Πολιτικη & Οικονομια

Καταργήθηκαν οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ

Ρήγμα στην κυβερνητικό συνασπισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332500-689235.jpg

Με 201 ψήφους υπέρ, 21 κατά και  5 «παρών» ψηφίστηκαν σήμερα Παρασκευή μεσημέρι τα τέσσερα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου κατά των διακρίσεων στην εργασία λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ, που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής. 

Λεπτομερέστερα, μεταξύ άλλων:

  • Θεσπίστηκε η αρχής της ίσης μεταχείρισης και η καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση και την εργασία (στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα) σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες
  • Διευρύνθηκε η έννοια των διακρίσεων (έμμεση και άμεση) και του όρου «παρενόχληση»
  • Θεσπίστηκαν νέοι ορισμοί (διάκριση λόγω σχέσης, διάκριση λόγω νομιζόμενων χαρακτηριστικών, πολλαπλή διάκριση, εύλογες προσαρμογές)
  • Απαγορεύτηκε και η διάκριση με βάση την εθνική καταγωγή, τις γενεαλογικές καταβολές, τη χρόνια πάθηση, την  οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση, το σεξουαλικό προσανατολισμό  - ταυτότητα - χαρακτηριστικά του φύλου
  • Ορίστηκε ότι η αρχή της ίσης μεταχείρισης εφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν θίγει τις διατάξεις και τις προϋποθέσεις του νομικού καθεστώτος των υπηκόων τρίτων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)
  • Καθορίστηκε το πλαίσιο στο οποίο κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η δικαιολογημένη διαφορετική μεταχείριση λόγω ειδικών επαγγελματικών απαιτήσεων.

Πώς ψήφισαν τα κόμματα

  • Υπερψήφισαν: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ (ο απών κ. Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι θα ψήφιζε «ναι», κάτι που δεν έκαναν όμως οι δεκάδες άλλοι απόντες βουλευτές του κόμματος), ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις (ΑΝΕΛ). 
  • Καταψήφισαν: Χρυσή Αυγή, Κ. Κατσίκης, Δημήτρης Καμμένος και Μαρία Κόλλια (ΑΝΕΛ), Νίκος Νικολόπουλος και Λεωνίδας Γρηγοράκος (ανεξάρτητοι). 
  • «Παρών»: ΚΚΕ.
  • Χαρακτηριστικοί απόντες: Πάνος Καμμένος, Έλενα Κουντουρά, Γιώργος Λαζαρίδης, Βασίλης Κόκκαλης.

Η ψηφοφορία έγινε ονομαστική μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, του Ποταμιού και ανεξαρτήτων βουλευτών, προκειμένου να αποτυπωθεί η διαφοροποίηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα άρθρα 1 έως και 4, που αποτελούν και βασικό κομμάτι του νομοσχεδίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.