Πολιτικη & Οικονομια

Κόντρα στο Βερολίνο ο Ντράγκι: Έως το 2017 παρατείνει την ποσοτική χαλάρωση

«Όλοι πρέπει να εφαρμόσουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333175-690836.jpg

Την επέκταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 αλλά και τη μείωση του μηνιαίου ύψους αγορών από τα 80 δισ. ευρώ στα 60 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κλιμακώνοντας τις προσπάθειες τόνωσης του ευρωπαϊκού πληθωρισμού.

Ο Μάριο Ντράγκι φαίνεται ότι προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ όσων υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα θα πρέπει να αρχίσει να περιορίζεται σταδιακά και όσων υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και συνεπώς θα πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού (στο 0%, 0,25% και -0,40% για τις καταθέσεις τραπεζών στην κεντρική τράπεζα) και ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν στο σημερινό ή και σε χαμηλότερο επίπεδο για παρατεταμένη περίοδο χρόνου.

Στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως «το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει τις αγορές υπό το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων με τον τρέχοντα ρυθμό των 80 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017. Από τον Απρίλιο του 2017, οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων υπάρχει η πρόθεση να συνεχιστούν με μηνιαίων ρυθμό 60 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2017 ή και πέρα (από αυτή την ημερομηνία), εφόσον χρειαστεί, και σε κάθε περίπτωση μέχρι το διοικητικό συμβούλιο να δει σταθερή προσαρμογή του πληθωρισμού συμβατή με τον στόχο για τον πληθωρισμό''. Εντολή της ΕΚΤ είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό “κοντά αλλά κάτω από το 2%». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΚΤ:

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εξακολουθήσει να διενεργεί μηνιαίες αγορές ύψους 80 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset purchase programme - APP) μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017.

Από τον Απρίλιο του 2017 προβλέπεται ότι το ύψος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων θα διαμορφωθεί σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Εάν, στο μεταξύ, οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.

Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής ομαλή εφαρμογή των αγορών περιουσιακών στοιχείων από το Ευρωσύστημα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να τροποποιήσει ορισμένες παραμέτρους του προγράμματος APP, οι οποίες θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου και σε ξεχωριστό δελτίο Τύπου.

Πάντως, ομόλογα και ευρώ «αντέδρασαν» άμεσα στις αποφάσεις της ΕΚΤ. Το ευρώ ενισχύθηκε, σημειώνοντας άνοδο 0.5% επί του δολαρίου, ενώ ο δείκτης Stoxx Europe 600 αυξήθηκε κατά 0,3%.

Ντράγκι: Όλοι πρέπει να εφαρμόσουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης, υποστήριξε ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να υιοθετηθούν από όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, καθώς όπως είπε, θα τονώσουν την παραγωγικότητα, θα βελτιώσουν τις συνθήκες απασχόλησης, θα αυξήσουν τον οικονομικό ανταγωνισμό και εντέλει, θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη του πληθωρισμού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι χώρες - μέλη, εφόσον διαθέτουν τη σχετική δυνατότητα, θα πρέπει να καθορίσουν μία πιο φιλο-αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις σημερινές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εμφανίστηκε αποφασισμένος - εφόσον καταστεί αναγκαίο - να αυξήσει εκ νέου το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

Όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,7% το 2016, στο 1,7% το 2017, στο 1,6% το 2018 και στο 1,6% το 2019. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του Σεπτεμβρίου έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2016, 1,6% το 2017 και 1,6% το 2018.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Μάριο Ντράγκι:

  • Κανένα μέλος του συμβουλίου δεν ζήτησε διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης
  • Δεν συζητήθηκε καθόλου το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής του QE
  • Ένα από τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας είναι και η πολιτική αβεβαιότητα
  • Δεν είναι ακόμη εύκολο να προσδιοριστούν οι αλλαγές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ
  • Οι συνέπειες τόσο του Brexit όσο και της νίκης Τραμπ θα φανούν μετά από κάποιο διάστημα
  • Τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών δεν είναι κάτι καινούργιο - Ευελπιστώ ότι η ιταλική κυβέρνηση ξέρει τι κάνει και ότι θα τα καταφέρει
  • Ο φόβος του αποπληθωρισμού έχει... εξαφανιστεί
  • Η αγορά ομολόγων με απόδοση χαμηλότερη του επιτοκίου καταθέσεων αποτελεί μία διαθέσιμη επιλογή και όχι αναγκαιότητα
  • Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόσουν δομικές μεταρρυθμίσεις
  • Η εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει την Ευρωζώνη να «αντέξει» όλες τις προκλήσεις
  • Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε ανάπτυξη και πληθωρισμό
  • Ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 1,3% το 2017, στο 1,5% το 2018 και στο 1,7% το 2019
  • Θα υπάρξει περαιτέρω ανάκαμψη του πληθωρισμού το 2018 και το 2019
  • Στο 1,7% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2018 - Θα διατηρηθεί στο 1,6% τόσο το 2018 όσο και το 2019
  • Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη «μπλοκάρεται» από τον αργό ρυθμό εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ