Πολιτικη & Οικονομια

Ο Σόιμπλε εξανεμίζει τις όποιες προσδοκίες για συμφωνία στο Eurogroup

Ντάισελμπλουμ: Η άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας αξιολόγησης είναι «κοινό συμφέρον»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338322-703748.jpg

Η συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα και η άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας αξιολόγησης είναι «κοινό συμφέρον», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα στις Βρυξέλλες.

     

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την τρέχουσα κατάσταση του ελληνικού προγράμματος. «Γνωρίζετε τα δύσκολα ζητήματα», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το Eurogroup αναμένει να ακούσει από τον Έλληνα υπουργό και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία. Υπάρχει κοινό συμφέρον για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να προχωρήσουμε γι' αυτό είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τα επόμενα βήματα, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Γερούν Ντάισελμπλουμ

 

Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μίλησε με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τον διαβεβαίωσε για την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως οι όροι που θέτει το ΔΝΤ είναι πολύ σαφείς: αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία και αξιόπιστη βιωσιμότητα του χρέους.

 

Καταλήγοντας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα οι θεσμοί για συζητήσεις στην Αθήνα και ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Σόιμπλε: Είναι θέμα της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η β αξιολόγηση

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξανεμίζει τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν για αξιολόγηση λέγοντας: «Σήμερα, δεν θα ασχοληθούμε εντατικά με την Ελλάδα. δεν υπάρχουν νέες καταστάσεις προς συζήτηση. Πρέπει να περιμένουμε. Είναι θέμα της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η β αξιολόγηση. Έχουμε καθυστερήσει. Δεν πρέπει να προτρέξουμε. Δεν ξέρω τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχει κάνει όλα όσα έχει δεσμευθεί. Ο χρόνος γίνεται πιεστικός. Το ΔΝΤ θα τηρήσει αυτά που έχουν αποφασιστεί στο παρελθόν. Πρέπει να υλοποιηθούν όλα. Έχουμε δυσκολίες και διαφωνίες. Είμαι αισιόδοξος, αλλά σήμερα δεν θα πάρουμε σοβαρές, σοκαριστικές αποφάσεις. Δεν έχω την πρόθεση να κάνω την δουλειά των θεσμών. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει και πρέπει να τα κάνει και περιμένουμε».

Ελπίδες Μοσκοβισί για «περαιτέρω πρόοδο»

Πιέρ Μοσκοβισί

Την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Συμβούλιο.

«Όλον αυτόν τον καιρό έχουμε επιτύχει μεγάλη πρόοδο. Ελπίζω πως περαιτέρω πρόοδος μπορεί να σημειωθεί σήμερα. Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» τόνισε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα στο τραπέζι «δυο-τρία» ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις, που απομένει να εφαρμοστούν, και η συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2018. «Αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν, δεν είναι ανυπέρβλητα», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016. Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, επεσήμανε πως είναι ένας «εταίρος, σταθερός και απαραίτητος» στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ