Πολιτικη & Οικονομια

Ο Γιώργος Προκοπάκης για τα περί κουλτούρας του Πιτσιόρλα

«Όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος» 

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
362828-750710.jpg

Σκληρή κριτική στον Στέργιο Πιτσιόρλα, με αφορμή τις δηλώσεις του περί μεταρρυθμίσεων και κουλτούρας, ασκεί με ανάρτησή του στο Facebook ο Γιώργος Προκοπάκης. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «Πιτσιόρλας και Σπίρτζης (ή Δρίτσας, ή Σκουρλέτης) είναι οι όψεις του ιδίου νομίσματος. Αμφότερες οι όψεις μιλούν πολύ, πουλώντας φούμαρα, σε διαφορετικά ακροατήρια». Η ανάρτηση του κ. Προκοπάκη έχει ως εξής:

Ζήτημα κουλτούρας, λοιπόν. Τώρα ησυχάσαμε!

Ο κ. Πιτσιόρλας μας λέει πως δεν είναι ζήτημα μεταρρυθμίσεων μόνον, αλλά και κουλτούρας. Δίνει και παραδείγματα. Το εντελώς συμπτωματικό είναι πως τα παραδείγματά του είναι όλα αυτά για τα οποία χτυπιόντουσαν όσοι μιλούσαν για μεταρρυθμίσεις από το 2010 (και παλιότερα, βέβαια), ενώ ο ίδιος τηρούσε σιγήν ιχθύος - είχε και τις δικές του δουλειές να κάνει που χτυπούσαν ακριβώς στις στρεβλώσεις - ενώ ο περονίσκος στον οποίο ομνύει και το κηφηναριό που μας κυβερνά δεν δίσταζαν να διαλύουν τη χώρα για ψύλλου πήδημα. Η κουλτούρα είναι το στρίβειν δια του αρραβώνος. Γιατί θέλει γενιές να αλλάξει - όσο μια κυβέρνηση δεν στέκεται αποφασιστικά πίσω από τις μεταρρυθμίσεις. Ας πούμε λοιπόν, για την κουλτούρα και την αλλαγή της.

Πρώτα απ' όλα, ας πούμε, να κρίνονται όλοι εκ του αποτελέσματος. Όταν έχεις αναλάβει δέσμευση ως χώρα (τρίτο μνημόνιο) να κάνεις ιδιωτικοποιήσεις €6,5 δις., το δίνεις στον πωλητή σου. Αυτός, αφού έχει σχεδόν ένα χρόνο στη θέση και έχει μάθει τα κατατόπια, δεσμεύεται για ιδιωτικοποιήσεις €2,5 δις. εντός του 2016. Επιτυγχάνει μόλις το 20% του στόχου, δηλαδή €500 εκατ. Τι τον κάνεις; Τον απαλλάσσεις από τα καθήκοντά του; Όχι βέβαια! Τον κάνεις υπουργό. Είναι η περίπτωση Πιτσιόρλα. Ως υπουργός δεσμεύθηκε δημοσία εντός τριών μηνών να έχει αναπτυξιακό πλάνο. Στους πέντε μήνες είχαμε μια έκθεση ιδεών για τις start ups από το υπουργείο και κάποιες φωτό με τους Κινέζους του Ψηνάκη. Εννιά μήνες μετά, δεν έχουμε δει αναπτυξιακό πλάνο. Μάθαμε όμως πως είναι ζήτημα της δικής μας κουλτούρας. Στην προηγούμενη θέση του, το Σεπτέμβριο 2016 διαβεβαίωνε πως σε ένα μήνα θα μπει μπουλντόζα στο Ελληνικό. Καλό 2018 να λήξει το συμβατικό. Τίνος την κουλτούρα πρέπει να αλλάξουμε;

Από τον κυβερνήτη τι περιμένεις; Να σου λέει για την κουλτούρα ή να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Μαθαίνουμε πως πρόβλημα κουλτούρας έχει και η επιχειρηματική τάξη. Σώπα καλέ! Γιατί δεν προχωράει το πακέτο Γιουνκέρ; Επειδή οι επιχειρηματίες έχουν μάθει μόνο να παίρνουν και δεν βάζουν ιδία συμμετοχή. Να προδιαγράψει κανείς ένα - ΕΝΑ μόνο - πρότζεκτ, επενδυτικώς ελκυστικό και να πάρει το βαλιτσάκι του να βρει κάπου στον κόσμο, στα νησιά Βανουάτου αν χρειασθεί, έναν επενδυτή που θα είναι ευχαριστημένος με 14% απόδοση κεφαλαίων σε επένδυση με μεγάλη μόχλευση (τα λεφτά Γιουνκέρ - άρα ενδεχομένως με μεγαλύτερη ακόμη απόδοση) δεν το κάνουμε γιατί περιμένουμε να αλλάξει η κουλτούρα του Καλογρίτσα και των υπολοίπων της επιχειρηματικής τάξης. Το ίδιο με τα ΣΔΙΤ.

Τάχουμε ξαναπεί. Πιτσιόρλας και Σπίρτζης (ή Δρίτσας, ή Σκουρλέτης) είναι οι όψεις του ιδίου νομίσματος. Αμφότερες οι όψεις μιλούν πολύ, πουλώντας φούμαρα, σε διαφορετικά ακροατήρια. Το νόμισμα έχει κοπεί για να εξυπηρετεί τον περονισμό. Τα φούμαρα, δηλαδή υποσχέσεις και δεσμεύσεις που κανείς δεν ενδιαφέρεται να τηρήσει, παρέχονται αφειδώς. Βλέπετε, ακόμη δεν έχουμε μάθει να κρίνουμε από το έργο αλλά από το μπλα, μπλα.

Το ενδιαφέρον εν προκειμένω είναι η φυσιολογική κατάληξη της σκέψης περί κουλτούρας - τριπάκι στο οποίο μπήκε ο συνεντευξιαστής πρώτος. Ευρείες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις! Δεν μπορεί να παραχθεί έργο; Κανένα πρόβλημα! Δε ρωτάμε γιατί, δεν χρεώνουμε ευθύνες στους υπευθύνους, δεν κοιτάμε τις πολιτικές, βρήκαμε το φάρμακο που θεραπεύει πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν. Όταν τα βρουν οι κρατιστές της αριστεράς με τους κραττιστές της δεξιάς, θα αρχίζει να αλλάζει η κουλτούρα. Οι επιχειρηματίες θα θέλουν πια να βάζουν τα λεφτά τους, λόγω συναίνεσης.

Δεν μπορώ να αντισταθώ στην πρόκληση. Να θυμίσω πως από το ίδιο ιστολόγιο εκπορεύθηκε πριν ένα χρόνο η θέση "ο Μουζάλας γέφυρα με τον καλό ΣΥΡΙΖΑ". Τώρα έχουμε τον Πιτσιόρλα. Σε μερικούς μήνες θα βρούμε κι άλλους για συμπλήρωση του κάδρου ή για αντικατάσταση ώστε να συνεχίζεται η ίδια συζήτηση αενάως. Να αλλάξουμε την κουλτούρα λοιπόν. Με σποτάκια "τρώτε νόστιμο, τρυφερό και φθηνό χοιρινό", "ομόλογα ΕΤΒΑ" και τέτοια. Άσε που μπορεί να χώσει κάνα μάθημα στο σχολικό πρόγραμμα ο Γαβρόγλου.

Ας πούμε στους καλούς φίλους της Μεταρρύθμισης πως το μνημόνιο Τσίπρα είχε προϋπολογισμό €94 δισ. Η Ελλάδα έπρεπε να συνεισφέρει €8,5 δις. (6,5 ιδιωτικοποιήσεις, 2 πλεονάσματα). Η παταγώδης αποτυχία της προσπάθειας ιδιωτικοποιήσεων ήταν ένας από τους λόγους που η συνεισφορά θα γίνει από πλεονάσματα, καμιά δεκαριά δις., εκ των οποίων τα έξι είναι υποχρεωτικός εσωτερικός δανεισμός και φέσια, δηλαδή στραγγαλισμός της οικονομίας. Ε ας αλλάξουμε κουλτούρα, είναι τόσο απλή η λύση!

Εύχομαι καλή επιτυχία στις συναινέσεις. Ως πρώτο πιλοτικό έργο προτείνω την ανάθεση της φύλαξης χρηματαποστολών στον Παλαιοκώστα. Έτσι αλλάζει η κουλτούρα, out of the box».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ