- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Αντεπίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Αντί του κόφτη ήρθε ο δότης
«Μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τι θα ζητάτε; Εκλογές φυσικά. Θα καταντήσετε σαν τον βοσκό με τον λύκο»
Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να σηκώνει το γάντι από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως «το 2016 η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε και επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης» και πως «αντί για τον κόφτη, ήρθε ο δότης».
«Άκουγα τον κ. Μητσοτάκη και ήρθε στο μυαλό μου η παροιμία με το βοσκό και τον λύκο. Φώναζε ο βοσκός, πουθενά ο λύκος. Ξαναφώναζε ο βοσκός. Μαζεύονταν οι χωριανοί πουθενά ο λύκος. Ξανά τα ίδια. Στο τέλος κανένας δεν του έδινε σημασία. Το ίδιο θα πάθετε και σεις. Πέρυσι τέτοιο καιρό, σ' αυτήν την αίθουσα ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό του 2016. Φώναζε η ΝΔ τότε ότι ο προϋπολογισμός είναι εικονικός και δεν θα πιάναμε τους στόχους. Και το ΔΝΤ τα ίδια έλεγε. Όχι μόνο πιάσαμε τους στόχους αλλά τους ξεπεράσαμε. Και προς μεγάλη σας απογοήτευση, η ελληνική οικονομία όχι μόνο σταθεροποιήθηκε αλλά επέστρεψε και σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ, η μεγαλύτερη από την αρχή της κρίσης» είπε ο πρωθυπουργός.
«Κύριε Μητσοτάκη, ότι ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί μέσα στο 2016. Εμείς μοιράζουμε χρήματα που έχουμε. Δεν κόβουμε έντοκα γραμμάτια για να δώσουμε χρήματα» τόνισε και διαβεβαίωσε πως «όχι μόνο δεν ενεργοποιείται ο κόφτης, αλλά υπερκαλύψαμε το στόχο στο διπλάσιο και μάλιστα για 2η χρονιά».
«Προς απογοήτευσή σας αντί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ενεργοποιήθηκε ο δότης. Δίνουμε κιόλας. Σας έπιασε μελαγχολία για την δεύτερη αξιολόγηση. Εμείς δεν μοιράσαμε πλεόνασμα. Έχουμε υπεραπόδοση. Δεν προέκυψε από θαύμα, αλλά από εντατική δουλειά σε ότι αφορά την φοροδιαφυγή, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και λαθρεμπόριο, τη φορολογία και το ΦΠΑ. Και γι αυτό έχουμε αποτελέσματα. Μοιράζουμε χρήματα που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο. Δεν κόβουμε από το δημόσιο για να δώσουμε στοχευμένα σε όσους θεωρούμε πελάτες μας, αλλά οριζόντια σ' αυτούς που έχουν υποστεί μειώσεις συνολικά 44 δισ. ευρώ» συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ.
Συνεχίζοντας την αντεπίθεση, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε από το βήμα της Βουλήε: «Μας λέτε "καλύτερα να μην τα δίνατε" και αναρωτιέμαι τι καταλαβαίνει ο μέσος Έλληνας και οι συνταξιούχοι. Προφανώς ότι αυτό που έχετε στο μυαλό σας είναι ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική σας που λεηλάτησε. Θα έπρεπε να γίνετε πιο υπεύθυνοι και πιο σοβαροί. Σας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία ότι φέραμε ανάπτυξη και να έχουμε σημαντική υπεραπόδοση που διανέμουμε. Έρχεστε εδώ και συνεχίζετε τα ίδια. Λέτε για καταστροφή για 4ο μνημόνιο και για εκλογές που ως νέος Νοστράδαμος προφητεύεται εδώ και ένα χρόνο. Και σας ρωτώ: Αν συνεχίσετε έτσι δεν κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός; Μόλις κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση τι θα ζητάτε; Πάλι εκλογές. Έτσι από συνήθεια».
«Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή τετραετίας που θα εξαντλήσουμε μέχρι τελευταίας ημέρας, το φθινόπωρο του 2019» διαβεβαίωσε.
Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Σαμαρά για το κόψιμο του ΕΚΑΣ, λέγοντας: «Σε πρώτη φάση όσα εξαγγείλαμε προχθές θα αποδοθεί 13η σύνταξη σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Πρόκειται για ποσό συνολικά 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό που δυστυχώς το 2016 πάρθηκε από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, γιατί εσείς είχατε δεσμευτεί για άμεση περικοπή του ΕΚΑΣ και δεν μπορέσαμε να το αποτρέψουμε.
»Στο ίδιο πνεύμα αποφασίσαμε να αναστείλουμε την αύξηση του ΦΠΑ να τον διατηρήσουμε σταθερό στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση. Μήπως κι αυτή η εξαγγελία σας βρίσκει αντίθετους. Μήπως κι αυτό θέτει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας. Πείτε το να το ακούσουν οι νησιώτες. Τα νησιά δεν είναι μόνο τα σύνορα της πατρίδας, αλλά και το ανατολικό σύνορο της ΕΕ. Κράτησαν ψηλά τις ευρωπαϊκές αξίες. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Έδωσαν το παράδειγμα».
Επίσης, κατηγόρησε και τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για το περίφημο PSI: «Το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί και προσελκύει ξανά καταθέσεις. Αυξάνει τις χορηγήσεις και διοχετεύει ρευστότητα στην οικονομία. Η σταθεροποίηση μέσω της ανακεφαλαιοποίησης έγινε με τρόπο υποδειγματικό. Δεν επιβάρυνε δημόσιο χρέος. Σε αντίθεση με ότι γινόταν επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Για άλλη μια φορά σήμερα, αναφερθήκατε στο εγκληματικό PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και οδήγησε τις ελληνικές τράπεζες σε αυτή τη δίνη».
Σε αυτό το σημείο επενέβη από το έδρανό του ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Και ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Καταλαβαίνω τους λόγους που το κάνετε και οι λόγοι είναι εδώ και θέλουν πάρουν το λόγο ενώ μιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «δίκαιη ανάπτυξη» με ένα μοντέλο οικονομίας που θα «δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην καινοτομία». «Και είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε το προνομιακό καρτέλ για τις ελίτ του τόπου όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Ένα καρτέλ που πλούτισε με δημόσιο χρήμα, με πιστώσεις και τώρα έχει τα κέρδη του στο εξωτερικό και ταυτόχρονα βύθισε τη χώρα στην ύφεση και στη φτωχοποίηση» ανέφερε.
Στόχος του κ. Τσίπρα για την ανεργία είναι «το 2021 να έχουμε φτάσει στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης», αλλά και η καταπολέμηση του brain drain.
«Την μια μας λένε για ιδεοληψίες και την άλλη ότι τα δεχόμαστε όλα. Την μια ότι είμαστε λαϊκιστές επειδή ενδιαφερόμαστε για τους φτωχούς, την άλλη ότι είμαστε σκληροί μνημονιακοί. Ότι δεν θέλουμε τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ο ΟΟΣΑ μας κατέταξε πρώτους στη σχετική λίστα. Έχουμε διαφορά στο τι πιστεύουμε ότι είναι μεταρρυθμίσεις. Εσείς εννοείται τη διάλυση των κοινωνικών κατακτήσεων, εμείς ότι εκσυγχρονίζει το κράτος. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις προωθήσαμε» πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας την κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η ΝΔ όπως άκουσα από τον Κ. Μητσοτάκη, δυστυχώς αποτυγχάνει να συγχρονιστεί με τις ιστορικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Αντιπολιτευτικές κορώνες ακούσαμε πολλές, προτάσεις για να βγούμε από την κρίση όχι. Οι κορώνες ιδίως από σας είναι εξαιρετικά τετριμμένες, γιατί ο λαός δεν μπορεί να ξεχάσει τι κάνατε μέχρι προχθές. Όταν διαμαρτύρεστε ενάντια σε αυτά που εσείς δημιουργήσατε. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κυβερνάτε 40 χρόνια. Λεηλατήσατε δημόσιο πλούτο, καταστρέψατε κοινωνική συνοχή.
»Μας λέτε ψεύτες και άχρηστους που δεν συμμαζέψαμε μέσα σε 1,5 χρόνο όσα κάνατε.
»Εσείς μας κληροδοτήσατε τα χρέη. Εμείς καταστρέψαμε τη χώρα. Φεσώσατε και τα τρισέγγονά μας και έχετε το θράσος να λέτε ότι εμείς χρεώσαμε τη χώρα».
Όσο για το χρέος, ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: «Είχατε το θράσος να λέτε ότι δεν είναι πρόβλημα το χρέος και ότι είναι βιώσιμο. Και τώρα που για πρώτη φορά παίρνουμε σημαντική απομείωση 45 δις χωρίς επιπλέον βάρη. Και μας λέτε "σιγά, ήταν ευκολάκι". Δεν είναι μόνο θράσος αλλά και μιζέρια. Δεν τολμάτε να αναγνωρίσετε ούτε αυτονόητες επιτυχίες. Δεν μας πειράζει. Μας αρκεί που αναγνωρίζεται διεθνώς που δίνει σήμα στις αγορές για την προοπτική αυτοδύναμου δανεισμού της χώρας. Το ίδιο θράσος δείχνετε και στα πρωτογενή πλεονάσματα.
»Σας έπιασε πόνος. Μας κάνετε κριτική για τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Σας πειράζει το πρωτογενές πλεόνασμα που έλεγε τότε. Μας λέτε για προϋπολογισμό λιτότητας. Όλοι γνωρίζουν ότι αν εφαρμοζόταν η δική σας συμφωνία θα είχαμε στόχο 4,5%. 4,5% είναι 8 δις ευρώ, από που θα τα βρίσκατε. Θα τα κόβατε από τα δέντρα.
»Είναι υποκριτικό από τη ΝΔ να γίνεται αναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα».
Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα, αλλά ούτε και να υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά.
« Πρόθεση μας είναι να κλείσει το γρηγορότερο η δεύτερη αξιολόγηση για να προετοιμάσουμε την έξοδο στις αγορές από την αρχή του 2017. Πάμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με σαφείς θέσεις και χωρίς τακτικισμούς. Θα ολοκληρώσουμε τη συμφωνία, αλλά δεν θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας και δεν θα πάρουμε μέτρα στην αγορά εργασίας που είναι εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου. Για την κυβέρνηση το ζήτημα αυτό είναι καθαρό. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων έξω από το ευρωπαϊκό μοντέλο. Σε αυτή τη θέση η πλειοψηφία των εταίρων και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι μαζί μας, γιατί δεσμεύονται από το κεκτημένο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Το ΔΝΤ δεν συγκινείται ιδιαίτερα. Η ΕΕ και οι θεσμοί της οφείλουν να βάλουν τα σαφή όρια και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν. Και το ΔΝΤ να αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του. Να πει αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη. Το ίδιο οφείλει να κάνει και η ΝΔ. Θα μας πείτε την άποψή σας; Βγείτε με παρρησία και με ευθύνη και πείτε την άποψή σας. Θα συνταχθείτε στην προσπάθειά μας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ή θα ταυτιστείτε με τις πιο σκληρές αντεργατικές απόψεις που ακούγονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Λέγατε κ. Μητσοτάκη για αριστερές ιδεοληψίες. Η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν είναι αριστερές ιδεοληψίες. Να σας θυμίσω το καλοκαίρι του 2015 είχα υπογράψει κοινή δήλωση με Γιούνκερ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που οι κυβερνήσεις σας κατήργησαν. Ο Γιούνκερ δεν έχει αριστερές ιδεοληψίες, όπως τις λέτε. Έχουμε πια εμπειρία από διαπραγματεύσεις γι αυτό δεν ανησυχούμε. Τον περασμένο Μάιο, αν και κρυφτήκατε πίσω από το ΔΝΤ, δεν υποστηρίξατε την προσπάθεια της κυβέρνησης, προχωρήσαμε. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Το ελληνικό ζήτημα έχει ωριμάσει και μπορεί να λήξει σύντομα, αν όλες οι πλευρές δείξουν καλή θέληση. Αυτό είναι μονόδρομος στο ασταθές ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον».
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικα και το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Συμπαραστέκομαι στον πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και την ενθάρρυνσή μου και στον Μουσταφά Ακιντζί γιατί για πρώτη φορά έχουμε μια θετική συγκυρία. Να έχουμε ηγέτες που θέλουν επίλυση. Να το καταλάβουν και οι Τούρκοι. Οι διαρκείς δηλώσεις αμφισβήτησης συνθηκών και νομιμότητας, δεν βοηθάνε στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Δεν βοηθάνε ούτε την Τουρκία».
Και διεμήνυσε: «Η Ελλάδα δεν είναι μικρή χώρα που θα φοβηθεί. Ελλάδα και Κύπρος είναι και χώρες της ΕΕ. Τα σύνορά μας με την Τουρκία είναι και σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία. Τείνουμε διαρκώς το χέρι της φιλίας και της συνεργασίας, αλλά δεν θα κάνουμε πίσω σε θέματα αρχών και διεθνούς δικαίου. Το κυπριακό είναι πρόβλημα διεθνές εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος. Αν θέλουμε βιώσιμη λύση δεν μπορεί να προβλέπει συνέχεια αναχρονιστικού πλαισίου εγγυήσεων και στρατεύματα στο νησί. Πρέπει να προβλέπει αποχώρηση».
Και κάλεσε όλα τα κόμματα για εθνική συνεννόηση στο Κυπριακό: «Να συμφωνήσουμε σε αυτή τη θέση, γιατί είστε υπέρ της ευθύνης αλλά να λέμε μόνο "η Κύπρος αποφασίζει η Ελλάδα συμπαρίσταται" είναι κλισέ. Πρέπει να πούμε γνώμη. Να επικροτήσουμε ως εθνική γραμμή, τη θέση μας και τη στάση μας. Και να καλέσουμε τους γείτονες. Δεν έχετε την ικανότητα να έχετε νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Σας καλώ στη ΝΔ αλλά και σε όλα τα κόμματα, να διαμορφώσουμε την εθνική μας θέση για το κρίσιμο αυτό θέμα και να καλέσουμε τους γείτονες να χαμηλώσουν τους τόνους και να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με σύνεση».
Τέλος, υποστήριξε πως το 2017 είναι ορόσημο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, λέγοντας: «Το 2017 θα είναι έτος ορόσημο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Με ανοιχτή την καρδιά υπερψηφίστε τον προϋπολογισμό για να προχωρήσουμε μαζί στην επόμενη μέρα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Βέλη κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, στην πρώτη του παρέμβαση μετά την διαγραφή από τη ΝΔ
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ρέθυμνο
Τιμήθηκε στα 11α Βραβεία Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της Βουλής
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
H ΠτΔ εγκαινίασε τις εργασίες του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή
«Τα χρήματα επιστρέφουν σε έργα με κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Μετά τον Economist εύσημα στην ελληνική οικονομία και από τους Financial Times
Πώς σχολίασε τις καταγγελίες για τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Είσαι αποκλεισμένος από τον τραπεζικό δανεισμό; Ο Σταμάτης Βελεγράκης μιλά για τη νέα τάση στον επιχειρηματικό δανεισμό
Mε πρώτο σταθμό το Ρέθυμνο όπου θα μιλήσει για την ανάπτυξη του νομού
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.