Πολιτικη & Οικονομια

Φοροδιαφυγή ξενοδοχείων: Σχετική συμμόρφωση

7 ακραίες περιπτώσεις στους 712 ελέγχους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
368112-761089.jpg

Μόλις 7 ακραίες περιπτώσεις φοροδιαφυγής στους 712 ελέγχους (κάτι λιγότερο από 1%), εντόπισαν μέχρι στιγμής οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια φέος το καλοκαίρι.

Όπως διέρρευσε από την ΑΑΔΕ, οι διασταυρώσεις στοιχείων περιλάμβαναν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ Ιουνίου, επίσκεψη στα σάιτ των ξενοδοχείων και λήψη πληροφοριών από ελεγκτές που παρίσταναν τους πελάτες, ενώ τα πεδία σύγκρισης αφορούσαν πληρότητα και τιμές.

Η ΑΑΔΕ αναφέρει 7 ακραίες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, δίχως να τις κατονομάζει:

  • Τέσσερα ξενοδοχεία, τεσσάρων αστέρων και πάνω, με περισσότερα από 300 δωμάτια, που παρουσιάζουν απόκλιση πάνω από 1 εκ. ευρώ. Απ΄ αυτά, τα  δυο  βρίσκονται στη Ρόδο, ένα στην Κέρκυρα κι ένα  στην Ηλεία.
  • Δυο ξενοδοχεία, στην Ανατολική Αττική και στη Σαντορίνη, που εμφάνισαν μηδενική δήλωση ΦΠΑ, αν και είχε προηγηθεί προληπτικός έλεγχος και ήξεραν ότι ελέγχονται στενά
  • Ένα ξενοδοχείο στη Χαλκιδική που εμφανίζει αδικαιολόγητες αποκλίσεις.

Και οι 712 επιχειρήσεις ήταν και στο περυσινό δείγμα της ΑΑΔΕ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα φέτος να εμφανίσουν αυξημένο τζίρο κατά 21%. Η υπηρεσία λέει ότι η αύξηση τζίρου οφείλεται τόσο στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, όσο και στη συμμόρφωση πολλών ελεγχομένων. 

(Σ.Σ. Η ΑΑΔΕ δεν αναφέρει στοιχεία για περιπτώσεις μικρότερων αποκλίσεων, ούτε  για πλήρως συμμορφωμένες επιχειρήσεις).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ