Πολιτικη & Οικονομια

Σκουρλέτης (πειθαρχημένος) εναντίον… Σκουρλέτη (εξεγερμένου)!

Υποδύεται ο υπουργός Εσωτερικών το ρόλο της «αριστερής συνείδησης» του ΣΥΡΙΖΑ;

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
347304-721064.jpg

Μέσα σε 48 ώρες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης έγινε ένας άτυπος υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης και εξαπέλυσε μπαράζ δηλώσεων για το μέλλον της ΔΕΗ. Στις 27 Μαρτίου εκδήλωνε την αντίθεσή του στη φημολογούμενη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών, με άρθρο του στο οποίο σημείωνε πως «η κυβέρνησή μας πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». Η δήλωση πυροδότησε πλήθος δημοσιευμάτων αλλά και ενδοκυβερνητικών διεργασιών. Δεν πέρασαν 48 ώρες και ο κ. Σκουρλέτης, αν και εξαπέλυε νέες καταγγελίες ότι «ιδεοληψία και δογματισμος κρύβεται πίσω από την πώληση της ΔΕΗ όσο-όσο» και πως «βαποράκια συμφερόντων» θέλουν να κάνουν «ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία», ξεκαθάρισε ότι «το ερώτημα δεν είναι μόνο ατομικό για το αν θα ψηφίσω. Έχω γαλουχηθεί εντελώς στη λογική των συλλογικών αποφάσεων, δεν είμαι στην Αριστερά για να κάνω προσωπική καριέρα. Σέβομαι τον εσωκομματικό διάλογο, είμαστε το πιο δημοκρατικό κόμμα, το έχουμε κατακτήσει αυτό». Πρόκειται ασφαλώς για μια «κουλτούρα» που προσομοιάζει στο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, βασικό εργαλείο πειθαρχίας επί δεκαετίες –μέχρι σήμερα– στις τάξεις του ΚΚΕ.

Αν όμως ο κ. Σκουρλέτης επιχείρησε να διευκρινίσει ότι δεν ακολουθεί κάποια προσωπική ατζέντα, κάτι που και το Μαξίμου δεν αποδέχεται, το ερώτημα παραμένει: Υποδύεται ο υπουργός Εσωτερικών το ρόλο της «αριστερής συνείδησης» του ΣΥΡΙΖΑ; Επιχειρεί να ενσωματώσει με τη ρητορική του την όποια δυσαρέσκεια βουλευτών και κομματικών στελεχών –κάτι που επιχειρεί σε παράλληλο επίπεδο και ο κ. Νίκος Φίλης– ή αποτελεί το «μαξιλάρι» του πρωθυπουργού για την «απορρόφηση» των όποιων διαφορετικών απόψεων ακούγονται για το κρίσιμο θέμα της ενεργειακής πολιτικής;

Ανάμεσα στις δηλώσεις αυτές δεν πέρασε απαρατήρητο ένα ανώνυμο σχόλιο από το Μαξίμου, που έθετε σε αμφισβήτηση την «αριστεροσύνη» του κ. Σκουρλέτη: «Κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό… αν τη συμφωνία μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας, τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής».

Ο υπουργός Εσωτερικών απέδωσε σε «δημοσιογραφικές διαρροές» το σχόλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν τον χωρίζει τίποτα από τον πρωθυπουργό. Δεν είχε όμως την ίδια άποψη για τον κ. Σταθάκη καθώς σε συνέντευξή του είπε πως «είναι εξαίρετος υπουργός. Δεν συμφωνούμε σε όλα, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο». Απέφυγε πάντως να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Στέργιου Πιτσιώρλα ότι στην περίπτωση της ΔΕΗ πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι με την περίπτωση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά…

Το ενδιαφέρον είναι πάντως ότι ο κ. Σκουρλέτης αναγνωρίζει πως το ενεργειακό τοπίο έχει αλλάξει στην Ευρώπη και ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει πίσω από τις εξελίξεις. «Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και περασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών», δήλωνε – κάτι που επισήμανε και το Μαξίμου για να αποδείξει ότι κινείται ακριβώς σε αυτήν τη «γραμμή».

Το ερώτημα είναι αν ο κ. Σκουρλέτης με τις τοποθετήσεις του πράγματι «αφομοιώνει» τους όποιους κραδασμούς στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, κάτι για το οποίο ο κ. Τζανακόπουλος βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Επίσης, αν οι βολές του κ. Σκουρλέτη εναντίον του κ. Σκουρλέτη αμβλύνουν τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών-κλειδοκρατόρων της ΔΕΗ, που απειλούν με απεργίες ενάντια στην επικείμενη συμφωνία. Κοντός ψαλμός, αλληλούια…

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.