Πολιτικη & Οικονομια

Σημίτης: «Φοβάμαι το ατύχημα», μόνη λύση οι «κάλπες»

Grexit, αξιολόγηση και το μέλλον της κεντροαριστεράς στην πρώτη συνέντευξη μετά την αποχώρηση από την εξουσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
347140-720661.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία και το Μέγαρο Μαξίμου ο Κώστας Σημίτης μίλησε για την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας στην εκπομπή «Ιστορίες» στον ΣΚΑΙ. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την κατάσταση της χώρας «έκτακτη», ενώ υπογράμμισε πως η μόνη λύση είναι η «προσφυγή στις κάλπες».

«Πιστεύω ότι τώρα στην Ελλάδα είναι μια έκτακτη κατάσταση η οποία χρειάζεται μια λύση με προσφυγή σε εκλογές» ανέφερε και υπογράμμισε: «Σχέδιο δεν πιστεύω να υπάρχει. Φοβάμαι το ατύχημα. Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση γίνεται επί μήνες, η αξιολόγηση δεν γίνεται και πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι όσο δεν γίνεται αξιολόγηση τα πράγματα γίνονται χειρότερα».

«Οι συνθήκες είναι κακές», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και εξήγησε πως «όταν συμβαίνει αυτό και υπάρχουν όλες αυτές οι δυσκολίες, δεν είναι καθόλου εύκολο να πεις τι θα γίνει αύριο. Και πρέπει να προσέχεις μη συμβεί η καταστροφή».

«Υπάρχει κρίση; Ναι. Γίνονται επενδύσεις; Όχι. Πρέπει να σκεφτείτε ότι οι επενδύσεις το 2016 ήταν στο επίπεδο του 2013. Ανεβαίνει το ΑΕΠ, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας; Το ακαθάριστο προϊόν της χώρας ήταν χαμηλότερο το 2016, χαμηλότερο από το 1996. Από 20 χρόνια πριν. Υπάρχει εμπιστοσύνη; Επενδύουν; Ξέρεις ότι τα λεφτά σου είναι ασφαλισμένα; Όλοι ρωτάνε μήπως γίνει κάποιο κούρεμα σε μία τράπεζα. Υπάρχουν τα capital controls, υπάρχει υπερφορολόγηση, δεν λειτουργεί η Δικαιοσύνη και η δημόσια διοίκηση», σχολίασε επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική.

Τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά όσο και ελληνική πλευρά επιθυμούν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα θέματα, όπως τα εργασιακά, τα οποία θέλει να ρυθμίσει η ελληνική κυβέρνηση, τα οποία όμως είναι θέματα που έχουν ρυθμιστεί με το μνημόνιο του 2012, ανέφερε ο κ. Σημίτης.

Σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ο κ. Σημίτης ανέφερε πως η Ελλάδα πέτυχε τα οικονομικά στοιχεία που ήταν απαραίτητα για την ένταξη, τα οποία όμως αμφισβήτησε η επόμενη κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή με την απογραφή . Η απογραφή, ανέφερε ο κ. Σημίτης, εξευτέλισε την Ελλάδα παγκοσμίως.

Για το μέλλον της κεντροαριστεράς ο κ. Σημίτης απηύθυνε κάλεσμα για ένωση του πολιτικού χώρου με«ενιαίο πρόγραμμα».  Χρειάζεται μία ενιαιοποίηση όλου του χώρου και μία νέα ηγεσία, η οποία δεν αποκλείει τους παλιούς, αλλά έχει και πράγματι καινούργιους».

Τέλος, ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας πως «κάτι το οποίο δεν ήταν προβλεπτό, δηλαδή να κερδίσει τις εκλογές στο κόμμα». Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να προβεί σε σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό της ΝΔ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ