Πολιτικη & Οικονομια

Ο Κούλογλου καταγγέλλει το Ευρωκοινοβούλιο για λογοκρισία - Πόσα σκίτσα, όμως, έκοψε ο ίδιος; (εικόνες)

Το χειρόγραφο μήνυμα του σκιτσογράφου Κώστα Μητρόπουλου βάζει τα πράγματα στη θέση τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
372826-770038.jpg

«Το δικαίωμα στην καλλιτεχνική δημιουργία και στην ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Το πολιτικό χιούμορ και η σάτιρα είναι κομβικές έννοιες της Δημοκρατίας από την εποχή του Αριστοφάνη. Μόνο τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα δεν τις ανέχονται» αναφέρει σε επιστολή του προς τον Γκι Φερχόφστατ o Στέλιος Κούλογλου.

Ο ευρωβουλευτής εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της κοσμήτορος Catherine Bearder να λογοκρίνει ελληνικές γελοιογραφίες που θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της έκθεσης «EU turns 60: A Cartoon Party». Όλα καλά μέχρι εδώ.

Υπάρχει όμως μια οπτική του θέματος που παρέμεινε στο σκοτάδι και την οποία φέρνει στη δημοσιότητα με χειρόγραφο σημείωμά του ο Κώστας Μητρόπουλος. Όπως αναφέρει ο γνωστός σκιτσογράφος, ο πρώτος που «λογόκρινε» (για τους δικούς του λόγους) αρκετές γελοιογραφίες ήταν ο ίδιος ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Ειδικότερα, ο κ. Μητρόπουλος εξηγεί ότι τα σκίτσα προέρχονται από έκθεση γελοιογράφων στην Αθήνα. Ο αριθμός τους; 150. Επομένως, ο κ. Κούλογλου δεν έκοψε 12, όπως έκανε η κα Catherine Bearder, αλλά 122, μιας και στο Ευρωκοινοβούλιο εστάλησαν προς έκθεση τα 28.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ευρω-ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο κ. Κούλογλου ανέφερε, πάντως, ότι η λογοκρισία ενέπνευσε την καλλιτεχνική δημιουργία αφού οι σκιτσογράφοι απάντησαν με ειδικά σκίτσα. Παράλληλα, σημείωσε ότι σεβόμενος πάντα «το δικαίωμα κάθε ευρωβουλευτή να υποστηρίζει τις πεποιθήσεις του», έχει προσφύγει στο Σώμα των Κοσμητόρων κατά της απόφασης «ζητώντας τους να αναθεωρήσουν έχοντας ως γνώμονα την προστασία της Ελευθερίας του Λόγου και των πραγματικών αξιών της Ε.Ε.».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

20/09/2017

Προς: Κ. Guy Verhofstadt, ευρωβουλευτή και πρόεδρο της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στην Ευρώπη (ΑLDE)

Με μεγάλη μου λύπη σας απευθύνω αυτή την επιστολή, καθώς θέλω να σας επιστήσω την προσοχή σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Όπως ήδη πιθανότατα ξέρετε, ένα άνευ προηγουμένου περιστατικό λογοκρισίας έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από ένα μέλος της πολιτικής ομάδας.

Μαζί με τον ευρωβουλευτή Patrick Le Hyaric, oργανώνουμε την έκθεση γελοιογραφίας «EU turns 60: A Cartoon Party», με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης της Ρώμης. Όπως οφείλαμε, υποβάλαμε στην κα Catherine Bearder, την αρμόδια κοσμήτορα, όλο το περιεχόμενο της έκθεσης που ήταν γελοιογραφίες πολιτικού χιούμορ. Προς μεγάλη μας έκπληξη η κοσμήτορας λογόκρινε σχεδόν τις μισές.

Το δικαίωμα στην καλλιτεχνική δημιουργία και την ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η αβάσιμη απόφαση την προσβάλλει. Το πολιτικό χιούμορ και η σάτιρα είναι κομβικές έννοιες της Δημοκρατίας από την εποχή του Αριστοφάνη. Μόνο τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα δεν τις ανέχονται.

Θέλουμε να αναγνωρίσουμε παρ' όλα αυτα ότι η απόφαση της ενέπνευσε ένα νέο κύμα καλλιτεχνικής δημιουργίας καθώς σε όλη την Ευρώπη δημοσιεύονται νέες πολιτικές και χιουμοριστικές γελοιογραφίες. Μάλιστα ο διάσημος Βέλγος σκιτσογράφος Pierre Kroll μάς έστειλε ένα σκίτσο του σε ένδειξη συμπαράστασης. Από τη Σουηδία έως την Ιταλία και από την Ολλανδία έως τη Ρωσία πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν καλύψει την απόπειρα λογοκρισίας με επικριτικά άρθρα. Σας επισυνάπτω ορισμένα από τα σκίτσα που μας ζητήθηκε να αφαιρέσουμε από την έκθεση, όπως και το σκίτσο του Pierre Kroll, ώστε να διαπιστώσετε και μόνος σας την απουσία εμπρηστικών ή προσβλητικών στοιχείων προς τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχω προσφύγει κατά της απόφασης της κας Bearder στο Σώμα των Κοσμητόρων, ζητώντας τους να αναθεωρήσουν έχοντας ως γνώμονα την προστασία της ελευθερίας του λόγου και των πραγματικών αξιών της ΕΕ.

Κ. Verhofstadt, είστε γνωστός για την πίστη σας στην ευρωπαΐκή Δημοκρατία και για την εκλεκτή αίσθηση του χιούμορ σας. Σεβόμενος πάντα το δικαίωμα κάθε ευρωβουλευτή να υποστηρίζει στις πεποιθήσεις του, οφείλω να σας πω ότι η στάση της κυρίας Bearder είναι επιζήμια για την ALDE και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σκεφτείτε μονάχα ότι πολλοί δημοσιογράφοι που κάλυψαν το περιστατικό αναρωτήθηκαν τι θα μπορούσε να έχει συμβεί εάν δεν ήταν και φιλελεύθερη!

Σας ευχαριστώ που λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν σας το περιστατικό.

Με εκτίμηση,

Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής GUE/NGL

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ