Πολιτικη & Οικονομια

Καταρρέει το κατρουγκάλειο θεώρημα...

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένας νόμος - «μεταρρύθμιση» απειλείται με κατάρρευση πριν καλά-καλά ψηφισθεί

340568-708352.jpg
Χάρης Κονδύλης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
340546-708315.jpg

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένας νόμος - «μεταρρύθμιση» (;) κλυδωνίζεται ή μάλλον απειλείται με κατάρρευση πριν καλά-καλά ψηφισθεί και δέχεται τόση κριτική ακόμα και εκ των έσω, καθώς έχει ήδη δημιουργήσει το παράδοξο... να διαμαρτύρονται και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες και τα λογιστήρια των εταιρειών... Να πλήττονται  ευθέως οι αδύναμοι αλλά ταυτόχρονα να εκδικείται όσους εργάζονται και παράγουν!

Ας δούμε, όμως, βήμα-βήμα τη βασική επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης:

1. Το νέο συνταξιοδοτικό ευνοεί τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους χαμηλόμισθους

Ίσως η μεγαλύτερη πολιτική «απάτη» της Κυβέρνησης και όσων υποστήριζαν ότι αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων ευνοείται, μιας και διαβεβαίωναν ότι υπάρχουν μειώσεις σε νέους ασφαλισμένους με εισοδήματα μέχρι €10.000.

Μέχρι σήμερα, οι νέοι ασφαλισμένοι επαγγελματίες κατέβαλαν για ασφαλιστικές εισφορές, €1.700-2.100 (από 2-5 έτη ασφάλισης) ενώ τώρα θα κληθούν να καταβάλλουν €2.500.

Μόνο και μόνο η κατάργηση της δυνατότητας καταβολής μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών σε ασφαλισμένους κάτω της 5ετίας, το οποίο ίσχυε με το παλαιό σύστημα και με το νέο νόμο δόθηκε ως έκπτωση και μετά ανακλήθηκε, αποτελεί ξεκάθαρο δείγμα αυτής της «εύνοιας» και δηλώνει ξεκάθαρα την πολιτική της Κυβέρνησης ότι οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα δεν χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και προσοχής.

2. Το νέο σύστημα είναι δικαιότερο γιατί τα «παίρνει» από τους έχοντες

Το βασικό επιχείρημα του πρώην υπουργού, της Κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων τους ήταν ότι στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια οι εισφορές είναι μικρότερες. Από εκεί και πέρα όμως όσοι τολμούν ειλικρινώς να δηλώνουν φορολογητέα εισοδήματα €25.000 ή 30.000 ή 35.000 θα πρέπει να τιμωρηθούν και ασφαλιστικά με υπερτριπλασιασμό των ασφαλιστικών τους εισφορών (από €7.500 έως €11.300 αντίστοιχα), και εν τέλει με έξοδο από το επάγγελμα λόγω μη ανταπόκρισης στο βάρος αυτό. Μήπως αυτοί είναι οι πλούσιοι και δεν το ξέρουν, ή μήπως πληρώνοντας παραπάνω ασφαλιστικές εισφορές θα λάβουν και μεγαλύτερη σύνταξη, ή η «δήθεν» αριστερή Κυβέρνηση θέλει να τους εξαφανίσει γιατί δεν αποτελούν την εκλογική της πελατεία;

3. Η Κυβέρνηση θα λύσει τις αδικίες με τα «μπλοκάκια»

Εκεί που το κατρουγκάλειο θεώρημα αποδεικνύεται πραγματική απάτη είναι τα «μπλοκάκια», δηλαδή η πιο ευάλωτη κατηγορία εργαζομένων μιας και αποτελούν μεγάλο κομμάτι των ασφαλισμένων και πρόκειται για εργαζόμενους με υποκρυπτόμενη σχέση μισθωτής εργασίας, οι οποίοι δεν έχουν ούτε δώρα, ούτε ωράρια, ούτε υπερωρίες, ούτε αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.

Αυτή τη στιγμή οι «φωστήρες» της Κυβέρνησης κατάφεραν από τη μια δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» να είναι στα μαχαίρια με τους εργοδότες τους προσπαθώντας να τους «πείσουν» να μοιραστούν τις εισφορές, με προφανώς μηδαμινές πιθανότητες επιτυχίας, και από την άλλη όσοι μισθωτοί έχουν παράλληλη απασχόληση με «μπλοκάκι» θα πληρώσουν για πρώτη φορά εισφορά και μάλιστα αναλαμβάνοντας το 100% του βάρους, με μηδαμινή ανταποδοτικότητα στη μελλοντική τους σύνταξη.

Ακόμα και η περιβόητη πλατφόρμα που υποσχέθηκαν, προκειμένου να δηλώνονται όσοι εργάζονται με «μπλοκάκι», ξεχάσθηκε και έγινε «μπαλάκι» που πετάχτηκε στους εργαζόμενους για να βγάλουν μόνοι τους το φίδι από την τρύπα.

4. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή

Το συγκεκριμένο επιχείρημα της Κυβέρνησης δείχνει καθαρά την έλλειψη συναίσθησης των κυβερνόντων και άγνοια της πραγματικότητας και της αγοράς.

Πώς και ποιος διασφαλίζει ότι οι επιτηδευματίες δεν θα καταφύγουν στη γκρίζα ζώνη της φοροδιαφυγής προκειμένου να μειώσουν τα εισοδήματά τους που αποτελούν, πλέον, τη βάση υπολογισμού των εισφορών τους;

Υπολόγισε κανείς την παράπλευρη απώλεια στο φόρο εισοδήματος και στο ΦΠΑ; Σκέφτηκε περαιτέρω κανείς ότι τα εισοδήματα του 2015, που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τις ασφαλιστικές εισφορές του πρώτου εξαμήνου, μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τα εισοδήματα του 2016 ή, πολύ περισσότερο, με τα φετινά εισοδήματα με τα οποία υποτίθεται ότι θα πληρωθούν οι νέες εισφορές;

Το μεγάλο πατατράκ του κατρουγκάλειου... θεωρήματος θα πραγματοποιηθεί μετά βεβαιότητας όταν έλθουν οι πρώτοι λογαριασμοί και ο απολογισμός για τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με ειδικούς, ο συνδυασμός φοροδιαφυγής, χαμηλών εισφορών στα χαμηλά εισοδήματα και χαμηλής εισπραξιμότητας, μπορεί να ανοίξει μια «τρύπα» από 1-2 δισ. ευρώ, στοιχείο που πιθανότητα θα ενεργοποιήσει τον «κόφτη», θα επιφέρει νέα −από πού δεν ξέρω− μέτρα και θα επιταχύνει ένα τέταρτο μνημόνιο και τις φυγόκεντρες δυνάμεις ενός GREXIT.

Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να προβεί σε πραγματικές-ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις ούτε μπορεί να εξασφαλίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης −ως υπόσχεται−, πρέπει πρωτίστως οι Επιστημονικοί Φορείς και Σύλλογοι να ζητήσουν την άμεση αναστολή του Ασφαλιστικού Νόμου −τουλάχιστον για το 2017 ή και το 2018− και την ταυτόχρονη επεξεργασία ενός σχεδίου για θέσπιση αναλογικών και ανταποδοτικών εισφορών με την καθιέρωση ενός ανώτατου πλαφόν, και από εκεί και κάτω αναλογικές εισφορές ανάλογα με το εισόδημα. Ακριβώς αντίθετη δηλαδή φιλοσοφία από αυτή του Νόμου Κατρούγκαλου.

Ύπαρξη περαιτέρω δυνατότητας ετησίως: κάθε ασφαλισμένος ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του να υπαχθεί σε χαμηλότερη κλίμακα κάθε φορά ή, εφόσον επιθυμεί, να λάβει μεγαλύτερη σύνταξη σε υψηλότερη κλίμακα.

Στην ασφάλιση υγείας ειδικότερα, καθιέρωση πάγιας-σταθερής εισφοράς καθώς δεν μπορεί να θεσπιστεί αναλογική εισφορά τη στιγμή που η παροχή είναι ίδια για όλους τους ασφαλισμένους.


*Ο Χάρης Θ. Κονδύλης είναι Δικηγόρος - Μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α. και μέλος Κ.Π.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ