Πολιτικη & Οικονομια

Ο Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (εικόνες, video)

Το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
370781-765940.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Διήμερη επίσκεψη στην ΑΘήνα πραγματοποιεί ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22.34 Αντιφώνηση Μακρόν: «Ήλθε η ώρα η Ελλάδα να ξανακοιτάξει προς το μέλλον, όχι εφαρμόζοντας κανόνες που έχουν αποφασίσει άλλοι».

22.20 Προσφόνηση Προκόπη Παυλόπουλου στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Επί τάπητος: Κυπριακό, τουκρικές προκλήσεις, Σκοπιανό, αλβανική πρόκλητικότητα.

20.44 Ο Γάλλος πρόδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργούς αποχωρούν μαζί με τις συζύγους τους από την Πνύκα με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Γάλλου προέδρου.

19.55 Ο Μακρόν ξεκινά την ομιλία του στην Πύκνα στα ελληνικά

  • (ελληνικά):Σε αυτό το μέρος οι αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω τον λόγο εδώ στο ίδιο μέρος ενώπιον σας, το ξέρω, είναι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο,. Γι' αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις Αρχές αλλά ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που με κάλεσε να μιλήσω από εδώ
  • (γαλλικά): Δεν ξέρω αν τα χειροκροτήματα είναι για να σταματήσω τα ελληνικά ή επειδή το έκανα!
  • Τα κυριότερα σημεία της ομιλιάς Μακρόν ο οποίος πρότεινε από την Πνύκα οδικό χάρτη αλλαγής της Ευρώπης: ΕΔΩ

19.35 Ομιλία Τσίπρα στην Πνύκα

  • Αγαπητέ Εμανουέλ σου υπενθυμίζω ότι τον πολίτη που δεν συμμετείχε στα κοινά τον αποκαλούσαν «ιδιώτη». Το θυμίζω για να δείξω πόσο σημαντική θεωρούσαν τη συμμετοχή οι αρχαίοι Έλληνες. Η παρουσία μας αποκτά έναν συμβολισμό που ξεπερνά τα σύνορα. Αυτή η γωνιά ακτινοβολεί οικουμενικότητα.
  • Στέλνουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τον διάλογο για ένα νέο συμβόλαιο δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Για μια επανίδρυση. Ισονομία μεταξύ των πολιτών και των κρατών.
  • Δεν είναι μόνο δική μας διαπίστωση, ότι η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση μετατράπηκε σε πολιτική. Διεύρυνε τις ανισότητες μεταξύ των κρατών - μελών και των πολιτών της και απομάκρυνε την Ευρώπη από τις ιδρυτικές της αξίες. Πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων που δεν λογοδοτούν στους πολίτες.
  • Έτσι περάσαμε από την Ευρώπη των πολιτών, στην Ευρώπη των τραπεζιτών. Η Ευρώπη άφησε έδαφος στο σκοτάδι της μισαλλοδοξίας. Αυτή την Ευρώπη πρέπει να την αλλάξουμε. Χρειαζόμαστε την ορμή της νιότης αλλά και την σωφροσύνη της πείρας. Και είναι αυτή που επιβάλλει να αναστοχαστούμε στην Ιστορία και να ξανά σχεδιάσουμε το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί αυτή είναι η πολιτική και ηθική υποχρέωση της δικής μας γενιάς Εμανουέλ, απέναντι στους ιδρυτές της Ευρώπης που την οραματίστηκαν. Αλλά και στους νέους της Ευρώπης και τις μελλοντικές γενιές.
  • Σε ένα κόσμο που μεταμορφώνεται, η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει αν θέλει να επιζήσει. Η αδράνεια θα σημάνει και την παρακμή της. Θα ήθελα να διακηρύξω τη θέλησή μας να συμμετάσχουμε στη μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ευρώπη. Σε μια κατεύθυνση Δημοκρατίας και προόδου. Γιατί μόνο έτσι θα έχει μέλλον. Ο Μαρξ χαρακτήρισε κάποτε τη γαλλική εξέλιξη της κομμούνας του Παρισίου ως έφοδο στον ουρανό. Χρειαζόμαστε μια δημοκρατική και ειρηνική έφοδο, αλλά στη γη, όχι στον ουρανό. Στα πραγματικά προβλήματα των Ευρωπαίων που αναζητούν λύσεις.
  • Πιστεύω ότι πρέπει και μπορούμε να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Ένα μέλλον που θα έχει θεμέλια στις κοινές αξίες του χθες και θα απαντά στις ανάγκες του σήμερα. Να μην επιτρέπουμε την εκχώρηση κυριαρχίας από τα μέλη να σημαίνει υποχώρηση. Αληθινά δημοκρατικούς θεσμούς, ισότιμη συμμετοχή στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Οργανική και οικονομική ενότητα. Όχι μόνο νομισματική αλλά και οικονομική ένωση.
  • Οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όσο διαρκεί η κοινωνική απόκλιση ανάμεσα στα κράτη μέλη και στις κοινωνίες. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να μετατραπεί σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης. Σε μία οικονομική και νομισματική ένωση η αλληεγγύη δεν είναι διάβημα προς τους ισχυρούς ούτε παραχώρηση ορισμένων μελών σε άλλα. Είναι προϋπόθεση. Η σημερινή λειτουργία ως μηχανισμού που διευρύνει αποκλίσεις την καθιστά όχι μόνο ευάλωτη. Αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης. Με εργαλεία επιμερισμού.
  • Σε αυτό το προγραμματικό πλαίσιο θα μπορούσε να έχει ουσιασχτικό ρόλο ένας ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που θα υπόκειται σε λογοδοσία, όπως ο κάθε ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Επισημαίνω τη χρησιμότητα ενός κοινού προϋπολογισμού. Γιατί έχουμε εξωτερικά πλεονάσματα χωρίς εσωτερικό μηχανισμό αναδιανομής και κανόνες αυστηρούς που δυστυχώς δεν ισχύουν για όλους. Αφήνουμε ανεξέλεγκτες τις χώρες που καταγράφουν τεράστια πλεονάσματα, ενώ ελέγχουμε τις χώρες με προβλήματα. Κι έτσι το χάσμα Βορά - Νότου, αντί να κλείνει, διευρύνεται συνεχώς. Πρέπει και μπορούμε να τολμήσουμε και στην κοινωνική πολιτική. Όσο χρειαζόμαστε έναν ΥΠΟΙΚ, τόσο χρειαζόμαστε κι έναν υπουργό για την κοινωνική πολιτική.
  • Έχει σημασία ένας κοινός προϋπολογισμός. Έχουμε, σήμερα, την ανισορροπία χωρίς την αναγκαία αντιστάθμιση, έχουμε αυστηρούς κανόνες που δεν ισχύουν για όλους. Ελέγχουμε τις χώρες γαι τα ελλείμματα αλλά αφήνουμε ανεξέλεγκτες τις χώρες με θηριώδη πλεονάσματα. Έτσι το χάσμα αντί να κλείνει διευρύνεται διαρκώς.
  • Χρειαζόμαστε το ίδιο σημαντικά και έναν Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής. Είναι ζωτική ανάγκη να συγκροτήσουμε ισχυρό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων για προώθηση της σύγκλισης προς τα πάνω. Πρέπει και μπορούμε να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας, του ελέγχου και της λογοδοσίας στους πολίτες.

19.32 Επεισόδια στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μεταξύ ΜΑΤ και ΛΑΕ

19.30 Στην Πύκνα Τσίπρας και Μακρόν

18.10 Κοινή Συνέντευξη Τύπου

Τσίπρας:

  • Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για όλη την Ευρώπη και φυσικά για την Ελλάδα, που πραγματοποιώντας μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι γυρίζει σελίδα.  
  • Η χώρα αλλάζει σελίδα, όπως δείχνουν και όλα τα στοιχεία για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε στο τέλος της περιπέτειας, υπογράμμισε και αναφέρθηκε στο στόχο του ρυθμού ανάπτυξης 2% για φέτος.
  • Είχα την ευκαιρία να αναφέρω στον Γάλλο πρόεδρο πως γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει στη Γαλλία και επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενισχύοντας τις ελληνογαλλικές σχέσεις. 
  • Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Ελπίζω πως και οι θεσμοί θα συμβάλλουν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
  • Οι επενδυτές μας εμπιστεύονται πλέον.
  • Είναι σημαντικό για την Ευρώπη, η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Αυτό θα είναι θετικό για τους λαούς όλης της Ευρώπης.
  • Καλωσορίζω το γεγονός ότι μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν ήρθαν εκπρόσωποι σημαντικών γαλλικών εταιριών. Συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και σε άλλους τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η ενέργεια, η αγροτική ανάπτυξη, η άμυνα και οι μεταφορές.
  • Συζητήσαμε και για την Τουρκία, πόσο σημαντική είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών.
  • Έχει ιδιαίτερη αξία η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και για τους λαούς των χωρών μας, αλλά και για την προώθηση δημοκρατικών αξιών στην γείτονα χώρα.

Μακρόν:

«Η ελληνική κρίση σιγά-σιγά ξεπερνιέται. Χαιρετίζω όλες τις προσπάθειες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και τη δική σας δράση κ. πρωθυπουργέ για το κλείσιμο των δύο αξιολογήσεων. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάκαμψη. Θέλω να στηρίξω την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και μέχρι το επόμενο καλοκαίρι να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Βλέπουμε για πρώτη φορά να διαφαίνονται θετικά στοιχεία στην Ελλάδα. Ήρθα συνοδευόμενος από μεγάλη γαλλική αντιπροσωπεία επιχειρηματιών που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει στην ανάπτυξη και να στηρίξει τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις. Επιθυμούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα». 

17.25 Στο «Σταύρος Νιάρχος» Μπριζίτ Τρονιέ και Μπέτυ Μπαζιάνα 

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επέλεξε η σύντροφος του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα για να συναντήσει τη σύζυγο του Γάλλου προέδρου Μπριζίτ Τρονιέ.

Όταν ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε την επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπουλο, η Μπριζίτ Τρονιέ έφυγε από το Προεδρικό Μέγαρο.

Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας υποδέχτηκε η Μπέτυ Μπαζιάνα. Η σύντροφος του Έλληνα πρωθυπουργού επέλεξε για την περίσταση ένα αμάνικο μίντι λευκό φόρεμα το οποίο συνδύασε με μπεζ πέδιλα. 

Μετά το ΚΠΙΣΝ, οι δύο κυρίες επισκέφθηκαν τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

15:48: Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντάται με τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι «ορόσημο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις που είναι στενές παραδοσιακά, η επίσκεψή σας» και πρόσθεσε πως «η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει την έξοδο και της Ευρώπης από την κρίση». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ιδιαίτερος τόπος, από το λόφο της Πνύκας, όπου έκανε τα πρώτα της βήματα η Δημοκρατία, για τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λάβουμε, ώστε να κάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική για τις γενιές που έρχονται».

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε τα συλλυπητήριά του στον Γάλλο πρόεδρο για τα θύματα του τυφώνα Ίρμα στις Γαλλικές Αντίλλες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος από την πλευρά του, επισήμανε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός της χώρας του, από την ανάληψη των καθηκόντων του και είναι πολύ σημαντικό που αυτή η επίσκεψη γίνεται στην Ελλάδα. «Για μένα η Ελλάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό», είπε χαρακτηριστικά. 

«Μετά τις μεταρρυθμίσεις και τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση» πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

14:30: Συνέντευξη Τύπου

Εμανουέλ Μακρόν

«Σας ευχαριστω πολύ κ. Πρόεδρε για τα θερμά σας λόγια. Από χθές η Γαλλία θρηνεί μετά τον τυφώνα (...) και να σας ευχαριστήσω για τα λόγια σας και για άλλες χώρες που έχουν πληγεί, πολλοί λαοί είναι θύματα αυτής της φυσικής καταστροφής» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι προτεραιότητα για τη χώρα του αποτελούν δράσεις για την καταπολέμιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Όλη η κυβέρνησή μου και οι υπουργοί της Γαλλίας θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Έγιναν πολλές θυσίες από τους Έλληνες» τόνισε ο κ. Μακρόν και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει μία δυνατή Ευρώπη κοντά στις αξίες της.

14:15: Παρασημοφόρηση του Γάλλου Προέδρου από τον Πρ. Παυλόπουλο

Με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος παρασημοφορήθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Σας απονέμω την ανώτατη διάκριση του ελληνικού κράτους ως αναγνώριση όλων εκείνων τα οποία, είμαι βέβαιος, θα πράξετε τόσο για τη συνέχιση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών μας, όσο και για τη διασφάλιση (mettre «en marche») της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

13:59: Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται αυτήν την ώρα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όπου τον υποδέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο ανδρών.

13:40: Στο Σύνταγμα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρό κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου τον υποδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης. 

13:12: Έφτασε ο Μακρόν στην Αθήνα

Ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί υποδέχθηκαν τον γάλλο πρόεδρο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στις 19:05 ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα, όπου τον Γάλλο Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου και της συζύγου του στην Αθήνα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο (21.00-23.00).

Την Παρασκευή, το πρόγραμμα ξεκινά στις 10.00 το πρωί, με την πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ε. Μακρόν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στις 11:45 ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδευόμενος από την σύζυγό του, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6), όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

Στις 12:00-13:15 θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει στις 13:30-14:45 γεύμα του Ε.Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Στις 14:45-15:15, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ, ενώ στις 15:15 θα αναχωρήσει μαζί με την σύζυγό του και την συνοδεύουσα αντιπροσωπεία, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου στις 16.00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρησή του από την χώρα μας.

 

 Οι μπίζνες

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο  Εμανουέλ  Μακρόν θα συνοδεύεται από πλήθος Γάλλων επιχειρηματιών και επικεφαλής οργανισμών, οι οποίοι θα συναντηθούν με «βαριά ονόματα» του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. 

Η Le Figaro αναδεικνύει σήμερα το γεγονός ότι από τους 40 περίπου επιχειρηματίες που θα συνοδεύσουν τον Γάλλο πρόεδρο, οι δέκα είναι επικεφαλής (και όχι απλώς εκπρόσωποι) των μεγαλύτερων και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων της Γαλλίας, δηλαδή των Τotal, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie.

Σύμφωνα με πληροφορίες  το γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται κατά κύριο λόγο σε υποδομές (κυρίως το νερό -ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ- αν και από  ελληνικής πλευράς εμφανίζονται μεγάλες αντιρρήσεις, ιδίως για το νερό, που έχει στο παρελθόν αποτελέσει «λάβαρο του ΣΥΡΙΖΑ» κατά των αποκρατικοποιήσεων...), στον τουρισμό, ιδίως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, στην ενέργεια και στις συγκοινωνίες, ενώ είναι από καιρό γνωστή η προσπάθεια να μετέχουν ενεργά γαλλικές εταιρίες στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα -και φυσικά για την προοπτική συνεκμετάλλευσής τους.

Να σημειωθεί ότι θετικό υπόβαθρο εκτιμάται ότι αποτελεί η ήδη υπάρχουσα συνεργασία των ΕΛΠΕ με τη γαλλική ΤΟΤΑL. Επίσης ένας άλλος μεγάλος τομέας στον οποίον στοχεύουν τα γαλλικά επιχειρηματικά και επενδυτικά ενδιαφέροντα είναι ο τομέας του φαρμάκου, στον οποίο η Ελλάδα διαθέτει σημαντική και δραστήρια παρουσία με διεθνή ακτινοβολία.

Έντονο (και συγκεκριμένο, από τη Societe Generale) ενδιαφέρον υπάρχει από γαλλικής πλευράς για την Τράπεζα Αττικής, ενώ προκαταρκτικές νύξεις έχουν γίνει από πλευράς Γαλλίας και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Φυσικά, οι αμυντικές προμήθειες ενδιαφέρουν πάντα τη Γαλλία και η ελληνογαλλική συνεργασία σε αυτόν τον τομέα είναι μακρόχρονη και σημαντική -από οικονομικής άποψης- για τη γαλλική πολεμική βιομηχανία, και σίγουρα θα εξετασθούν στη διάρκεια των εδώ επαφών υπουργών και επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον κ. Μακρόν. Αλλά η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η εκ των πραγμάτων περιστολή των αμυντικών δαπανών δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ελπίδας (τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον) για τους Γάλλους ενδιαφερόμενους.   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.