Πολιτικη & Οικονομια

Δικαστές και Εισαγγελείς προς κυβέρνηση: Θέλετε να μας υποτάξετε, όπως στην Τουρκία και την Πολωνία

Στα άκρα η κόντρα νομοθετικής κι εκτελεστικής εξουσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
364923-754653.jpg
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έπειτα από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που έχουν δεχθεί από πρωτοκλασάτους υπουργούς, Δικαστές και Εισαγγελείς στέλνουν ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση με μια σκληρή ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι συντελείται μια συστηματική προσπάθεια υποταγής και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης με στόχο να λειτουργεί ως κυβερνητικός μηχανισμός. Παράλληλα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει πως πλέον «υπουργοί και Βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος Δικαστών και Εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του κυβερνητικού έργου», αναφέροντας μάλιστα πως ακολουθούν το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός. Υπουργοί και Βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος Δικαστών και Εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του Κυβερνητικού έργου. Επιχειρούν έτσι να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και ‘’γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος’’, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Για τις εξελίξεις στην Πολωνία έχει εκδοθεί ήδη αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών στον Πρόεδρο της Χώρας και υπάρχει μεγάλο κύμα διεθνών αντιδράσεων. Ο δικαστικός έλεγχος των νόμων, που θωρακίζει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από κρατικές αυθαιρεσίες, θεωρείται πλέον εμπόδιο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Στην Ελλάδα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπερασπίστηκε, όπως ήταν υποχρεωμένη, με σθένος και αποφασιστικότητα τη Συνταγματική νομιμότητα. Προτάξαμε θεσμικά θέματα και εμποδίσαμε τους σχεδιασμούς που επιχειρήθηκαν από άμισθους συμβούλους του Πρωθυπουργού και κυβερνητικούς παράγοντες για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών κατά παράβαση ρητών συνταγματικών επιταγών.

Εμποδίσαμε ακόμη τους σχεδιασμούς κυβερνητικών παραγόντων σε σειρά ζητημάτων που αφορούσαν νομοθέτηση αντίθετη προς το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό δίκαιο και στηρίξαμε δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι λόγω της δικαιοδοτικής κρίσης που εξέφεραν, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την εχθρότητα ορισμένων.

Στην απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησαν από τότε τους πιο βρώμικους μηχανισμούς που διαθέτει το Κράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων «δημοσιογράφων» - έμμισθων κονδυλοφόρων. Οι εντολείς τους καλύπτονται συχνά πίσω από «ασυλίες» και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους. Οι ίδιοι οι εντολοδόχοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αφού οι συκοφαντίες και οι μηχανορραφίες είναι το κύριο επάγγελμά τους.

Στο στόχαστρο αυτών των κύκλων μπήκε από χθες και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, που σήκωσε μεγάλο βάρος της ανυποχώρητης μάχης της Ένωσης για την Δικαστική Ανεξαρτησία και την Δημοκρατία, με έωλες και ανυπόστατες λασπολογίες. Διαμηνύουμε στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους ότι η Ένωσή μας θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να φοβάται από τέτοιου είδους πιέσεις, που αντίθετα δυναμώνουν την προσήλωσή μας.

Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια αδηφάγο εκτελεστική εξουσία, που επιθυμεί με τη χρήση κάθε μέσου να δρα ανεξέλεγκτη, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτήν ως θεσμού αγγίζει μετά βίας το 13% (το χαμηλότερο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες).

Νέα επίθεση κατά της Δικαιοσύνης από Πολάκη και Σκουρλέτη

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης επιτίθεται συνεχώς και με αήθεις χαρακτηρισμούς προς τους δικαστές και τις αποφάσεις τους, με τελευταία επίθεση την ανάρτηση του στο Facebook εναντίον του Αρείου Πάγου.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνεντεύξεις του στην «Realnews» και την «Εποχή» υποστήριξε πως υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι της Δικαιοσύνης που κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και υπερβαίνουν τα όρια της εξουσίας τους

«Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, προφανώς και η δικαστική εξουσία. Με απόλυτο σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, πρέπει ο καθένας να κινείται εντός των συνταγματικών ορίων του», αναφέρει στη Realnews.

Στις συνεντεύξεις του, ο υπουργός μιλά για την πορεία και τους στόχους της κυβέρνησης στον νέο ορίζοντα που διαμορφώθηκε μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης «που μας δίνει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε πρωτοβουλίες και να επιταχύνουμε σειρά από νομοσχέδια» (Εποχή). Επίσης τοποθετείται για τα σημαντικότερα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και, παράλληλα, αναπτύσσει τους σχεδιασμούς του για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, του συμβασιούχους στην καθαριότητα, την πρόθεση για αποσύνδεση της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με αυτές των ευρωεκλογών καθώς «η ταύτισή τους χρονικά αλλοιώνει το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών» (Realnews).

Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει (Εποχή) ότι «η επίλυση των προβλημάτων επιπέδου καθημερινότητας άπτονται των μεγάλων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έχουμε δεσμευτεί πως θα υλοποιήσουμε» και επισημαίνει την αναγκαιότητα για συντονισμό και συνέργειες μεταξύ των υπουργείων για την αποτελεσματικότητα και την υλοποίηση των σχεδιασμών. Βάλλει κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η στάση της «χαρακτηρίζεται από μηδενισμό και ισοπεδωτική προσέγγιση στο οτιδήποτε». Σημειώνει ότι η έξοδος στις αγορές πρέπει να εντάσσεται σε ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει πέρα από την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική, διαφορετικά θα είναι μια κίνηση με περιορισμένη εμβέλεια. Εκτιμά ότι αυτή η στρατηγική δεν καταφέρνει να διευρύνει το ακροατήριο της ΝΔ γιατί έχει κουράσει.

Σχολιάζοντας (Realnews) τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας ποδηγέτησης των θεσμών και δημιουργίας «κλίματος Βενεζουέλας», ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει πως «η έλλειψη σοβαρότητας σε συνδυασμό με την υιοθέτηση της ακροδεξιάς ρητορείας και τις διχαστικές κορόνες σαν αυτές του αντιπροέδρου της Ν.Δ., γεννούν θλίψη για την ποιότητα του πολιτικού λόγου του κ. Μητσοτάκη».

Υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει άμβλυνση των διαφορών ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον παλαιό δικομματισμό, τονίζοντας ότι αυτή η διαφορά «προκύπτει από τη μη υιοθέτηση της λογικής των μνημονίων από τη παρούσα κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που την υιοθετεί απόλυτα».

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν δέχεται μια εξεταστική για την περίοδο Βαρουφάκη, σχολιάζει ότι «ο πρώην υπουργός είναι αλήθεια ότι αρέσκεται στο να λέει πολλά» και θέτει το ερώτημα: «Αλήθεια, όμως, τι θα εξετάσει μια τέτοια επιτροπή, γιατί δεν υιοθετήσαμε τελικά τις προτάσεις του κ. Βαρουφάκη για παράλληλο σύστημα πληρωμών;».

«Όταν εκλείψουν οι ειδικές συνθήκες που οδήγησαν στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θα το καταλάβετε», αναφέρει, ερωτηθείς αν η λήξη της κυβερνητικής θητείας σηματοδοτεί και τη λήξη της συνεργασίας με το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Ως προς το θέμα της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και εάν θεωρεί ότι θα έκανε καλό ένα «φρεσκάρισμα», ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι «πάντα η αποτελεσματικότητα είναι το υπ΄ αριθμόν ένα ζήτημα για μια κυβέρνηση και σε αυτό το πεδίο θα κριθούμε τελικώς. Το πώς θα το επιτύχουμε κάθε φορά και με ποιο σχήμα, κρίνεται από τον πρόεδρο της κυβέρνησης».  Ερωτηθείς εάν θα ήθελε, για παράδειγμα, τον Νίκο Φίλη στη «νέα κυβέρνηση», απαντά: «Ασφαλώς, και όχι μόνο τον Νίκο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ