- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Νέες αποκαλύψεις για τις επαφές Τσίπρα – Παππά με το καθεστώς Μαδούρο
Σχετικά με το «μυστικό» ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας στη Μόσχα το 2013
Νέες αποκαλύψεις, σχετικά με το «μυστικό» ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Νικολάς Μαδούρο στη Μόσχα το 2013 και τις επαφές που έκανε με τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα αλλά και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, για να εξασφαλίσει βοήθεια εν όψει της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.
Οπως αποκαλύπτει πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ο Αλέξης Τσίπρας την περίοδο 2012-2013 είχε ξεκινήσει επαφές με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βενεζουέλα, ενώ όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει κάποια συγκεκριμένη βοήθεια από αυτές τις χώρες, στράφηκε στο Εκουαδόρ, στην Αργεντινή και τη Βραζιλία.
Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η άφιξη κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μόλις δύο μήνες μετά τις επαφές Τσίπρα στη Μόσχα, ενώ αποκαλύπτεται επίσης ότι στη συνάντηση της Μόσχας συμμετείχε και στενός συνεργάτης του Μαδούρο, υπεύθυνος για οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, καθώς με τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε και η πιθανότητα σύναψης εμπορικών συμφωνιών της Βενεζουέλας με την Ελλάδα, κυρίως στους τομείς του πετρελαίου και των τροφίμων.
Ένα από τα θέματα, πάντως, τα οποία φέρεται να συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον Ιάσωνα Πιπίνη που υπογράφει το ρεπορτάζ, ήταν η πιθανότητα η Ελλάδα να προμηθευτεί πετρέλαιο από το καθεστώς του Μαδούρο, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Εμπορική συνεργασία
Τον Ιούλιο του 2013 ο κ. Τσίπρας είχε μεταβεί στη Μόσχα, μαζί με τον Νίκο Παππά, για να συναντήσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Το ραντεβού είχε κλείσει ο ίδιος ο Μαδούρο λίγες μέρες πριν. Οπως διαβεβαιώνει αξιόπιστη πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, Τσίπρας και Παππάς περίμεναν επί δύο ημέρες σε ξενοδοχείο της Μόσχας το ραντεβού με τον Μαδούρο.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν εμφανίστηκε και αντ’ αυτού παρουσιάστηκαν ο αντιπρόεδρος της χώρας Ελίας Χάουα και ακόμη δυο κυβερνητικά στελέχη.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν διέψευσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Ε.Τ.», ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει καμία απάντηση για τις επαφές και τις συζητήσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο.
Στη συνάντηση στη Μόσχα συμμετείχε και ο εξ απορρήτων του Νικολάς Μαδούρο, Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ, υπεύθυνος για οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές του καθεστώτος με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και ο Τεμίρ Πόρας, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας σε εκείνη τη συνάντηση «ζήτησε στήριξη από τον Νικολάς Μαδούρο» και επιπλέον να μεσολαβήσει στη Ρωσία, η οποία φέρεται να ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ απίστευτα ανταλλάγματα για να τον στηρίξει, «όπως να της παραχωρήσει μια αεροπορική βάση στην Κρήτη». «Θέλω βοήθεια από τη Ρωσία, αλλά όχι και να γονατίσω μπροστά της», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρώην υπουργός της Βενεζουέλας υποστηρίζει πως «ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμούσε να τους δείξει να καταλάβουν πως ήθελε να κατακτήσει την εξουσία αλλά χωρίς να χρειαστεί η Ρωσία να πάρει την ηγεμονική θέση που είχαν κάποτε οι ΗΠΑ. Είπε πως ήταν αδύνατον να τους δώσει την αεροπορική βάση στην Κρήτη, που ζητούσαν».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δυο πλευρές συζήτησαν και πιθανή εμπορική συνεργασία Ελλάδας-Βενεζουέλας στον τομέα του πετρελαίου και των τροφίμων, με τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων.
Άγνωστο παραμένει με ποια ιδιότητα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς θα λειτουργούσαν ως μεσάζοντες ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, καθώς εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρισκόταν στην κυβέρνηση αλλά στην αντιπολίτευση, ενώ σε εκείνη τη συνάντηση δεν συνοδεύονταν από εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται πως ένα μήνα μετά, τον Αύγουστο του 2013, ο Νίκος Παππάς μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στη διαχείριση off shore εταιριών, Αρτέμη Αρτεμίου, ταξίδεψαν στη Βενεζουέλα, αυτή τη φορά μαζί με εκπροσώπους ελληνικής εταιρίας πετρελαιοειδών, όπου, μεταξύ άλλων, είχαν συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας, με στελέχη της κρατικής εταιρίας πετρελαίου PDVSA και με στελέχη του τηλεοπτικού σταθμού Telesur.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο (τότε) Συνασπισμός δεν είχε βγάλει καμία ανακοίνωση ούτε για τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με μέλη της κυβέρνησης Μαδούρο στη Μόσχα ούτε και για το ταξίδι στη Βενεζουέλα και τις εκεί επαφές του Νίκου Παππά.
Επαφές σε Εκουαδόρ, Αργεντινή και Βραζιλία
Σύμφωνα με ανώτατη πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, ο εξ απορρήτων του Νικολάς Μαδούρο, Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ, είναι εκείνος που πρώτος εισηγήθηκε στον Μαδούρο να μη μεσολαβήσει στους Ρώσους για τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν αξίζει να μεσολαβήσεις στη Ρωσία για αυτόν τον Ελληνα πολιτικό», φέρεται να είπε ο Αρβελάιζ στον Μαδούρο αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τσίπρα στη Μόσχα.
Ο Αρβελάιζ ανήκει στη λεγόμενη «ομάδα των Γάλλων», μια ομάδα νέων κυβερνητικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας, που ανατράφηκαν στη Γαλλία και τους οποίους είχε καλέσει ο Ούγο Τσάβες να εργαστούν για την «μπολιβαριανή επανάσταση». Στην ίδια ομάδα ανήκει και ο Τεμίρ Πόρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί της «ομάδας των Γάλλων», αλλά και ένας σημαντικός Γάλλος διανοούμενος που είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με το καθεστώς, «δεν εμπιστεύονταν τον Ελληνα πολιτικό Αλέξη Τσίπρα». Ο Νικολάς Μαδούρο φέρεται να ήταν επιφυλακτικός με τον κ. Τσίπρα, σε αντίθεση με τον Ούγο Τσάβες, ο οποίος φέρεται να είχε διαφορετική αντίληψη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας πρότειναν στον Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί στο Εκουαδόρ, στην Αργεντινή και στη Βραζιλία για να ζητήσει βοήθεια και στήριξη. Λίγο καιρό μετά, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ταξίδεψε στις χώρες αυτές.
«Ενα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στο Εκουαδόρ, στην Αργεντινή και στη Βραζιλία αλλά και εκεί βρήκε πόρτες κλειστές», επισημαίνει ο πρώην υπουργός της Βενεζουέλας. «Οταν ο Αλέξης συνειδητοποίησε ότι ούτε η Βενεζουέλα ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα ούτε και οι άλλες λατινοαμερικανικές χώρες θα μπορούσαν να του εγγυηθούν κάποια συγκεκριμένη βοήθεια, εγκατέλειψε την ιδέα της εξόδου από το ευρώ και έγινε… φιλοευρωπαϊστής», δηλώνει ο πρώην αξιωματούχος της Βενεζουέλας.
Στην Αθήνα, το 2013, το κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με 5 επιβαίνοντες
Αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και το ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, το καλοκαίρι του 2013, προσγειώθηκε στην Αθήνα κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με πέντε επιβαίνοντες.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα, το αεροσκάφος παρέμεινε στην Αθήνα για μία μέρα και την επομένη αναχώρησε. Η επίσκεψη αυτή δεν ανακοινώθηκε ποτέ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν έγινε γνωστό ούτε ποιοι επέβαιναν στην πτήση ούτε και ο σκοπός της επίσκεψης, μόλις δυο μήνες μετά τα ταξίδια Τσίπρα και Παππά σε Μόσχα και Βενεζουέλα.
Σε κάθε περίπτωση, η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, που έδωσε την άδεια προσγείωσης, δεν είχε προσκαλέσει στην Ελλάδα αξιωματούχους της Βενεζουέλας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να αρνηθεί στο κυβερνητικό αεροσκάφος να προσγειωθεί.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμη ούτε στο ερώτημα που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή για το αν ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Μαχέντ Χαλίλ έχει επισκεφθεί τη χώρα μας την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο κ. Νίκος Παππάς είχε παραπέμψει τον κ. Βενιζέλο στο υπουργείο Εξωτερικών για να πληροφορηθεί αν ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας, με το ιδιωτικό αεροσκάφος του οποίου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είχε ταξιδέψει στην Καραϊβική, έχει έρθει στην Ελλάδα και για ποιο λόγο.
Το χρονικό των επαφών
ΙΟΥΛΙΟΣ 2013
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς ταξιδεύουν στη Μόσχα για να συναντήσουν τον Νικολάς Μαδούρο. Γίνονται επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013
Ο Νίκος Παππάς μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στη διαχείριση off shore εταιριών, Αρτέμη Αρτεμίου, ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα. Ο Νίκος Παππάς μεταβαίνει και στην Καραϊβική με το ιδιωτικό λίαρ τζετ αμφιλεγόμενου Λιβανέζου επιχειρηματία, τον οποίον οι ΗΠΑ ερευνούν για πολύ σοβαρές υποθέσεις.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013
Προσγειώνεται στην Αθήνα κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με πέντε επιβαίνοντες.
ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Απορρίπτουμε την Ελλάδα που δημιουργείτε», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς στην ομιλία του στη Βουλή
«Δεν είναι μαγικές συνταγές. Είναι αποτέλεσμα προσπάθειας και κοινής λογικής», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών
Πόσο θα δώσετε για ένα δείπνο 4 ατόμων
«Ο κ. Μητσοτάκης ενός παράλληλου σύμπαντος» σημειώσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού
Αναμένεται αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη
«Βλέπουμε τι εννοεί η Κυβέρνηση, όταν μιλάει για Ψηφιακή Δικαιοσύνη»
Από 18 Δεκεμβρίου σε ισχύ το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»
Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.