Συμβασιούχοι: αδικημένοι ή ευνοημένοι;
Οι καλοί πελάτες των πολιτικών έχουν προτεραιότητα
Το 1994 ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο ένας νόμος που έμεινε στην ιστορία με το όνομα του υπουργού που τον εισηγήθηκε. Ήταν ο νόμος Πεπονή που προέβλεπε ότι οι διορισμοί στο δημόσιο θα γίνονται μέσα από μια ανεξάρτητη αρχή, το ΑΣΕΠ. Ο νόμος είχε σκοπό να δημιουργήσει ένα αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων και να σταματήσει τη συναλλαγή μεταξύ πολιτικών και πολιτών για τις θέσεις στο δημόσιο.
Ο νόμος Πεπονή ήταν ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού, όμως άφηνε ορθάνοιχτη μια πόρτα για να παρακάμπτονται οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Την ώρα που χιλιάδες υποψήφιοι με προσόντα διαγωνίζονταν για να κερδίσουν μια θέση εργασίας στο δημόσιο, κάποιοι άλλοι στριμώχνονταν στα πολιτικά γραφεία για να κερδίσουν μια θέση συμβασιούχου, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αργά ή γρήγορα οι συμβασιούχοι θα μονιμοποιηθούν.
Υπάρχουν άνθρωποι που για λίγα μόρια απέτυχαν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και έμειναν έξω από το δημόσιο, υπάρχουν και άλλοι που δεν πήγαν καν να δώσουν εξετάσεις και κέρδισαν άνετα μια μόνιμη θέση δημοσίου υπαλλήλου. Οι συμβασιούχοι μέχρι να διοριστούν παρακαλούσαν να προσληφθούν με σύμβαση. Μόλις προσλαμβάνονταν άρχιζε ο αγώνας για να γίνουν μόνιμοι.
Στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 απαγορεύτηκε ρητά η μονιμοποίηση συμβασιούχων, ώστε να αποκλειστεί η παράκαμψη του ΑΣΕΠ. Θεωρητικά το Σύνταγμα έβαλε τέλος σε μια από τις πιο δυνατές λειτουργίες του πελατειακού συστήματος. Αλλά και πάλι δεν έκλεισαν όλα τα παραθυράκια. Σε πολλούς διαγωνισμούς η προϋπηρεσία είχε υψηλή μοριοδότηση. Έτσι, οι καλοί πελάτες των πολιτικών είχαν και πάλι προτεραιότητα, αφού μόνο αυτοί είχαν την προϋπηρεσία ως συμβασιούχοι.
Όσοι από αξιοπρέπεια ή αδυναμία δεν είχαν πρόσβαση στο πελατειακό αλισβερίσι, ξεκινούσαν από χειρότερη θέση, ακόμη και στις προσλήψεις που γίνονταν με διαγωνισμούς. Αυτοί ήταν οι αδικημένοι του συστήματος. Και όμως, σαν αδικημένοι εμφανίζονται όσοι είχαν την εύνοια να προσληφθούν με αδιαφανείς διαδικασίες και να έχουν δουλειά για πολύ καιρό.
Όταν οι συμβασιούχοι παρακαλούσαν να διοριστούν, ήταν εκείνοι το αδύναμο μέρος απέναντι σε ισχυρούς πολιτικούς. Με το που διορίζονταν, εντάσσονταν σε ομάδες συμφερόντων και αποκτούσαν πολιτική δύναμη, την οποία χρησιμοποιούσαν για να πετύχουν τον τελικό τους σκοπό: να γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι.
Οι συμβασιούχοι έπιασαν δουλειά στο δημόσιο γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η σύμβασή τους προβλέπει εργασία για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα όμως γνώρισαν ότι όποιος μπαίνει στο δημόσιο, δύσκολα βγαίνει. Εμφάνιζαν τον αυτό τους σαν όμηρο και πετύχαιναν τη συμπαράσταση ψυχοπονιάρηδων πολιτικών και δημοσιογράφων, που ήταν πονετικοί μόνο για τους ευνοημένους τους συστήματος και όχι για τους πραγματικά αδικημένους που –παρά τα προσόντα τους– παρέμεναν άνεργοι ή ετοιμάζονταν να φύγουν στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απαιτούσε από δήμους να κρατήσουν για πάντα συμβασιούχους, που προσέλαβαν για λίγο, και ας μη μπορούν να τους πληρώσουν. Ζητούσε από δήμους τουριστικών περιοχών να κρατούν όλο τον χρόνο καθαριστές που χρειάζονται μόνο το καλοκαίρι. Και δεν δίσταζε να πιέζει για την παραβίαση του Συντάγματος.
Το παλιό πολιτικό σύστημα ευθύνεται για τη γιγάντωση του πελατειακού συστήματος. Η γιγάντωση αυτή σπατάλησε πόρους και είναι μια από τις κύριες αιτίες της χρεοκοπίας. Στην περίοδο της μεταπολίτευσης είχαμε όμως και απόπειρες θεσμικού εκσυγχρονισμού, οι οποίες έστω και αν ήταν ατελείς, ήταν βήματα προόδου για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χωρά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για μια ακόμη φορά, αναβιώνει και πολλαπλασιάζει τα κακά του παλιού πολιτικού συστήματος.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς υπολογίζεται το ποσό
«Από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιλέγει τον διάλογο» είπε ο πρωθυπουργός
Η συζήτηση δεν πρέπει να αφορά την ανακύκλωση φθαρμένων προσώπων, αλλά την ανάγκη για θεσμικά κόμματα τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύονται σε επεξεργασμένο πρόγραμμα και πολιτικές αρχές
Μια συζήτηση αφιερωμένη στο θέμα του βιβλίου του «Η Μεγάλη Επιστροφή»: την ελληνική οικονομία, τις προκλήσεις της, τα λάθη που προηγήθηκαν αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες από τη Λατινική Αμερική: Από τον Πινοσέτ και τον Εσκομπάρ στις σύγχρονες Δημοκρατίες», του Ιάσονα Πιπίνη
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το βιβλίο του «Ιθάκη» στη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη σεζόν να γυριστεί στην Αθήνα
Στο πρώτο 15ημερο του Φεβρουαρίου η συνάντηση με τον Ερντογάν
Βίντεο του υπουργού Υγείας από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.