Πολιτικη & Οικονομια

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την Πρωτομαγιά

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει ουσιαστικά με το τέταρτο Μνημόνιο που έχει την υπογραφή των κ. Τσίπρα - Καμμένου, σημειώνει η ΝΔ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
352124-730477.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

131 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, οι αγώνες της εργατικής τάξης για εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν πάντα επίκαιροι, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Πρωτομαγιά.

Σημειώνει πως σήμερα, που η κυριαρχία των αγορών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιτίθενται με σφοδρότητα στα εργασιακά δικαιώματα ακυρώνοντας στην πράξη κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, η Εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Προσθέτει ότι η κυβέρνηση έδωσε μια τεράστια μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων για την ύπαρξη και τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου στην Ελλάδα. Μάχη που, όπως σημειώνει - στην περίπτωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει θετική έκβαση και συνεχίζεται.

Από τη μεριά της, η Νέα Δημοκρατία, στο μήνυμά της για την Πρωτομαγιά, τονίζει: «Τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων διασφαλίζονται με μεταρρυθμίσεις και αλήθεια ,που θα φέρουν νέες δουλειές και ευκαιρίες, πρωτίστως για τη νέα γενιά».

Παράλληλα, προσθέτει πως η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή. Κατηγορεί την κυβέρνηση για «ανικανότητα» που «έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα ο φετινός εορτασμός να συμπέσει ουσιαστικά με το τέταρτο Μνημόνιο που έχει την υπογραφή των κ. Τσίπρα - Καμμένου».

Η ΝΔ προσθέτει πως η συγκυβέρνηση από τότε που ανέλαβε την εξουσία, επιφυλάσσει διαρκώς δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς αδυνατεί να διασφαλίσει μια υποτυπώδη κανονικότητα για τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. 

«Η σημερινή μέρα είναι σταθμός και αφετηρία μνήμης για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, τους αγώνες και τις κατακτήσεις τους», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Απευθυνόμενη σε όσους θεωρούν ότι η επιμονή στη λιτότητα είναι η μόνη απάντηση στο δημοσιονομικό αδιέξοδο, η Φώφη Γεννηματά σημειώνει πως «οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αγωνιστούμε ξανά για την πλήρη εργασία, τους αξιοπρεπείς μισθούς, τη ριζική αντιμετώπιση της ανεργίας, την κοινωνική προστασία. Μόνο έτσι θα ανακόψουμε τον λαϊκισμό και τις ακροδεξιές φωνές που τρέφονται από την ανασφάλεια και τρέφουν με τη σειρά τους τον διχασμό».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, εξέφρασε την ελπίδα «η Πρωτομαγιά του 2017 να αποτελέσει πραγματική αφετηρία νέων μεγάλων δυναμικών εργατικών λαϊκών αγώνων, ανασύνταξης του κινήματος για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης".

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ένα θα έπρεπε να είναι το αίτημα: Ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα απεγκλωβίσει την Ελλάδα από την κρίση. Ένα σύστημα συντάξεων, πρωτίστως για τις νέες γενιές».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σημειώνουν πως «ο αγώνας για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος είναι το μήνυμα του φετινού εορτασμού της Πρωτομαγιάς».

Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, οι ΑΝΕΛ δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα και για τη δραστική αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Κορυφαία και συμβολική ημέρα», που «αντικατοπτρίζει την στήριξη όλων μας στον εργαζόμενο και μοχθούντα βιοπαλαιστή» χαρακτηρίζει η Ένωση Κεντρώων την εργατική Πρωτομαγιά. «Η Πρωτομαγιά σημαίνει κάτι πολύ παραπάνω, σημαίνει πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους για να μπει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης και να βγει από τα μνημόνια και την κρίση», προσθέτει στην ανακοίνωσή της.

«Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο που κυριαρχεί η δογματική λιτότητα, η συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και η αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους», τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της.

Ακόμα, υπογραμμίζει πως «η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν είναι απλά μια κοινωνική αναγκαιότητα αλλά μια εθνική πολιτική προτεραιότητα. Για αυτό η μόνη λύση είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να ασκηθούν προοδευτικές πολιτικές χωρίς λαϊκισμούς, υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνίας».

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ