Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: «Υψώνεται ξανά στην Ευρώπη πολιτικό ανάχωμα απέναντι στον λαϊκισμό»

 «Επανέρχονται στο προσκήνιο οι δυνάμεις της κοινής λογικής και της πολιτικής μετριοπάθειας»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
351384-728985.jpg
ΑΠΕ

Την πεποίθησή του ότι «υψώνεται ξανά στην Ευρώπη ένα ισχυρό πολιτικό ανάχωμα απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού» εξέφρασε, μιλώντας, σήμερα, Τρίτη 25 Απριλίου, στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Πάνου Καζάκου με τίτλο: «Η Δραχμή δεν (θα) είναι η λύση», ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Μιλώντας για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Ο ευρωσκεπτικισμός ενισχύεται και αυτό εκφράζεται τα τελευταία χρόνια με την ενίσχυση εθνικιστικών και λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων. Το όραμα που συγκίνησε ολόκληρες γενιές Ευρωπαίων για μια Ευρώπη ευημερίας, ασφάλειας και δικαιωμάτων, μοιάζει να ξεθωριάζει. Το Brexit ήταν η πιο επώδυνη έκφραση αυτής της τάσης. Όσοι όμως πιστεύουμε σε αυτό το όραμα και όσοι θεωρούμε ότι τα ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα της δικής μας χώρας είναι στην πρώτη ταχύτητα της Ε.Ε., οφείλουμε να δράσουμε εγκαίρως. Έτσι ώστε ο στόχος μιας ισχυρής Ευρώπης που εξασφαλίζει σταθερότητα, συνεργασία και οικονομική ανάπτυξη να γίνει ξανά ελκυστικός. Η προχθεσινή πρωτιά και διαφαινόμενη τελική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, ήταν μια βαθιά ανάσα για όσους πιστεύουμε σε αυτές τις αξίες.  Όπως ήταν και το αποτέλεσμα των ισπανικών, των αυστριακών και των ολλανδικών εκλογών».

 

«Το 2017», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «επανέρχονται στο προσκήνιο οι δυνάμεις της κοινής λογικής και της πολιτικής μετριοπάθειας. Αυτό είναι ασφαλώς μια θετική εξέλιξη για την Ευρώπη συνολικά. Δεν σας κρύβω ότι προσωπικά χαίρομαι διπλά για την πρωτιά του Μακρόν στον πρώτο γύρο και την αναμενόμενη νίκη του στο δεύτερο γύρο. Παρά την διαφορετική μας ιδεολογική αφετηρία, η ατζέντα μας έχει πολλά κοινά στοιχεία. Λιγότερους φόρους, μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Η δική μου πρόταση στον ελληνικό λαό για το νέο ελληνικό πατριωτισμό μέσα στην Ευρώπη έχει κοινές αναφορές με τη ρητορική του Μακρόν».

 

Επέκρινε τη στάση του κ. Τσίπρα στις γαλλικές εκλογές υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στήριξε ανοιχτά τον κ. Μελανσόν.  Ο οποίος με τη σειρά του αρνήθηκε να επιλέξει μεταξύ της κυρίας Λεπέν και του κ. Μακρόν.  Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι αυτά που ενώνουν τα πολιτικά άκρα του εθνολαϊκισμού είναι περισσότερα από αυτά που τα χωρίζουν. Με όση αξιοπιστία συμπεριφέρεται στον ελληνικό λαό με άλλη τόση στάθηκε στο θέμα των γαλλικών εκλογών». 

 

Επισήμανε, εξάλλου, ότι «η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγές. Αλλαγές ουσίας και αλλαγές προς όλες τις κατευθύνσεις. Υπάρχουν τομείς, οι περισσότεροι και κρισιμότεροι θα έλεγα, που χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Όπως η οικονομία, με την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος, τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος διασφάλισης καταθέσεων, κ.α., η ασφάλεια, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού. Και η πατρίδα μας θα είναι η πρώτη που θα ωφεληθεί από μια ουσιαστική ευρωπαϊκή εμβάθυνση σε αυτά τα πεδία πολιτικής».

 

«Το σημαντικό είναι ότι αρχίζει να υψώνεται ξανά στην Ευρώπη ένα ισχυρό πολιτικό ανάχωμα απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού και του αταβιστικού εθνικισμού. Δυνάμεις που θέλουν μια πιο ισχυρή και καλύτερη Ευρώπη. Δυνάμεις που αναγνωρίζουν την ανάγκη για τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να πάρουν και πάλι το πάνω χέρι. Και το ίδιο να συμβεί σύντομα και στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Κωδικοποιώντας όλα τα πιθανά σενάρια, χρησιμοποιώντας τη συνολική διαθέσιμη οικονομική βιβλιογραφία και σχετικές μελέτες που έχουν γίνει για το κόστος εξόδου από το Ευρώ για τη χώρα μας, ο κ. Καζάκος, καταγράφει τους κινδύνους που κάτι τέτοιο εγκυμονεί. Και αποδεικνύει με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο ότι η επιλογή της δραχμής θα ήταν επιλογή εθνικής καταστροφής για τον τόπο. Μια επιλογή εθνικής απομόνωσης που θα δημιουργούσε πολλαπλά ρίσκα για τη χώρα μας, όχι μόνο οικονομικά, αλλά κυρίως κοινωνικά και γεωπολιτικά», σημείωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

 

«Σήμερα στην ελληνική κοινωνία συγκρούονται δύο κυρίαρχες τάσεις: Η μια εκφράζεται από τις δυνάμεις της δημιουργικής αναγέννησης. Αυτούς που επιζητούν μια τολμηρή φυγή προς τα εμπρός. Την υπέρβαση των αδυναμιών μας με συλλογική αυτογνωσία, αλλά και με πίστη στις δυνατότητές μας.  Η άλλη τρέφεται από τις σκοτεινές πλευρές της Ιστορίας μας. Αναπαράγει αρχαϊκά στερεότυπα, επενδύει στη διαρκή θυματοποίηση, φαντασιώνεται ηρωικές εξόδους. Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτές τις δυνάμεις να κάνουν περισσότερη ζημιά στη χώρα. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.