Πολιτικη & Οικονομια

Τι απαντούν ο κ. «εφάπαξ 258.000 ευρώ» και το υπουργείο Περιβάλλοντος(video)

Σ. Νίκας: Έπρεπε να παίρνω λιγότερα;

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
343596-714228.jpg

"Το Εποπτικό Συμβούλιο έκρινε αυτονόητο ότι επειδή ο διευθύνων σύμβουλος είναι το ανώτατο όργανο της εταιρίας, θα πρέπει να αμείβεται σύμφωνα με την υψηλότερη θέση. Το αποφάσισα το Φεβρουάριο ότι θα βγω στη σύνταξη. Κανείς δεν το γνώριζε. Αν γνώριζε το Εποπτικό Συμβούλιο, τι έπρεπε να πει; Ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα αμείβεται χαμηλότερα από τους άλλους;".

Με την τοποθέτηση αυτή σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του "Epsilon" δικιολόγησε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) κ. Σωτήρης Νίκας την απόφαση να δώσει στον εαυτό του συν 100.000 εφάπαξ (από 160.000 σε 258.000 ευρώ) με προαγωγή κατά δυο βαθμίδες και στη συνέχεια άμεση συνταξιοδότη, πράγμα που ξεσήκωσε το σχετικό σάλο.

Για το ίδιο ζήτημα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κ. Γιώργου Σταθάκη εκπορεύτηκαν τα εξής:

"Ο κ. Νίκας, ανεξάρτητα με τα καθήκοντά του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, διατήρησε την εργασιακή σχέση που είχε προηγουμένως με την εταιρεία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΕΣΦΑ (Π.Δ. 33/2017) και τα ισχύοντα στην κείμενη νομοθεσία, ο κ. Νίκας, από το διορισμό του ως διευθύνων σύμβουλος, κατείχε, ως το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του ΔΕΣΦΑ, την ανώτατη διευθυντική βαθμίδα της εταιρείας. Μισθολογικά είχε τις αποδοχές διευθυντή του ΔΕΣΦΑ, χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας. Εκ του νόμου, μάλιστα, είχε υποχρέωση να συνταξιοδοτηθεί, πράγμα που έπραξε, εισπράττοντας το εφάπαξ που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη θέση του κλιμακίου του διευθυντή και με βάση την αναγνωρισμένη προϋπηρεσία του (31 έτη σε ΔΕΠΑ ΚΑΙ ΔΕΣΦΑ).

Αναλυτικότερα, με τις αποφάσεις 22/11.04.2016 του Εποπτικού Συμβουλίου, 297/12/04/2016 του Διοικητικού Συμβουλίου και 24/24.05.2016 του Εποπτικού Συμβουλίου διορίστηκε ο κ. Νίκας ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, με παράλληλη διατήρηση της σχέσης εργασίας του με τον ΔΕΣΦΑ, ενώ την 19η Σεπτεμβρίου 2016 με τις αποφάσεις 28/19.09.2016 του Εποπτικού Συμβουλίου και 297/2016 του Διοικητικού Συμβουλίου διορίστηκε και διευθύνων σύμβουλος.

Το Εποπτικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ αποφάσισε στις 19/09/2016 και στις 11/11/2016 να διατηρηθεί η έννομη σχέση του κ. Νίκα στην υψηλότερη βαθμίδα καθηκόντων θέσεως της ΕΣΣΕ, δηλαδή, στη βαθμίδα διευθυντή Δραστηριοτήτων και στο κλιμάκιο βασικού μισθού διευθυντή.

Ο διορισμός του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου δεν πρέπει να συγχέεται με το νόμιμο και κατοχυρωμένο δικαίωμα του κ. Νίκα να συνταξιοδοτηθεί, και μάλιστα ως εκ της ΕΣΣΕ όφειλε να υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης με την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, όπως νομίμως έπραξε.

Ουδεμία, λοιπόν, σχέση έχει η συνταξιοδότηση του εν λόγω εργαζομένου με την ανάληψη των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου, γεγονός που σχετίζεται μόνο με την εργασιακή σχέση που είχε αυτός με το ΔΕΣΦΑ και όχι με τη συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις των διαθεσίμων του ΔΕΣΦΑ γίνονται με το βέλτιστο και ασφαλέστερο για την εταιρία τρόπο. Η Διοίκηση του ΔΕΣΦΑ είναι υποχρεωμένη έναντι των εργαζομένων της να διασφαλίζει με τον αποδοτικότερο τρόπο τα αποθεματικά της που αφορούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι αυτών, τα οποία πάντα παραμένουν στην εταιρεία, δίχως να επηρεάζονται οι οικονομικές καταστάσεις αυτής και δίχως να επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ τα τιμολόγια των καταναλωτών.

Συνεπώς όλες οι κατηγορίες που εκτοξεύονται χαρακτηρίζονται ως αναληθείς".

(Σ.Σ. Επομένως, τίποτα για την ουσία του θέματος, δηλαδή το προκλητικό ύψος της αμοιβής, ούτε για την καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. "Ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό", όπως έλεγε ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βουλγαράκης). 

Δείτε το video με όσα είπε ο κ. Νίκας:

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.