- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μέτωπο κριτικής στη Βασιλική Θάνου στη γενική συνέλευση των Δικαστών και Εισαγγελέων
Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης
Ολοκληρώθηκε το πανηγυρικό μέρος της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και αναμένεται να ξεκινήσει η εσωτερική διαδικασία της συνέλευσης των μελών της ΕΔΕ παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντoνή, όλων σχεδόν των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης,η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας,ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης,o πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου.
Επίσης, οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Νικόλαος Παρασκευόπουλος, πρώην πρόεδροι και εισαγγελείς, πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, πρόεδροι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απευθύνθηκε στους δικαστές και τους εισαγγελείς, σημειώνοντας με σαφήνεια πως οι πραγματικοί κίνδυνοι για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη προέρχονται από διαδίκους, οικονομικούς παράγοντες και ποδοσφαιρικές ομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι τυχόν συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών, έστω κι αν εμφανίζονται επιλύονται και κρίνονται πάντα από τον λαό.
Αφού αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού για το σύνολο του έργου των δικαστών, επεσήμανε ότι οι δικαστές έχουν συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, σημειώνοντας με νόημα πως «η διαπλοκή θα ηττηθεί, η διαπλοκή ηττήθηκε», ενώ αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις τόνισε «ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων είτε συμφωνεί είτε όχι».
Η κυβέρνηση δεν ισοπεδώνει μόνο οικονομικά τη χώρα. Διαλύει τους θεσμούς και πλήττει τη Δικαιοσύνη, προκαλώντας με τις μεθοδεύσεις της, αφενός κλίμα αναταραχής στους κόλπους της και αφετέρου κλίμα ανασφάλειας δικαίου στην ελληνική κοινωνία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
«Γνωρίζετε, ότι έχουμε αναλάβει κάθε δυνατή θεσμική πρωτοβουλία για να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Στηλιτεύσαμε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Βουλή, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Αποδείξαμε σωρεία κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Όχι μόνο για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Αλλά για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη από στελέχη της kυβέρνησης, όπως ο κ. Πολάκης που έχει αναφερθεί επανειλημμένως με άκρως υποτιμητικά σχόλια για τους λειτουργούς της».
«Για πρώτη φορά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ «η Δικαστική εξουσία πρέπει να θωρακισθεί απέναντι στην συστηματική υπονόμευση του κύρους και της λειτουργίας της που συντελείται με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης.
» Άλλωστε και εσείς πολλές φορές στηλιτεύσατε με ανακοινώσεις σας την συστηματική υπονόμευση των θεμελίων του νομικού μας πολιτισμού, όπως προέκυψε μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών. Στην πράξη καθημερινά αποδεικνύετε την προσήλωσή σας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου. Η στάση σας λειτουργεί ως θεσμικό ανάχωμα στις επιδιώξεις μιας Κυβέρνησης που αντιλαμβάνεται την άσκηση της εξουσίας ως ένα σύστημα επιβολής της βούλησής της, πέρα και έξω από το θεσμοθετημένο σύστημα κανόνων και αρχών».
Κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι η χώρα μας έχει το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη και αυτή η καθυστέρηση έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην οικονομία, καθώς ποιος θέλει να βάλει τα λεφτά του σε μια χώρα που δικαιοσύνη δεν σπεύδει όσο γρήγορα θα ήθελε;
Παράλληλα, εμφανίστηκε αιχμηρός απέναντι στην κα Θάνου, λέγοντας: «Δεν θέλω να αναφερθώ στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά οι πειρασμοί είναι μεγάλοι. Θα πω μόνο τούτο: η ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν έχει επιλεγεί για να συζητά με τον πρωθυπουργό -κρίσιμες μάλιστα μέρες για την απονομή δικαιοσύνης- μισθολογικά θέματα και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Ας υπερασπιστεί την Δικαιοσύνη και το Σύνταγμα, χωρίς την αίσθηση ότι χρωστάει κάπου -εκτός αν όντως χρωστάει...».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το έργο της στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας τον λόγο του υπουργού, «διχαστικό δηλητήριο» σε μια εποχή που όπως είπε, «όλοι πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική και εκείνοι που έδεσαν τη χώρα για εκατό χρόνο στους δανειστές της».
Πρόσθεσε ότι «μιλούν αυτοί που έχουν τοποθετήσει στη θέση του υπουργού, τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ επί ΝΔ» κάνοντας λόγο «για χαραμάδες για ενδεχόμενες εκτροπές, με παράκαμψη των συνταγματικών κανόνων και την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για την επίτευξη πολιτικών στόχων».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι μεθοδεύσεις αυτές δεν θα περάσουν.Είμαστε πολλοί αυτοί που είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στηρίζοντας τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τόνισε ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της δικαιοσύνης και των δικαστών.
Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αναφερόμενος γενικά στο πολιτικό περιβάλλον, τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους, κάνοντας ειδική αναφορά στα εθνικά μας θέματα και τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Ο κ. Κουτσούμπας, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο της δικαιοσύνης, στηλιτεύοντας τη στάση του πρωθυπουργού «που δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις», γεγονός που το χαρακτήρισε απαράδεκτο και εκδήλωσε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση των ανώτατων από τους λοιπούς δικαστές.
Ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της δικαιοσύνης, κυρίως σε ό,τι αφορά την δημόσια τοποθέτηση της προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών παρά τη συνταγματική απαγόρευση.
«Ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε επί έναν αιώνα να αμφισβητήσει το νόημα και το περιεχόμενο αντίστοιχων κανονιστικών διατάξεων. Ούτε ένας δικαστής, ούτε ένας συνταγματολόγος, ούτε ένας πολιτικός. Και ακούγονται σήμερα τέτοιοι πρωτοφανείς ισχυρισμοί, τέτοια στρέβλωση του νοήματος του Συντάγματος».
Κάλεσε μάλιστα να λάβουν θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα όλα τα πολιτικά κόμματα, η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι επιστημονικοί φορείς με το δεδομένο ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει ήδη λάβει θέση σε δημόσια τοποθέτησή της υπέρ της δυνατότητας αλλαγής της διάταξης αυτής τώρα.
Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη ανέφερε ότι αν και είναι γνωστά τα προβλήματα της δικαιοσύνης εν τούτοις η λύση τους μετατοπίζεται και πάλι λόγω της οικονομικής κρίσης και εξέφρασε το ερώτημα:
«Αν όμως η κρίση δεν είναι παροδική, όπως φαίνεται, πώς θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη;» και πρόσθεσε: «Και αν καταρρεύσει το δικαστικό σύστημα τι επιπτώσεις θα έχει στη δημοκρατία;».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου υπεραμύνθηκε της συνάντησης της ηγεσίας της δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας ότι δεν κατανοεί «την ενόχληση ορισμένων» αναφερόμενη στην αρνητική για το θέμα τοποθέτηση, λίγο νωρίτερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα της δικαιοσύνης σημειώνοντας πως « η νέα δικαστική ένωση δεν είναι το πρόβλημα της δικαιοσύνης».
Ακόμη, η κυρία Θάνου, επανέλαβε τη θέση της, που έχει και δημόσια εκφράσει, ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών πρέπει να παραταθεί, επικαλούμενη ρυθμίσεις για αυξήσεις των ορίων ηλικίας που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και το καθεστώς που ισχύει σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες και κάνοντας λόγο «για δυσμενή διάκριση» σε βάρος των δικαστών και πρόσθεσε «ότι δεν πρέπει να σπεύδουν διάφοροι να μιλούν περί αντισυνταγματικότητας» για τη ρύθμιση περί παρατάσεως του ορίου ηλικίας και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία προς θεμελίωση της θέσεώς της.
Στη συνέχεια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ανέφερε: «Η δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Η ανάστασή της είναι στα χέρια μας και χέρια των εκλεκτών προσκεκλημένων. Η δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο θα δώσετε για ένα δείπνο 4 ατόμων
«Ο κ. Μητσοτάκης ενός παράλληλου σύμπαντος» σημειώσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού
Αναμένεται αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη
«Βλέπουμε τι εννοεί η Κυβέρνηση, όταν μιλάει για Ψηφιακή Δικαιοσύνη»
Από 18 Δεκεμβρίου σε ισχύ το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»
Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.