- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μέι προς Τσίπρα: Δείξτε ευελιξία για να αποφύγουμε το ναυάγιο στο Κυπριακό
Το Λονδίνο σε ρόλο διαμεσολαβητή ζητεί απ’ όλες τις πλευρές να βάλουν «νερό στο κρασί τους» και να προβούν σε υποχωρήσεις
Η επίλυση του Κυπριακού απαιτεί «ηγετική στάση» και «ευελιξία» απ’ όλους τους εμπλεκομένους. Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα η Τερέζα Μέι. Το τηλεφώνημα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και της Βρετανίδας ομολόγου του έγινε το πρωί της Τετάρτης.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι «εξήρε τον εποικοδομητικό ρόλο που αμφότερες οι πλευρές (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) έχουν παίξει για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε και τόνισε ξανά ότι υπάρχει μία σημαντική ευκαιρία για να αξιοποιηθεί».
Η πρωθυπουργός της Γηραιάς Αλβιώνας έστειλε, επίσης, το μήνυμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εδώ και θα κάνει ό, τι μπορεί για να υποστηρίξει μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Σε ρόλο διαμεσολαβητή η Μ. Βρετανία
Με τη φημολογία για ενδεχόμενη μετάβαση της Μέι στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας να είναι έντονη, κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο επιμένουν ότι η Μ. Βρετανία είναι έτοιμη να εκπροσωπηθεί στο «κατάλληλο» επίπεδο, αρκεί να υπάρξει σημαντική πρόοδος προς την επίλυση του Κυπριακού.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της Συμφωνίας της Ζυρίχης (υπεγράφη το 1959), Ελλάδα, Μ. Βρετανία και Τουρκία αποτελούν εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Διπλωματικές πηγές παρουσιάζουν την επιστροφή του υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν ως μια «αναβαθμισμένη» προσπάθεια του Λονδίνου να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των εμπλεκομένων.
Ενδεικτικό του ρόλου που επιδιώκει να διαδραματίσει η Μ. Βρετανία στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού αποτελεί και η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της Μέι με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκειά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός κάλεσε τον Τούρκο σουλτάνο να επιδείξει ευελιξία, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την εξεύρεση λύσης.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελβετία επιστρέφει την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες., κίνηση που ερμηνεύεται ως μια ύστατη προσπάθεια της ηγεσίας των Ηνωμένων Εθνών για να αποφευχθεί το ναυάγιο στο Κυπριακό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα επτά σημεία που παραθέτει ο υφυπουργός Υγείας
Η ανάρτηση της υπουργού Εργασίας και η ανακοίνωση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης
Η Πνινάτ Γιανάι μοιράστηκε στιγμιότυπα από την οικογενειακή της απόδραση στη Μύκονο
3.083 πυρκαγιές από την έναρξη της αντιπυρικής – 830 μόνο τον Αύγουστο
«Σημαντικός ο ρόλος Ελλάδας και Ιορδανίας ως πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή», δήλωσε ο ΠτΔ
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Αύριο τα εγκαίνια της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά
Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις από ολόκληρη τη χώρα
«Αποκαθίσταται μία μεγάλη κοινωνική αδικία», δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Θεωρώ τον Τσίπρα τελείως δευτερεύον πολιτικό μέγεθος», τόνισε ο υπουργός Υγείας
«Αξίζουν εκατομμύρια και η αξιοποίησή τους θα γίνει προς όφελος των πολιτών»
Τι αναφέρει ο Γρηγόρης Δημητριάδης σε άρθρο του για τον υπερτουρισμό
Προσοχή σε γονικές παροχές και αναδρομικά
Πόσο νομικά εφικτό είναι να κατέβει στις επόμενες εκλογές o καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής;
Οι αποφάσεις της τελευταίας ημέρας στην Προεδρία της Βουλής και οι αυξήσεις στους μισθούς
Πότε θα δουν τις αυξήσεις οι 8.500 δικαιούχοι
«Απένταξη δεν σημαίνει ακύρωση»
Τι προβλέπει το deal με τη Ρώμη
Ποιοι συνταξιούχοι πληρώθηκαν και ποιοι ακολουθούν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.