Πολιτικη & Οικονομια

Κοτζιάς: Νέα συνάντηση για το Κυπριακό στις 23 Ιανουαρίου

Μίλησε και για δημιουργία Συμφώνου Φιλίας μεταξύ των τριών χωρών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
336817-700632.jpg
ΑΠΕ

Για παράταση της Διάσκεψης για την Κύπρο μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς από τη Γενεύη στους εκπροσώπους του Τύπου και έκανε λόγο για νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στις 23 Ιανουαρίου. 

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι κατά τη απογευματινή συνεδρία της διάσκεψης αναμένεται να προκύψει μία ανακοίνωση η οποία θα σημειώνει πως έγιναν θετικά βήματα προς λύση του Κυπριακού. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε επίσης ότι αναμένεται να συσταθεί μία ομάδα ειδικών η οποία προετοιμάσει κατάλογο ερωτήσεων που θα απαντηθούν από τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών στις 23 Ιανουαρίου. 

«Να είναι συνεχής η ροή της αποχώρησης και συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς και διευκρίνισε ότι πρότεινε να υπάρξει ειδική ομάδα του ΟΑΣΕ, που θα καταγράψει με το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της Ελληνικής Δύναμης της Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), τους οπλισμούς τους και στη συνέχεια να καταγράφει και τη ροή αποχώρησης αυτών των δυνάμεων. 

Η Ελλάδα θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο και πως δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Στις συζητήσεις που είχαμε ακούσαμε πολλές ιδέες, υπήρξαν διαφωνίες. Βεβαίως, δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων στις εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και ασφάλεια». 

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς έκανε άνοιγμα προς την Τουρκία λέγοντας πως δράττεται της ευκαιρίας να πει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι σταθερός φίλος και σύμμαχος της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. «Αν υπάρχει μια χώρα στην ΕΕ που πιστεύει σε αυτή την προοπτική για την Τουρκία είμαστε εμείς» τόνισε. 

Αναφέρθηκε μάλιστα και στη δημιουργία ενός Συμφώνου Φιλίας μεταξύ των τριών χωρών: «Πιστεύουμε», είπε, «ότι στο βαθμό που θα λύσουμε τα προβλήματά μας -είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε- η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία μέσω ενός Συμφώνου Φιλίας θα συνθέσουμε ένα ισχυρό τρίο μέσα στην ΕΕ, μέσα στον κόσμο που ανήκουμε, σε έναν κόσμο που ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Αφαλείας του ΟΗΕ θα κατοχυρώσει την κυριαρχία της ενωμένης Κύπρου. 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.