Πολιτικη & Οικονομια

Μόνικα Λεβίνσκι: το τίμημα της ντροπής (video)

Η διάσημη ομιλία του πρώτου θύματος “cyber bullying”

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The price of shame | Monica Lewinsky

Η Μόνικα Λεβίνσκι έγινε παγκοσμίως γνωστή μετά το γνωστό σκάνδαλο που κλόνισε τη διακυβέρνηση Κλίντον το 1998.

Σαν σήμερα, στις 17 Ιανουαρίου 1998, ο πολιτικός σχολιαστής Ματ Ντρατζ αποκαλύπτει τον δεσμό του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον με την Λεβίνσκι, περιγράφοντας τη σχέση με ροζ λεπτομέρειες και σημαίνοντας την αρχή του περίφημου σκανδάλου. H σύζυγος του Χίλαρι, η οποία στάθηκε στο πλευρό του προέδρου, αργότερα θα σχολίαζε πως οι ρίζες του γεγονότος βρίσκονται στα παιδικά χρόνια του Μπιλ, ο οποίος ένιωθε την πίεση να ικανοποιήσει δύο απαιτητικές γυναίκες, τη μητέρα και την γιαγιά του.

Η Λεβίνσκι

Οι Κλίντονς στάθηκαν ενωμένοι. Η Λεβίνσκι,από την άλλη, στα 25 της έγινε «από παγκοσμίως άσημη,δημόσιος περίγελως σε παγκόσμιο επίπεδο». Ήταν, στη συνείδηση του κοινού, η πόρνη, η τσουλα, το ελαφρών ηθών νυμφίδιο.

Ταυτόχρονα, ήταν η πρώτη που «έχασε την προσωπική της υπόληψη σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν στιγμιαία».

Κι αυτό γιατί ώρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, βίωσε μιας πρώτης μορφής διαδικτυακού bullying, χρόνια πριν από την εμφάνιση των social media: οργισμένα μηνύματα κατέκλυσαν το ίντερνετ κατακεραυνώνοντας την ερωμένη με χυδαίους χαρακτηρισμούς.

Κι αν το cyber bullying  σήμερα δεν αποτελεί καν είδηση τις περισσότερες φορές, ενώ συχνά δίνει και λαβή για αστεία (βλέπε mean tweets, τα οποία εξάλλου προσφέρουν και στον αποδοχέα της επίθεσης την ευκαιρία να φαίνεται πιο cool στους φιλικά διακείμενους προς αυτόν, διαβάζοντας τα on camera με σούπερ ψύχραιμο ύφος), το 1998 ήταν μια ασυνήθιστη πρακτική, ένα είδος πρωτιάς.

Σε αυτή την διάσημη πλέον ομιλία της, η 41 χρονη Λεβίνσκι, που προσπάθησε μάλλον χωρίς επιτυχία να βγάλει από πάνω της την ταμπέλα του «κοριτσιού με το σπέρμα του Κλίντον στο φουστάνι της», μιλάει με θάρρος για «τον όχλο ψηφιακών λιθοβολητών» που την έκαναν σχεδόν να θέλει να τερματίσει τη ζωή της. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ