίξει από τη στιγμή που θα πρέπει να συσταθεί και να λειτουργήσει το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και κατ’ επέκταση η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών. Ως γνωστόν, η ΕΔΗΣ θα έχει ως στόχο επανεξετάσει το σύνολο εσόδων και δαπανών των 13 επιχειρήσεων που θα αναλάβει ώστε να βελτιώσει τα οικονομικά τους στοιχεία. Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι πλέον προβληματικές από τις δημόσιες επιχειρήσεις, που είναι οι συγκοινωνιακές εταιρίες του Λεκανοπεδίου, θα κληθούν να επανεξετάσουν το λειτουργικό τους κόστος, στο οποίο περιλαμβάνεται και το προσωπικό. Είναι πολύ πιθανό στα σχέδια αναδιάρθρωσης που θα ζητηθούν από τις διοικήσεις να υπάρχουν απαιτήσεις και για τη μείωση του προσωπικού.

Παρά την καθυστέρηση που υπάρχει στο θέμα της σύστασης του οργανισμού του νέου υπερταμείου, η πίεση που υπήρχε από την 1η αξιολόγηση για τη σύστασή του αναμένεται πλέον να κορυφωθεί, αφού οι δανειστές θεωρούν ότι η κυβέρνηση σκόπιμα καθυστερεί τη σύσταση του υπερταμείου για να προστατεύσει τις ΔΕΚΟ από περικοπές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ