Πολιτικη & Οικονομια

10 σχόλια για την ορκωμοσία Τραμπ

Παρακολουθώντας την τελετή ορκωμοσίας συνειδητοποιούμε ότι ζούμε το τέλος μίας εποχής

53205-171176.jpg
Βασίλης Καραγιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337797-702504.jpg
Drew Angerer / Getty / Ideal Images

Ενδεχομένως καμία προηγούμενη ορκωμοσία Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να μην είχε τέτοια ακροαματικότητα και να μην είχε τραβήξει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, όσο αυτή του Donald Trump.

Μπορεί σε αυτό να βοηθούν η παγκοσμιοποίηση, η ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων και της τεχνολογίας. Αλλά σιγουρά σε αυτό συμβάλλει ο ρατσιστικός, μισογυνικός, διχαστικός, ξενοφοβικός λόγος του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Παρακολουθώντας την τελετή ορκωμοσίας συνειδητοποιούμε ότι ζούμε το τέλος μίας εποχής, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Σε γενικές γραμμές θα έκανα τα παρακάτω σχόλια για τις πρώτες στιγμές της νέας προεδρίας

1) Ήταν εμφανής η παρουσία της εκκλησίας, η οποία φαίνεται θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση Τrump. Το ίδιο καταγράφηκε και στις δηλώσεις του Ελληνοαμερικανού προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Reince Reihnhold Priebus και στην αναφορά του στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

2) Το λευκό στοιχείο θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στη διακυβέρνηση Trump. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη χορωδία και το άγημα τα αποτελούσαν σχεδόν αποκλειστικά λευκοί.

3) Μπορεί η πρώτη κυρία Μελάνια να μην μιλάει πολύ, αλλά θα ασχοληθούμε πολύ με τις εμφανίσεις και τα «συνολάκια» της.

4) Μένει να δούμε τι σημαίνει στην πράξη η επανάληψη του συνθήματος America first. Είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος πώς ένας δισεκατομμυριούχος με διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες θα «εξαναγκάσει» την επιστροφή των αμερικάνικων πολυεθνικών στις ΗΠΑ ή θα αλλάξει τις υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες στην κατεύθυνση του απομονωτισμού. Ένα είναι σίγουρο, ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν για την ασφάλεια που τους παρέχει ο αμερικάνικος παράγοντας ή να δαπανούν περισσότερα στις ένοπλες δυνάμεις και να συμμετέχουν πιο ενεργά στις συμμαχικές πολεμικές επιχειρήσεις (η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς δαπανά από τα υψηλότερα ποσοστά έναντι ΑΕΠ).

5) Οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν σημαντικά ποσά σε έργα υποδομών (η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πίσω σε αυτό). Μένει να δούμε πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να εκτροχιαστεί το έλλειμμα και το χρέος ή χωρίς να επιβαρυνθεί η μεσαία τάξη με φόρους ή διόδια.

6) Η ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ (POTUS) ήταν σύντομη, γεμάτη λαϊκισμό και συνθήματα. Δεν έκανε καμία προσπάθεια να ενώσει τον αμερικάνικο λαό. Η εικόνα των βίαιων διαδηλώσεων στους δρόμους της Ουάσιγκτον δεν έχει πρόσφατο προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ.

7) Παρόλο που η ομιλία του ήταν πιο χαμηλών τόνων σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία, αν και είχε δίπλα του μια σειρά πρώην προέδρων, τους είπε κατάμουτρα ότι είναι κατεστημένο και δεν έκαναν τίποτα για τους Αμερικάνους πολίτες. Κι αυτό δεν έχει πρόσφατο προηγούμενο για τελετή ορκωμοσίας  

8)Τίθεται ως ερωτηματικό το περιεχόμενο του συνθήματος «make America great again», δηλαδή σε ποια βάση οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την ηγεσία του πλανήτη. Ειδικά πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί με την πολιτική απομονωτισμού ή εθνικισμού που ταυτόχρονα ευαγγελίζεται.

9) Από το περιεχόμενο της ομιλίας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ φαίνεται ότι το σανό δεν προσφέρεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, Αντιθέτως φαίνεται ότι αυτό προσφέρεται και αγοράζεται μαζικά σε όλο τον πλανήτη.

10) Τέλος αλλά εξίσου σημαντικό… μας λείπει ήδη ο πρόεδρος Ομπάμα.

Σε γενικές γραμμές, οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μία περίοδο εσωτερίκευσης. Κατά τη γνώμη μου, ο τρόπος που έχει δομηθεί το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, η ύπαρξη πολλαπλών checks & balances και η ισχυρή αντιπολίτευση που υπάρχει εντός κι εκτός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι ο Trump ουσιαστικά «έκλεψε» το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και είχε απέναντι σχεδόν το σύνολο των ηγετών του.

Αυτό σημαίνει ότι η Αμερική θα βρει το δρόμο της ξανά. Να εργαστούμε να πάνε όλα καλά για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί στο μεσοδιάστημα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και πολλοί κίνδυνοι που πρέπει να διαχειριστούμε ως χώρα-βεράντα της Δύσης στη Μέση Ανατολή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.